Locatieroermond in de wereld


Roermond en het Rijksmuseum

Roermond's beroemdste zoon dr. Pierre Cuypers is de architect en bouwmeester van het Rijksmuseum in Amsterdam. Gelegen tussen Nijmegen en Arnhem is Roermond te vinden op de rechter van de twee torens van het neogotische gebouw. Het meesterwerk van Cuypers is geheel gerestaureerd om vanaf 2013 weer in volle glorie te schitteren. Met "Made in Roermond" als belangrijkste kenmerk...

Bisschoppelijk paleis?

Roermondenaar en katholiek Pierre Cuypers bouwt het Rijksmuseum in 1885. De neogotisch stijl valt in die tijd bij hetprotestantse (beeldenstormende) landsdeel niet geheel in de smaak. Er verschijnen spotprenten die het gebouw "Bisschoppelijk Paleis" noemen. Inmiddels is die mening over het gebouw veranderd in gepaste trots.

Roermond als stoutste van Arnhem

Het voormalige stadhuis van Arnhem, met de fraaie naam 'het Duivelshuis', heeft op vier sluitstenen de namen van vier steden staan. Elke stad is voorzien van een toenaam. Er staat 'Arnhem de genoeglijkste', 'Nijmegen de oudste' en 'Zutphen de rijkste' gegraveerd. En Roermond? Onze stad staat er vermeld als 'Roermond de Stoutste'... Voordat Roermond er een slechte naam door krijgt: met de stoutste werd destijds de dapperste bedoeld.

Dapperste hoofdstad van Gelre
Het Duivelshuis werd in de zestiende eeuw gebouwd voor de beruchte krijgsheer en Gelrese hertog Maarten van Rossum. Hij liet het huis rijk versieren met o.a. duivelsfiguren (saters), waaraan het huis zijn naam dankt. De plaatsnamen duiden de hoofdsteden van de vier kwartieren van het hertogdom Gelre aan. Dankzij dit Arnhemse huis weten we nu dus dat Roermond een dappere stad is...

 

Roermondse internationale stedenbanden

Roermond heeft een stedenband met vier Europese gemeenten: Mönchengladbach (Duitsland), Vinkovci (Kroatië), Marktredwitz (Duitsland) en Nepomuk (Tsjechië). De laatste twee heeft de stad te danken aan de inlijving van de gemeente Swalmen in 2007.

Deze formele internationale stedenbanden worden tegenwoordig echter overschaduwd door de banden die Roermond heeft met het Engelse London (hoofdkantoor McArthurGlen), het Deense Hedehusene (hoofdkantoor Rockwool) en bijvoorbeeld het Japanse Osaka (hoofdkantoor Sekisui) en het Ierse Dublin (hoofdkantoor Smurfit Kappa Papier).