Locatie


Cirque d'Hiver

Een waar fenomeen: ruim drie decennia Cirque d’Hiver in Roermond. En het is het enige Europese circus dat door vrijwilligers wordt georganiseerd! Jaarlijks zorgen Roermondenaren voor een wereldwijde trek van de beste circusartiesten naar Theaterhotel de Oranjerie. Gedurende de laatste dagen van het jaar vertonen ze hun kunsten in de Roermondse piste van Cirque d’Hiver, of zoals het tegenwoordig geafficheerd wordt: het Wintercircus.

Marcel van Hoef wint Global Factories Arti Challenge

Onze Roermondse kunstenaar Marcel van Hoef is winnaar geworden van de prestigieuze Global Factories Arti Challenge. Tijdens de kunstbeurs ARTi 2012 in Den Haag werd zijn pas voltooide schilderij "Air Movement" door een vakjury verkozen tot prijswinnaar.

Architecten van Roermond

Roermond heeft een van Nederland's belangrijkste architecten voortgebracht: dr. Pierre Cuypers (1827-1921). In onderstaand overzicht staan de architecten en bouwtechnisch tekenaars van tegenwoordig. Ook nu nog zijn er Roermondse architecten die ook landelijk hun sporen hebben verdient (en achtergelaten).
 

 

Kalender

De Roermondse kalender is op Roermond.com altijd goed gevuld, altijd completer dan alle andere online agenda's van onze stad. We wensen iedereen veel plezier bij een voorstelling, evenement of een ander bezoek aan Roermond!

Zolang corruptieveroordeelden in het Roermondse stadsbestuur actief mogen blijven (nog betaald worden ook en drie ton bijeen graaien!!), beperken wij ons vrijwillerswerk en wordt deze site en kalender slechts zeer beperkt bijgewerkt. Excuses hiervoor.

Weten hoe Gemeente Roermond (en corruptieveroordeelden) met onze kalender omgaat? Klik naar roermond.com/gemeente.

 

2017oktober   november   december

 

De actuele agenda van Roermond


Verder met de kalender van november 2017

 

 

Boek: Natuurlijk Roermond

Natuurlijk Roermond, ontdek de groene gemeente Roermond.
In december 2011 is het ruim 200 pagina‘s dikke boek 'Natuurlijk Roermond, ontdek de groene gemeente Roermond' verschenen. 14 auteurs hebben 16 natuurgebieden in de gemeente Roermond beschreven. Ze laten de grote veelzijdigheid van de Roermondse natuur zien. Van de grootschalige, ruige natuurgebieden langs de Maas, via de heidegebieden ten oosten van de stad tot de kleinschalige natuur in de stadsparken.

Daarnaast is er aandacht voor de Roer, de Swalm en de Maasnielderbeek. Langs de Maas liggen de Isabellegreend, de Asseltse plassen en de Stadsweide. Deze gebieden zijn in natuurontwikkeling en daardoor bloemrijk. Ook zijn ze van belang voor watervogels. Op de hogere zandgronden liggen de grensoverschrijdende Luzenkamp, een heide- en veengebied, het Blankwater waarin bijzondere vleesetende planten groeien, het bosgebied van de Hillenrader Bossen vol paddenstoelen en de geïsoleerde heiderestanten van de Breidberg en de Driestruik. In de binnenstad liggen fraaie parken, waaronder het intieme Kartuizerpark met een bijzondere muurflora, het Kruiswegpark waar eekhoorns leven, het Oude Kerkhof, refugium voor het kandelaartje en Kasteelpark Hattem met bijzondere bomen.

Het geheel wordt aangevuld met 28 kaders waarin soortgroepen, bijzondere gebeurtenissen of gebieden worden toegelicht. Op een toegankelijke wijze wordt de flora en fauna per biotoop in de gebieden beschreven. Hierbij wordt ook aandacht geschonken aan de geologie en het gebruik van het terrein in het verleden. Vele prachtige kleurenfoto’s vullen de tekst aan. Bij elk natuurterrein is een kaartje geplaatst met een uitgezette wandeling en een beschrijving: zo kunt u de natuur in de gemeente Roermond nog beter beleven. Een uniek boek voor elke Limburger, zowel de wandelaar als de echte natuurkenner.
 

