LocatieHoogwater in Roermond

Hoogwater in Roermond


Als stad aan de Maas heeft Roermond uiteraard ook regelmatig natte voeten. Net voor door Kerst van 1993 en in 1995 zijn de laatste twee grote overstroming geweest, waarbij vele huishoudens werden geevacueerd en forse schade hebben geleden. Het waren de grootste overstromingen (achtereenvolgend 20,85 meter en 20,92 meter boven NAP) sinds 1926 (21,52 meter). Sindsdien zorgen waterkeringen dat de woonwijken droog blijven. Een groot deel van de waterkeringen zijn demontabel, zodat Roermond niet achter keermuren en dijken is verdwenen. Het uitzicht over de Maas en de Maasplassen blijft geweldig!

Met dank aan 'aandeeppebeek' hebben we beelden uit 1993:

 

Toerisme en hoogwater
Uiteraard trekt de hoogwater problematiek ook de nodige ramptoeristen, maar wie Roermonds toerisme in combinatie brengt met hoogwater komt al snel uit bij de drijvende vakantiehuisjes van Marina Oolderhuuske. Dit vakantiepark met voertaal Duits is gelegen op een schiereiland in de Maasplassen. Het bestaat uit een camping, restaurant, jachthaven, vakantiehuizen op land èn vakantiehuizen op het water. Deze regulier vakantiehuizen drijven in/op het water en worden op hun plaats gehouden door een soort van lussen aan aanmeerpalen. Bij hoogwater stijgen de huizen mee met de waterstand. De palen zijn hoog genoeg om te voorkomen de de huizen weg kunnen drijven.


Nieuwbouw en hoogwater

De hoogwaterproblematiek werd ook gebruikt om het nieuwbouwplan Oolderveste te dwarsbomen. De woonwijk Oolderveste is onwikkeld in het winterbed van de Maas en verbindt de drie Maasdorpen Ool, Merum en Herten. De protesten mochten niet baten en de woonwijk is vervolgens aangelegd op een metershoge zandophoping om wateroverlast bij de nieuwebouwwijk te voorkomen.

Klik hier naar de actuele hoogwaterstand: http://live.actuelewaterdata.nl/data/result/target251.html