LocatieDraaiorgels

Draaiorgels


Roermond is een stad van kermisbaronnen en heeft daardoor een sterke band met draaiorgels. Maar ook de beroemde Roermondse bouwmeester Pierre Cuypers heeft een (onbewuste) bijdrage geleverd. De beeldhouwers uit zijn atelier maakten zo'n eeuw geleden ook beelden en houtsnijwerk voor draaiorgels. Bij de bekende Roermondse kermisfamilies is nog een schat aan oude draaiorgels aanwezig. Het leidde uiteindelijk tot twee evenementen: het draaiorgelfestival en de draaiorgeldagen!

 

Draaiorgelfestival

In 2003 schreef Charlotte Ruys over haar droom om de draaiorgels een vaste publieke plek in Roermond te gunnen. Het artikel leidde tot de oprichting van een Roermondse comite dat in 2004 een eerste draaiorgelfestival organiseerde in samenwerking met de landelijke Kring van Draaiorgelvrienden. De hele binnenstad stond een dag lang bol van de draaiorgelmuziek. Bezoeker kwamen tot ver uit het buitenland om de bijzondere verzameling van zo'n 20 draaiorgels te aanschouwen en te aanhoren. Het succes zorgde voor een herhaling in 2005, waarna het festival een tweejaarlijkse frequentie kreeg.

Meer info: www.draaiorgelfestival.nl.

 

Draaiorgeldagen

De Roermondse familie Hinzen heeft een bijzondere verzameling van diverse draaiorgels. In Swalmen houden zij jaarlijks een eigen festival voor vele liefhebbers, waarbij hun pronkstukken een weekend lang te bewonderen zijn. In 2011 vonden deze draaiorgeldagen plaats in maart.