Informatie

Prijs: € 11.90.
Redactie: M. de Ponti, O.P.J.H. Op den Kamp, W. Jansen, W. Dekker.
Uitgave: Stichting Natuurpublicaties Limburg, Maastricht.
ISBN-nummer: 978-90-74508-00-1.
Verkooppunten: Boekhandel Boom, de Plantageboekhandel en de VVV winkels in Roermond en Swalmen. Het boek is ook te koop tijdens bijeenkomsten van de Roermondse kring van het Natuurhistorisch genootschap Limburg (www.nhgl.nl).

 

Steenen Trappen

Hartje stad is op het binnenterrein achter eeuwenoude gevels een nieuw appartementencomplex gerealiseerd dat hoog boven de omringende monumenten uitstevent: De Steenen Trappen. De architectuur biedt een moderne knipoog naar het dak vol dakkapellen van het gelijknamige Steenen Trappen gebouw, gelegen aan de Neerstraat. Dit monumentale stadspand uit 1665 heeft o.a. dienst gedaan als kweekschool en weeshuis. Tegenwoordig zijn er kantoren gehuisvest in dit voor de in Maaslandse Renaissance kenmerkende gebouw met zware hardstenen vensters en 'speklagen' (afwisselende lagen van baksteen en natuursteen).

Roermond mediastad

Roermond ontwikkelt zich in toenemende mate als mediastad, met meerdere tv zenders en diverse uitgevers van glossy magazines en huis-aan-huisbladen.

Commerciële provinciale TV
Uniek in Nederland: de enige commerciële provinciale zender is gevestigd in Roermond. TVLimburg heeft haar studio en kantoren in het Retailpark aan de A73. Dagelijks worden hier live programma's gemaakt met een variëteit aan actualiteit, human interest, sport en muziek. Met een Limburgse gezelligheid. Voor de kijkers in onze provincie is het een prima alternatief voor de door subsidiegelden gedomineerde staats-tv van L1 (Maastricht). Bovendien kunt u dagelijks de live uitzendingen van TVLimburg bijwonen! Loop gewoon eens binnen en maak kennis met live Limburgse tv. Het kan op werkdagen van 14.00 tot 15.30 uur.
www.tvl.nl

Spraakmakende tv producent
Ook de onafhankelijk tv producent die Joran van der Sloot aan de leugendetector legde komt uit Roermond: Olaf Simons van TV Ellef. Ook was hij verbonden aan de lokale Omroep Vox, nu zorgt hij dagelijks voor lokale verslaggeving via zijn online platform. Hij is tevens bekend als producer van muziekvideo's voor (nieuw) Nederlands talent en daarmee ook bekend van de 'Sterrenpallet' formule. Landelijke bekendheid scoorde hij samen met 'Terror Jaap' (de winnaar van de Gouden Kooi) door Joran van der Sloot te interviewen met een leugendetector.
www.tvellef.nl

Gesubsidieerde lokale TV
En dan heeft Roermond uiteraard een gesubsidieerde lokale radio en tv zender: RTV Roermond (de voormalige Vox TV). Met regelmatig leuke reportages uit de stad, helaas tegenwoordig zonder het enthousiasme van Anneke Koster. En helaas ook met een ongegeneerde reclame uitzending voor raadsleden: "tegen de klok" genaamd. Zeven minuten lang krijgen raadsleden de tijd om zich te profileren. Zoutloos en kritiekloos worden vijf "dilemma's" besproken in een poeslief nepinterview. Geen actualiteit, geen politieke verantwoording, geen vuur aan de schenen. Het enige vuurwerk in het programma is zichtbaar als achtergrond. Zendtijd voor politieke partijen, betaald door de Roermondse belastingbetaler. Niet zo vreemd een bestuur dat vanuit de Roermondse politiek werd gedomineerd. Het nieuwe bestuur en de nieuwe naam sinds eind 2011 brengt hopelijk verandering en de lang gekoesterde professionaliseringsslag. De belastingbetaler betaalt...
www.rtvroermond.nl 

Glossy en huis-aan-huis
De brievenbussen in Limburg en zelfs daarbuiten worden regelmatig vanuit Roermond getrakteerd op glossy magazines en huis-aan-huis bladen. Titels als Navenant, CityLife en de Trompetter worden in onze stad samengesteld.

