Locatiekunst


Marcel van Hoef wint Global Factories Arti Challenge

Onze Roermondse kunstenaar Marcel van Hoef is winnaar geworden van de prestigieuze Global Factories Arti Challenge. Tijdens de kunstbeurs ARTi 2012 in Den Haag werd zijn pas voltooide schilderij "Air Movement" door een vakjury verkozen tot prijswinnaar.

Dr. Pierre Cuypers, architect, bouwmeester en ontwerper

Verreweg de beroemdste Roermondenaar is dr. Pierre Cuypers (1827-1921). Deze architect, rijksbouwmeester, ontwerper en projectontwikkelaar heeft een gigantische hoeveelheid kerken en gebouwen op zijn naam staan. Bovendien zijn er meubels, interieurs en allerlei kunstvoorwerpen door hem ontworpen. De bekendste bouwwerken van zijn hand: het Rijksmuseum, het Centraal Station van Amsterdam en het Kasteel De Haar. Ook de troon in de Haagse Troonzaal is een ontwerp van Cuypers. Hij heeft vanuit Roermond alleen al meer dan honderd kerken in heel Nederland en Europa gebouwd en gerestaureerd.

Cuypershuis Roermond

Sinds 2011 eert Roermond haar grootste zoon met een compleet op hem gericht museum: het Cuypershuis Roermond. Het betreft hier de beroemde Roermondse architect, bouwheer en ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921). Hij is bekend van o.a. het Rijksmuseum, Centraal Station en het Vondelpark in Amsterdam, het Kasteel de Haar bij Utrecht en meer dan honderd kerken in heel Nederland. Niet alleen ontwierp en bouwde hij de gebouwen, hij ontwierp ook de interieuren en zorgde voor vele details. Voorbeelden hiervan zijn de troon in de Haagse Troonzaal (bekend van de troonrede) en het servies en bestek van Kasteel Haarzuilen. Pierre Cuypers heeft een ongekend stempel op Nederland gedrukt en Roermond besteedt daar eindelijk de passende aandacht aan.