LocatieHammerveld en JazzNight

Hammerveld en JazzNight


Roermond en jazz: ze hebben een sterk gezamenlijk verleden en tevens een mooi heden. Roermond was in de jaren zestig en zeventig het mekka voor de jazz met het Hammerveld Jazzfestival. De jazzgiganten speelden jaarlijks onder de sterrenhemel van Roermond hun virtuoze spel. Het waren 'happenings' van jewelste, waarmee Roermond tot ver over de landsgrenzen bekendheid kreeg. Voor de commerciele jazzfestivalwereld bleek Roermond helaas te klein; het North Sea Jazz Festival nam het stokje over. Roermond kwam uiteindelijk zonder festival te zitten. De jazz is echter terug in Roermond.

 

JazzNight Roermond

De Roermondse rasmuzikant Joost Janssen wist de jazz terug te halen naar Roermond. In Theaterhotel de Oranjerie organiseerde hij zo'n vijf jaar lang de JazzNight Roermond met een avond vol optredens in de verschillende zalen. Het kwalitatief hoogwaardige programma vergde uiteraard een stevige kaartverkoop. Bovendien organiseerde Joost op de avond voorafgaand telkens de JazzNight Before, met live jazz muziek in een aantal kroegen in de binnenstad. De last van de kaartverkoop en de dubbele organisatie van zowel de JazzNight als de JazzNight Before zorgden er uiteindelijk dat ervoor werd gekozen om de JazzNight als gratis festival in de buitenlucht te organiseren. Het bleek een gouden greep. Het festival wordt bijzonder druk bezocht en heeft jaarlijks een zeer sterk affiche. O.a. Wouter Hamel, Benjamin Herman, Jan Akkerman, Room Eleven en Giovanca hebben op het Kloosterwandplein gespeeld.

De JazzNight op de eerste of tweede zaterdag van juli wordt tegenwoordig gecombineerd met een BluesNight op de vrijdagavond. Beide muziekfestijnen zijn gratis toegankelijk en trekken beide een groot publiek. Samen vormen ze de start van de Roermondse zomer onder de noemer 'Roermond Swingt!'. Een must voor elke echte Roermondse muziekliefhebber en uiteraard ook voor velen van buiten onze stad.