Navenant
Smaakvol. Dat zijn zowel de uitstraling als de artikelen van Navenant; een echt Limburgs glossy dat niet voor niets 'Het beste van Limburg' als ondertitel draagt. Met gastronomie, mode, cultuur en exclusieve auto's. Actueel, met stijlvolle fotografie en aandacht voor spraakmakende Limburgers. Spraakmakend zijn ook de Navenant party's rond asperge, haring en de Navenant Kalender. Vanuit Navenant's kantoor aan de voet van de Kathedraal worden diverse gidsen uitgegeven, o.a. voor Limburgse gastronomie en de Euregionale golfbanen. Op de gevel van het kantoorpand van Navenant stond vroeger de cafénaam 'Stad Weert'. Als Roermondenaren zien we uiteraard liever 'Navenant' op die gevel staan. Da's navenant…
www.navenant.nl

CityLife
Een glossy huis-aan-huis magazine over wonen en werken in Roermond, dat is CityLife. Een blad om als Roermond trots op te zijn. Een initiatief vanuit de vastgoedsector en de toenmalige citymanager werd in 2004 opgepakt een Roermondse uitgever van een pilotenmagazine. Inmiddels is het blad, in een afwijkend groot formaat, niet weg te denken uit het medialandschap. Ook Roermond.com is er met een column in aanwezig geweest. Dat Roermond met een eigen glossy magazine het woon-, werk- en winkelklimaat presenteert is elders niet onopgemerkt gebleven. Zo is de Roermondse uitgever van CityLife inmiddels ook actief in o.a. Venlo.
www.cityliferoermond.nl

Busily magazine
Een nieuwkomer in het medialandschap van onze stad in het business magazine Busily. Een tijdschrift van en voor de ondernemers in Limburg, dat verder gaat dan de KvK krant. Met bedrijfsreportages, zakenreisverhalen en een heuse vleug vrouwenpower. Uitgever Ropero Media geeft tevens o.a. een huis-aan-huis bouw- en klusblad uit.
www.roperomedia.nl

De Trompetter, Typisch Roermond en Zondagsnieuws
De wereld van de huis-aan-huis weekbladen is in Roermond tegenwoordig geconcentreerd bij één uitgever: A&C Media. Het is wel meteen een grote speler in deze markt met uitgaven in heel Limburg en Zuid-Oost Brabant. Voor Roermond zijn er wekelijks twee edities van de Trompetter, het Zondagsnieuws en Typisch Roermond. Dat een gesubsidieerd medium - dankzij de vele gemeentepagina's - toch journalistiek kritisch kan zijn wordt wekelijks bewezen, al is de politieke kleur van uitgever Dré Peeters ook terug te vinden. Inmiddels biedt TVLimburg een nieuw platform voor Trompetter TV! Papier en ether gaan in Roermond prima samen.
www.aencmedia.nl

Gilsing pers
De ooit gratis huis-aan-huis bladen van Gilsing pers zijn bekend van de 'sjnabbeltjes'. De papieren voorloper van marktplaats zorgt nog altijd voor een combinatie van lokaal, verenigings- en parochiaal nieuws met particuliere advertenties. Tegenwoordig zijn ze alleen voor abonnees. Deze oneerbiedig 'lokale suffertjes' genoemde bladen van Gilsing zijn in zowel Nederlands als Belgisch Limburg welbekend.
www.gilsing.nl

Roermond websites
We willen u niet vermoeien met een lijst van zwaar gesubsidieerde en slecht functionerende promotionele Roermond websites. En we denken ook liever niet na over de bedragen die door Roermondse belastingbetalers zijn opgehoest om ons initiatief telkens weer te beconcurreren zonder enige vorm van contact, samenwerking of overleg. En wellicht zouden we wat positiever staan tegenover gesubsidieerde media als we zelf ook ooit gesubsidieerd zouden worden. Dus houden we het wat Roermond websites betreft hier tot één verwijzing: Roermond.com. Sinds 1998 bekend als Digitaal Roermond, ooit zesde op de ranglijst van digitale gemeentegidsen en de meest uitgebreide Roermondse online gids en kalender. Vergeet de rest maar!
www.roermond.com

error in query [SELECT `agn`.* FROM `rmeagn` AS `agn`,`rmedata` AS `dat`,`rmeloc` AS `loc` WHERE ((loc_code=ck))AND(DATE(`agn`.`ddendsel`)>=DATE('2012-01-01'))AND(DATE(`agn`.`ddstartsel`)<=DATE('2012-12-31'))AND(`agn`.`k_rmedata`=`dat`.`k`)AND(`dat`.`k_rmeloc`=`loc`.`k`) ORDER BY ddstartsel LIMIT 0,50] mysql said [Unknown column 'ck' in 'where clause']

Hoogwater in Roermond

Als stad aan de Maas heeft Roermond uiteraard ook regelmatig natte voeten. Net voor door Kerst van 1993 en in 1995 zijn de laatste twee grote overstroming geweest, waarbij vele huishoudens werden geevacueerd en forse schade hebben geleden. Het waren de grootste overstromingen (achtereenvolgend 20,85 meter en 20,92 meter boven NAP) sinds 1926 (21,52 meter). Sindsdien zorgen waterkeringen dat de woonwijken droog blijven. Een groot deel van de waterkeringen zijn demontabel, zodat Roermond niet achter keermuren en dijken is verdwenen. Het uitzicht over de Maas en de Maasplassen blijft geweldig!

