Locatieevenementen


Straattheater

Roermond siert zich reeds vele jaren als Limburgse hoofdstad van het straattheater. In augustus geeft het provinciaal straattheaterfestival "Limburg Festival" (www.limburgfestival.nl) aan Roermond telkens wel een grootse (openings)act. Roermond heeft vervolgens een geheel eigen programma onder de naam "De Gekleurde Stad". Er is dan tien dagen op rij dagelijks weer een andere, verrassende en bijzondere voorstelling te zien. Van intiem tot groots, van muzikaal tot acrobatisch.

Vastelaovend

Vastelaovend - of carnaval voor de niet-dialectkenners - is niet weg te denken uit Roermond. De drie dolle dagen voor de katholieke vastentijd duren in Roermond met gemak enkele maanden. Op de elfde van de elfde start het spel: de Stadsgarde Faubourg St. Jacques schiet het vastelaovesseizoen met kanonschoten uit de startblokken en dezelfde dag gaat 'de boks op greun'. Vervolgens vinden bonte avonden en liedjesavonden plaats en worden de prinsen voor het nieuwe seizoen uitgeroepen. Een druk programma volgt dat eindigt op aswoensdag, zes weken voor Pasen.

Hammerveld en JazzNight

Roermond en jazz: ze hebben een sterk gezamenlijk verleden en tevens een mooi heden. Roermond was in de jaren zestig en zeventig het mekka voor de jazz met het Hammerveld Jazzfestival. De jazzgiganten speelden jaarlijks onder de sterrenhemel van Roermond hun virtuoze spel. Het waren 'happenings' van jewelste, waarmee Roermond tot ver over de landsgrenzen bekendheid kreeg. Voor de commerciele jazzfestivalwereld bleek Roermond helaas te klein; het North Sea Jazz Festival nam het stokje over. Roermond kwam uiteindelijk zonder festival te zitten. De jazz is echter terug in Roermond.

 

Cirque d'Hiver

Een waar fenomeen: ruim drie decennia Cirque d’Hiver in Roermond. En het is het enige Europese circus dat door vrijwilligers wordt georganiseerd! Jaarlijks zorgen Roermondenaren voor een wereldwijde trek van de beste circusartiesten naar Theaterhotel de Oranjerie. Gedurende de laatste dagen van het jaar vertonen ze hun kunsten in de Roermondse piste van Cirque d’Hiver, of zoals het tegenwoordig geafficheerd wordt: het Wintercircus.

Bevrijdingsfestival Limburg

Het Limburgse Bevrijdingsfestival wordt zeer centraal in de provincie gehouden: in Roermond. Het grote podium trekt twintig tot dertig duizen bezoekers, met uiteraard jaarlijks de helicopteract als een van de hoogtepunten. Het grote podium staat opgesteld op de Markt, voor het stadhuis. Ook op de overige pleinen van de binnenstad bruist het op 5 mei van de activiteiten. Er zijn multi-culti marktkramen, podia voor wereldmuziek en tal van activiteiten voor de jongere jeugd om kennis te maken met het thema vrijheid.

 

Solar Festival

In augustus vindt sinds enkele jaren het Solar Festival plaats aan de Maasplassen in Roermond. Dit festival vol dance, live muziek en straattheater duurt een weekend lang met telkens een lange lijst van bekende acts. Het vrolijk aangeklede festival terrein heeft een uitgebreide festivalcamping.

Meer info: www.solarweekend.com.

 

 

 

 

 

Sjwaampop

Inmiddels zijn ruim twintig edities gepasseerd van Sjwaampop, het (gratis) muziekfestival op de Markt in Swalmen. Sjwaampop kent een heuse competitie vooraf om lokale bands een kans te geven op een plek op het podium, waarbij rock de boventoon voert. Gezelligheid staat voorop bij Sjwaampop en het vindt plaats op een zomerse zondag.

 

ECI Cultuurfabriek

Met de opening van de ECI Cultuurfabriek heeft Roermond een bundeling gerealiseerd van een viertal culturele voorzieningen in de stad: het CK-theater, het Centrum voor de Kunsten, het Jongerencentrum De Azijnfabriek en het Filmhuis Roermond. Als toetje is hier het restaurant One (met Michelin ster) aan toegevoegd.

Sinti-Bedevaart naar Kapel in 't Zand

Jaarlijks trekken de Sinti naar de Roermondse Kapel in 't Zand om een culturele bedevaart te vieren. Deze Sinti-pelgrimage is 1982 ontstaan en inmiddels tot een nieuwe traditie uitgegroeid. Hele Sintifamilies komen vanuit Nederland en het buitenland jaarlijks in juli naar deze bedevaartplaats in Roermond. Ze plaatsen hun caravan of camper aan de rand van de stad en houden diverse diensten en feesten. Tijdens een processie naar Kapel in 't Zand wordt een beeld van Maria meegedragen.

Iedereen is van harte welkom bij de diensten en festiviteiten. Het is niet enkele een religieuze aangelegenheid. Tijdens het vierdaagse verblijf in Roermond is er ook veel aandacht voor de Sinti cultuur en muziek. Burgers kunnen op een prettige manier kennis maken met de families en hun bijzondere cultuur.

Draaiorgels

Roermond is een stad van kermisbaronnen en heeft daardoor een sterke band met draaiorgels. Maar ook de beroemde Roermondse bouwmeester Pierre Cuypers heeft een (onbewuste) bijdrage geleverd. De beeldhouwers uit zijn atelier maakten zo'n eeuw geleden ook beelden en houtsnijwerk voor draaiorgels. Bij de bekende Roermondse kermisfamilies is nog een schat aan oude draaiorgels aanwezig. Het leidde uiteindelijk tot twee evenementen: het draaiorgelfestival en de draaiorgeldagen!

De Hel van Mijnheerkens

Roermond's bekendste en langst bestaande wielerronde is 'De Hel van Mijnheerkens'. Deze ronde is ooit als 'hel' voor wielrenners begonnen op een Leeuwens kiezel- en kasseienpad - uiteraard geen prettige ondergrond voor de smalle bandjes. Tegenwoordig gaat deze dagkoers over het asfalt van Leeuwen en Mijnheerkens.

'De Hel van Mijnheerkens' staat op de kalender van de Nederlandse Wielren Bond (NWB) en wordt georganiseerd door stichting Wielercomité Leeuwen. De wielerronde staat jaarlijks in het voorjaar op de agenda voor de categorieën Masters (50 km) en Amateurs (80 km). In 2014 wordt de dertigste editie verreden.