Locatietheater


Theaterhotel de Oranjerie

Het Theaterhotel De Oranjerie (www.theaterhotelroermond.nl) heeft Roermond's grootste theaterzaal met ruim 800 stoelen. Het theater kent een fraai gevarieerd theaterprogramma en biedt tevens onderdak aan diverse evenementen, van Carnaval tot het wintercircus Cirque d'Hiver. Theaterhotel De Oranjerie biedt bovendien de mogelijkheid om een avondje theater te combineren met een comfortabele hotelovernachting en een diner in het restaurant "De Brasserie". Tevens kunt u in het Theatercafé een drankje nemen voor en na een voorstelling.

ECI Cultuurfabriek

Met de opening van de ECI Cultuurfabriek heeft Roermond een bundeling gerealiseerd van een viertal culturele voorzieningen in de stad: het CK-theater, het Centrum voor de Kunsten, het Jongerencentrum De Azijnfabriek en het Filmhuis Roermond. Als toetje is hier het restaurant One (met Michelin ster) aan toegevoegd.

CK Theater

Voor de opening van de ECI Cultuurfabriek in 2012 was de Roermondse culturele sector voor een groot deel gehuisvest in het Centrum voor de Kunsten (www.ckroermond.nl). In het voormalige pand van de Rijks HBS bevonden zich de opleidingslokalen van de cultuureducatie. In het aangrenzende voormalig Jezuïetenklooster was een knusse, intieme theaterzaal gevestigd; het CK Theater. Ooit bedoeld als tijdelijk theater tijdens de bouw van Theaterhotel de Oranjerie, is dit theater toch kunnen blijven bestaan. Het bood ruimte voor het experimentele theater en exclusievere voorstellingen, voor een kleiner publiek. Het theater had 222 stoelen.

 

Straattheater

Roermond siert zich reeds vele jaren als Limburgse hoofdstad van het straattheater. In augustus geeft het provinciaal straattheaterfestival "Limburg Festival" (www.limburgfestival.nl) aan Roermond telkens wel een grootse (openings)act. Roermond heeft vervolgens een geheel eigen programma onder de naam "De Gekleurde Stad". Er is dan tien dagen op rij dagelijks weer een andere, verrassende en bijzondere voorstelling te zien. Van intiem tot groots, van muzikaal tot acrobatisch.

Theatergezelschappen

Amateurtheater is in Roermond altijd op een hoog niveau geweest. In de negentiende eeuw was de "Société Dramatique et Literaire de Ruremunde", ofwel "D'n Dramatique", het bekendste theatergezelschap. De opvoering van de Opera-Bouffe Schinderhannes is hiervan nog een welbekende overlevering, met Roermondse schrijver Emile Seipgens als auteur. Het hedendaagse theater is voortgekomen uit de tijd direct na de Tweede Wereldoorlog, waarin toneelspel weer moest gaan zorgen voor een positieve instelling in Roermond. Voorstellingen zijn vrijwel altijd uitverkocht, dus wees er snel bij, wanneer een voorstelling wordt aangekondigd. Ook in onze kalender treft u ze aan.