Sjwaampop

Inmiddels zijn ruim twintig edities gepasseerd van Sjwaampop, het (gratis) muziekfestival op de Markt in Swalmen. Sjwaampop kent een heuse competitie vooraf om lokale bands een kans te geven op een plek op het podium, waarbij rock de boventoon voert. Gezelligheid staat voorop bij Sjwaampop en het vindt plaats op een zomerse zondag.

 

Draaiorgels

Roermond is een stad van kermisbaronnen en heeft daardoor een sterke band met draaiorgels. Maar ook de beroemde Roermondse bouwmeester Pierre Cuypers heeft een (onbewuste) bijdrage geleverd. De beeldhouwers uit zijn atelier maakten zo'n eeuw geleden ook beelden en houtsnijwerk voor draaiorgels. Bij de bekende Roermondse kermisfamilies is nog een schat aan oude draaiorgels aanwezig. Het leidde uiteindelijk tot twee evenementen: het draaiorgelfestival en de draaiorgeldagen!

Bevrijdingsfestival Limburg

Het Limburgse Bevrijdingsfestival wordt zeer centraal in de provincie gehouden: in Roermond. Het grote podium trekt twintig tot dertig duizen bezoekers, met uiteraard jaarlijks de helicopteract als een van de hoogtepunten. Het grote podium staat opgesteld op de Markt, voor het stadhuis. Ook op de overige pleinen van de binnenstad bruist het op 5 mei van de activiteiten. Er zijn multi-culti marktkramen, podia voor wereldmuziek en tal van activiteiten voor de jongere jeugd om kennis te maken met het thema vrijheid.

 

Hammerveld en JazzNight

Roermond en jazz: ze hebben een sterk gezamenlijk verleden en tevens een mooi heden. Roermond was in de jaren zestig en zeventig het mekka voor de jazz met het Hammerveld Jazzfestival. De jazzgiganten speelden jaarlijks onder de sterrenhemel van Roermond hun virtuoze spel. Het waren 'happenings' van jewelste, waarmee Roermond tot ver over de landsgrenzen bekendheid kreeg. Voor de commerciele jazzfestivalwereld bleek Roermond helaas te klein; het North Sea Jazz Festival nam het stokje over. Roermond kwam uiteindelijk zonder festival te zitten. De jazz is echter terug in Roermond.

 

Vastelaovend

Vastelaovend - of carnaval voor de niet-dialectkenners - is niet weg te denken uit Roermond. De drie dolle dagen voor de katholieke vastentijd duren in Roermond met gemak enkele maanden. Op de elfde van de elfde start het spel: de Stadsgarde Faubourg St. Jacques schiet het vastelaovesseizoen met kanonschoten uit de startblokken en dezelfde dag gaat 'de boks op greun'. Vervolgens vinden bonte avonden en liedjesavonden plaats en worden de prinsen voor het nieuwe seizoen uitgeroepen. Een druk programma volgt dat eindigt op aswoensdag, zes weken voor Pasen.

Solar Festival

In augustus vindt sinds enkele jaren het Solar Festival plaats aan de Maasplassen in Roermond. Dit festival vol dance, live muziek en straattheater duurt een weekend lang met telkens een lange lijst van bekende acts. Het vrolijk aangeklede festival terrein heeft een uitgebreide festivalcamping.

Meer info: www.solarweekend.com.

 

 

 

 

 

Historiehuis Roermond

In 2011 is het Historiehuis Roermond geopend. Het is gehuisvest in het historische pand 'de Gouden Leeuw', waarin ook de Roermondse bibliotheek gevestigd is. U maakt er kennis met de bewogen Roermondse geschiedenis. De verschillende machthebbers, economische en culturele ontwikkeling, de religieuze rijkdom en het alledaagse leven in de vele eeuwen van onze stad wordt thematisch gepresenteerd.