Locatiehistorie


Het oude kerkhof

Het oude kerkhof van Roermond (www.oudekerkhofroermond.nl) is een bijzonder monument. Het stamt uit 1785, kort nadat het verbod werd uitgevaardigd om overledenen niet meer te begraven in kerken en binnen de stadsmuren. De locatie nabij de Kapel in 't Zand was destijds nog een veld buiten de stad waar al een kleine Joodse begraafplaats lag. Het kerkhof wordt in Roermond d´n Aje Kirkhoaf genoemd. Het kerkhof laat nog altijd de splitsing zien tussen de verschillende religies die Roermond rijk is en was: Rooms-Katholiek, Protestants en Joods. De religies zijn fysiek op het kerkhof gescheiden door hoge muren. De huidige indeling van de begraafplaats is een gevolg van een ontwerp van dr. Pierre Cuypers die in 1858 als stadsarchitect van Roermond zorgde voor een nieuwe lineaire indeling naar het voorbeeld van de Luikse begraafplaats Robermont.

Moord op de Kartuizers

Op 23 juli 1572 vielen Willem van Oranje's troepen het katholieke Roermond binnen. De Tachtigjarige Oorlog is in volle gang. De stad Roermond wordt na een belegering ingenomen. De troepen van Willem van Oranje krijgen "als beloning" de vrijheid om te plunderen. In het Kartuizerklooster worden daarbij 12 kartuizer monniken op gruwelijke wijze vermoord. Een dertiende slachtoffer is de secretaris van de eerste Roermondse bisschop (Lindanus) die zich in het klooster schuilhield. De zwaar verminkte dertien lijken worden vervolgens publiekelijk tentoongesteld in de stad.

 

De gebrandschilderde ramen van Kapel in 't Zand

De ramen in het schip van de Kapel in ’t Zand werden in de Tweede Wereldoorlog verwoest en naderhand vervangen door kathedraalglas. In de jaren 80 werd de Kapel in ’t Zand gerestaureerd en als sluitstuk werd aan Eugène Laudy (Heerlen, 1921 ) opdracht gegeven nieuwe ramen te ontwerpen. Het sprak vanzelf dat de persoon van Maria in meerdere ramen in beeld werd gebracht, want al eeuwenlang wordt op deze plek Maria vereerd onder de titel Onze Lieve Vrouw in ’t Zand. In de zestien ramen wordt het leven van Jezus in beeld gebracht, juist ook in relatie tot zijn moeder. De ramen werden vervaardigd bij Atelier Flos in Tegelen.

Historiehuis Roermond

In 2011 is het Historiehuis Roermond geopend. Het is gehuisvest in het historische pand 'de Gouden Leeuw', waarin ook de Roermondse bibliotheek gevestigd is. U maakt er kennis met de bewogen Roermondse geschiedenis. De verschillende machthebbers, economische en culturele ontwikkeling, de religieuze rijkdom en het alledaagse leven in de vele eeuwen van onze stad wordt thematisch gepresenteerd.

Hoogwater in Roermond

Als stad aan de Maas heeft Roermond uiteraard ook regelmatig natte voeten. Net voor door Kerst van 1993 en in 1995 zijn de laatste twee grote overstroming geweest, waarbij vele huishoudens werden geevacueerd en forse schade hebben geleden. Het waren de grootste overstromingen (achtereenvolgend 20,85 meter en 20,92 meter boven NAP) sinds 1926 (21,52 meter). Sindsdien zorgen waterkeringen dat de woonwijken droog blijven. Een groot deel van de waterkeringen zijn demontabel, zodat Roermond niet achter keermuren en dijken is verdwenen. Het uitzicht over de Maas en de Maasplassen blijft geweldig!

Cuypershuis Roermond

Sinds 2011 eert Roermond haar grootste zoon met een compleet op hem gericht museum: het Cuypershuis Roermond. Het betreft hier de beroemde Roermondse architect, bouwheer en ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921). Hij is bekend van o.a. het Rijksmuseum, Centraal Station en het Vondelpark in Amsterdam, het Kasteel de Haar bij Utrecht en meer dan honderd kerken in heel Nederland. Niet alleen ontwierp en bouwde hij de gebouwen, hij ontwierp ook de interieuren en zorgde voor vele details. Voorbeelden hiervan zijn de troon in de Haagse Troonzaal (bekend van de troonrede) en het servies en bestek van Kasteel Haarzuilen. Pierre Cuypers heeft een ongekend stempel op Nederland gedrukt en Roermond besteedt daar eindelijk de passende aandacht aan.

 

CK Theater

Voor de opening van de ECI Cultuurfabriek in 2012 was de Roermondse culturele sector voor een groot deel gehuisvest in het Centrum voor de Kunsten (www.ckroermond.nl). In het voormalige pand van de Rijks HBS bevonden zich de opleidingslokalen van de cultuureducatie. In het aangrenzende voormalig Jezuïetenklooster was een knusse, intieme theaterzaal gevestigd; het CK Theater. Ooit bedoeld als tijdelijk theater tijdens de bouw van Theaterhotel de Oranjerie, is dit theater toch kunnen blijven bestaan. Het bood ruimte voor het experimentele theater en exclusievere voorstellingen, voor een kleiner publiek. Het theater had 222 stoelen.