Locatiebekende roermondenaren


Dr. Pierre Cuypers, architect, bouwmeester en ontwerper

Verreweg de beroemdste Roermondenaar is dr. Pierre Cuypers (1827-1921). Deze architect, rijksbouwmeester, ontwerper en projectontwikkelaar heeft een gigantische hoeveelheid kerken en gebouwen op zijn naam staan. Bovendien zijn er meubels, interieurs en allerlei kunstvoorwerpen door hem ontworpen. De bekendste bouwwerken van zijn hand: het Rijksmuseum, het Centraal Station van Amsterdam en het Kasteel De Haar. Ook de troon in de Haagse Troonzaal is een ontwerp van Cuypers. Hij heeft vanuit Roermond alleen al meer dan honderd kerken in heel Nederland en Europa gebouwd en gerestaureerd.

Charles Ruys de Beerenbrouck, minister-president uit Roermond

Jonkheer Charles Ruys de BeerenbrouckJonkheer Charles Ruys de Beerenbrouck (1873-1936) is de eerste minister-president van Roermondse origine. Ruys de Beerenbrouck leidde liefst 3 kabinetten namens de Roomsch-Katholieke Staatspartij (RKSP) van 1918 tot 1922, van 1922 tot 1925 en van 1929 tot 1933. Bovendien was hij voorzitter van de Tweede Kamer van 1925 tot 1929 en van 1933 tot 1936. Deze politieke periode wordt aangeduid als het "interbellum".

Na Ruys de Beerenbrouck volgden er nòg twee Roermondse premiers.

Emile Seipgens, schrijver

Emile SeipgensEmile Seipgens (1837-1896) is in Roermond vooral bekend als schrijver van de Opera-Bouffe "Schinderhannes". Hij werd als zoon van een Roermondse bierbrouwer geboren. Al tijdens zijn (priester)studie aan het Roermondse Bisschoppelijk College schreef hij gedichten die gepubliceerd werden door het Roermondse Letterkundige Genootschap "De Lelie". Hij werd secretaris van het genootschap en ondertekende als zodanig ook het document dat dr. Pierre Cuypers als lid van het genootschap vastlegde. Gedichten van zijn hand op 17 jarige leeftijd zijn o.a. "de laatste Noorman" en "De Vadermoord". Later schrijft hij o.a. "Ne waor Marie, ne waor?" en "Miserere".

 

Hans van Bergen, stadsdichter

Hans van Bergen (1958) is Roermond's eerste officiële stadsdichter. In 2004 won hij deze verkiezing en sindsdien is hij niet meer weg te denken uit literair Roermond. Zijn eerste stadsgedicht schreef hij voor de nieuwjaarsreceptie op 5 januari 2005 van gemeente Roermond. Als stadsdichter schrijft hij jaarlijks diverse stadsgedichten die ingaan op actualiteit en politiek met betrekking tot Roermond. Hij zorgt bij raadsvergaderingen voor een poëtische en kritische inleiding. Bovendien is hij betrokken bij tal van Roermondse evenementen. Ruim zes jaar na zijn verkiezing werd deze functie wegbezuinigd. Onbegrijpelijke (intellectuele) armoede bij iedereen die zich stadsbestuurder durft te noemen. Lof der zotheid! 

 

Louis Beel, minister-president uit Roermond

Louis BeelLouis Beel (1902-1977) was Roermond's tweede minister-president. Namens de Katholieke Volkspartij (KVP) leidde hij twee naoorlogse regeringen: van 1946 tot 1948 en van 1958 tot 1959. Louis Beel stond bekend als de "Onderkoning van Nederland". Hij was een vooraanstaande, vertrouwde adviseur van koningin Juliana en stond als formateur aan de wieg van meerdere centrumrechtse kabinetten in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw. Hij was minister-president, lid van de Tweede Kamer, minister, lid van de Raad van State, vicepresident van de Raad van State, Hoge Vertegenwoordiger van de Kroon en minister van Staat.

Jo Cals, minister-president uit Roermond

Jo CalsJo Cals (1914-1971) was de derde en (voorlopig?) laatste Roermondse minister-president. De regering Cals had zitting van 1965 tot 1966 en viel door de roemruchte "nacht van Schmelzer". Het was zes jaar na het vorige "Roermondse" kabinet (van Beel). Het is een Rooms-Rood kabinet, met Cals' eigen KVP en ARP plus PvdA.

Voor zijn premierschap was Cals 11 jaar minister van onderwijs, mede onder Louis Beel (1952-1963). Cals realiseerde de 'Mammoetwet' voor het voortgezet onderwijs.

Moord op de Kartuizers

Op 23 juli 1572 vielen Willem van Oranje's troepen het katholieke Roermond binnen. De Tachtigjarige Oorlog is in volle gang. De stad Roermond wordt na een belegering ingenomen. De troepen van Willem van Oranje krijgen "als beloning" de vrijheid om te plunderen. In het Kartuizerklooster worden daarbij 12 kartuizer monniken op gruwelijke wijze vermoord. Een dertiende slachtoffer is de secretaris van de eerste Roermondse bisschop (Lindanus) die zich in het klooster schuilhield. De zwaar verminkte dertien lijken worden vervolgens publiekelijk tentoongesteld in de stad.

 

Burgemeesters van Roermond

Alle Roermondse burgemeesters op een rij en de nieuwste is: Rianne Donders-de Leest. Ze is onze 122e burgemeester (of de ambtsdrager in de 183e termijn), tenminste als het navolgende overzicht correct en compleet is.

Bisschopsstad Roermond heeft zo weer een burgemeester van CDA-huize. De corruptie-verdachte Jos van Rey had nog verwoede, maar illegale pogingen gedaan om zijn toenmalig partijgenoot Ricardo Offermans (VVD) op de burgemeesterszetel te krijgen. Het OM heeft hier een stokje voor gestoken.

 

Marcel van Hoef wint Global Factories Arti Challenge

Onze Roermondse kunstenaar Marcel van Hoef is winnaar geworden van de prestigieuze Global Factories Arti Challenge. Tijdens de kunstbeurs ARTi 2012 in Den Haag werd zijn pas voltooide schilderij "Air Movement" door een vakjury verkozen tot prijswinnaar.