Locatietoerisme


Cultuurhistorisch Museum Asselt

Het idylisch gelegen Cultuurhistorisch Museum Asselt (www.museumasselt.nl) laat duizenden voorwerpen uit de historie van onze regio zien. Het museum is gevestigd in een oud bakhuis van een boerderij tegenover het fraaie romaanse kerkje van Asselt. De collectie is verdeeld over meerdere ruimtes. U vindt er allerlei regionale gebruiksvoorwerpen zoals speculaasplanken en dodenplanken, maar ook een wapenverzameling. Er zijn aardewerken artikelen uit de Romeinse tijd en porceleinen voorwerpen, haardtegels en voorraadkruiken uit latere tijden. Ook de vroegste tijden zijn zichtbaar met o.a. mammoet tanden en bijlen en speerpunten uit het stenen tijdperk.

Bezoekerscentrum Nationaal Park de Meinweg

Het uitgestrekte Nationaal Park de Meinweg (www.nationaal-parkdemeinweg.nl) bij Roermond biedt in haar Bezoekerscentrum de nodige informatie over geologie, flora en fauna van dit mooie gebied. Het laat met name zien hoe de natuur van de Meinweg is ontstaan en welke sporen de mens er heeft nagelaten. Bij het bezoekerscentrum vindt u ook een horecazaak. De vormgeving van het gebouw is bijzonder en moet een weerspiegeling van de omgeving zijn. Het pand is gebouwd met enkel natuurlijke materialen.

Roerstreekmuseum

De Heemkundevereniging Roerstreek toont haar collectie in het Roerstreekmuseum (www.roerstreekmuseum.nl) in St. Odiliënberg. U vindt er de cultuurhistorie, archeologie, geologie en natuur van het gebied ten oosten van Roermond. Zo is er de collectie "De Roerstreek in de Oertijd", inclusief een reconstructie van een mammoet en een bijzonder Romeins graf. Er zijn opgezette dieren, kappers uit vroeger jaren en een strooppers uit Posterholt.

Museum Het land van Thorn

In het witte stadje Thorn, op een steenworp afstand van Roermond staat het Museum Het land van Thorn (www.museumhetlandvanthorn.nl). Dit Stedelijk Museum Thorn behandelt de zeer rijke historie van de Abdij ofwel het Stift van Thorn. U kunt een bezoek aan het museum uitstekend combineren met een kijkje in de prachtige Abdijkerk vol marmer en bladgoud in het barokke interieur. Overigens is het witte stadje zelf al een museum op zich...

Maas- en Scheepvaartmuseum

De grootste binnenhaven van Nederland ligt in Maasbracht bij Roermond. In het gebouw van de oude schippersbeurs is een museum (www.maas-en-scheepvaartmuseum.nl) ingericht om de historie van de binnenvaart en de Maasbrachter haven te presenteren. Het museum geeft een mooie indruk van het leven aan boord van binnenvaartschepen op de Maas en op het Julianakanaal. Het informeert tevens over de grootste scheepsramp uit de Nederlandse geschiedenis. Met de grote hoeveelheid binnenwateren in Midden-Limburg is een bezoek aan dit museum eigenlijk een must.

Museum Terug in de Tijd

Aan de overzijde van de Maas ligt in Horn het museum Terug in de Tijd (www.museumterugindetijd.nl). De eigenaren, geboren verzamelaars, bieden hier een terugblik op recent vervlogen jaren, waarbij met name de jaren '50 en '60 mooi getoond worden. U vindt er complete en originele huiskamers, winkelinterieurs, een kapperszaak, een dorpscafé, apotheek en gynaecologenkamer. Ook de vervoersmiddelen ontbreken niet: koetsen, oldtimers en klassiekers, bromfietsen en fietsen.

Leudalmuseum

Het Leudalmuseum (www.leudal.info), gelegen tussen Haelen en Roggel biedt de natuur, cultuurhistorie en geschiedenis van het Leudal. Het museum over dit bosrijke gebied is gevestigd in St. Elisabethshof, waar bovendien een natuur- en milieueducatief centrum gevestigd is. En de horecazaak in hetzelfde pand biedt een extra mogelijkheid om te genieten van het Leudal.

VVV Roermond

De Roermondse VVV-winkel vindt u aan de Markt, tegenover het stadhuis. Het is onderdeel van VVV Midden-Limburg, waarin Roermond nu weer samenwerkt met Beesel, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Thorn en Weert. In de winkel vindt u regioproducten en uiteraard de hele VVV collectie van kaarten en boekjes voor Midden-Limburgse wandel- en fietsroutes. U kunt er terecht voor boekingen van hotels, b&b's, rondvaarten, enz. En vooral ook om een rondleiding door de Roermondse VVV-stadsgidsen te plannen.

Bezoekersinformatie

Markt 17
6041 EL ROERMOND
0475-335847
info [at] vvvmiddenlimburg [dot] nl
www.vvvmiddenlimburg.nl

Pipowagens in De Gaard

In "de tuin van Roermond" wordt een wel heel bijzondere overnachtingsmogelijkheid geboden; in het bosrijke Leudal staan namelijk de luxe ingerichte houten pipowagens van Buitengoed De Gaard. Aan de rand van het dorp Heythuysen staan bij een voormalige boerderij de zeer luxe "Pipo" en "Mammaloe" wagens. De wagens bieden een actuele luxe in een historische setting vol herinneringen aan de oude tv serie. De acteurs van weleer hebben hun sporen in de wagens achtergelaten: met vele handgeschreven teksten van de hoofdrolspelers en met o.a. de authentieke nachtjurk van Mammaloe.