Locatiemediastad


Roermond mediastad

Roermond ontwikkelt zich in toenemende mate als mediastad, met meerdere tv zenders en diverse uitgevers van glossy magazines en huis-aan-huisbladen.

Commerciële provinciale TV
Uniek in Nederland: de enige commerciële provinciale zender is gevestigd in Roermond. TVLimburg heeft haar studio en kantoren in het Retailpark aan de A73. Dagelijks worden hier live programma's gemaakt met een variëteit aan actualiteit, human interest, sport en muziek. Met een Limburgse gezelligheid. Voor de kijkers in onze provincie is het een prima alternatief voor de door subsidiegelden gedomineerde staats-tv van L1 (Maastricht). Bovendien kunt u dagelijks de live uitzendingen van TVLimburg bijwonen! Loop gewoon eens binnen en maak kennis met live Limburgse tv. Het kan op werkdagen van 14.00 tot 15.30 uur.
www.tvl.nl

Spraakmakende tv producent
Ook de onafhankelijk tv producent die Joran van der Sloot aan de leugendetector legde komt uit Roermond: Olaf Simons van TV Ellef. Ook was hij verbonden aan de lokale Omroep Vox, nu zorgt hij dagelijks voor lokale verslaggeving via zijn online platform. Hij is tevens bekend als producer van muziekvideo's voor (nieuw) Nederlands talent en daarmee ook bekend van de 'Sterrenpallet' formule. Landelijke bekendheid scoorde hij samen met 'Terror Jaap' (de winnaar van de Gouden Kooi) door Joran van der Sloot te interviewen met een leugendetector.
www.tvellef.nl

Gesubsidieerde lokale TV
En dan heeft Roermond uiteraard een gesubsidieerde lokale radio en tv zender: RTV Roermond (de voormalige Vox TV). Met regelmatig leuke reportages uit de stad, helaas tegenwoordig zonder het enthousiasme van Anneke Koster. En helaas ook met een ongegeneerde reclame uitzending voor raadsleden: "tegen de klok" genaamd. Zeven minuten lang krijgen raadsleden de tijd om zich te profileren. Zoutloos en kritiekloos worden vijf "dilemma's" besproken in een poeslief nepinterview. Geen actualiteit, geen politieke verantwoording, geen vuur aan de schenen. Het enige vuurwerk in het programma is zichtbaar als achtergrond. Zendtijd voor politieke partijen, betaald door de Roermondse belastingbetaler. Niet zo vreemd een bestuur dat vanuit de Roermondse politiek werd gedomineerd. Het nieuwe bestuur en de nieuwe naam sinds eind 2011 brengt hopelijk verandering en de lang gekoesterde professionaliseringsslag. De belastingbetaler betaalt...
www.rtvroermond.nl 

Glossy en huis-aan-huis
De brievenbussen in Limburg en zelfs daarbuiten worden regelmatig vanuit Roermond getrakteerd op glossy magazines en huis-aan-huis bladen. Titels als Navenant, CityLife en de Trompetter worden in onze stad samengesteld.

Navenant
Smaakvol. Dat zijn zowel de uitstraling als de artikelen van Navenant; een echt Limburgs glossy dat niet voor niets 'Het beste van Limburg' als ondertitel draagt. Met gastronomie, mode, cultuur en exclusieve auto's. Actueel, met stijlvolle fotografie en aandacht voor spraakmakende Limburgers. Spraakmakend zijn ook de Navenant party's rond asperge, haring en de Navenant Kalender. Vanuit Navenant's kantoor aan de voet van de Kathedraal worden diverse gidsen uitgegeven, o.a. voor Limburgse gastronomie en de Euregionale golfbanen. Op de gevel van het kantoorpand van Navenant stond vroeger de cafénaam 'Stad Weert'. Als Roermondenaren zien we uiteraard liever 'Navenant' op die gevel staan. Da's navenant…
www.navenant.nl

CityLife
Een glossy huis-aan-huis magazine over wonen en werken in Roermond, dat is CityLife. Een blad om als Roermond trots op te zijn. Een initiatief vanuit de vastgoedsector en de toenmalige citymanager werd in 2004 opgepakt een Roermondse uitgever van een pilotenmagazine. Inmiddels is het blad, in een afwijkend groot formaat, niet weg te denken uit het medialandschap. Ook Roermond.com is er met een column in aanwezig geweest. Dat Roermond met een eigen glossy magazine het woon-, werk- en winkelklimaat presenteert is elders niet onopgemerkt gebleven. Zo is de Roermondse uitgever van CityLife inmiddels ook actief in o.a. Venlo.
www.cityliferoermond.nl

Busily magazine
Een nieuwkomer in het medialandschap van onze stad in het business magazine Busily. Een tijdschrift van en voor de ondernemers in Limburg, dat verder gaat dan de KvK krant. Met bedrijfsreportages, zakenreisverhalen en een heuse vleug vrouwenpower. Uitgever Ropero Media geeft tevens o.a. een huis-aan-huis bouw- en klusblad uit.
www.roperomedia.nl

De Trompetter, Typisch Roermond en Zondagsnieuws
De wereld van de huis-aan-huis weekbladen is in Roermond tegenwoordig geconcentreerd bij één uitgever: A&C Media. Het is wel meteen een grote speler in deze markt met uitgaven in heel Limburg en Zuid-Oost Brabant. Voor Roermond zijn er wekelijks twee edities van de Trompetter, het Zondagsnieuws en Typisch Roermond. Dat een gesubsidieerd medium - dankzij de vele gemeentepagina's - toch journalistiek kritisch kan zijn wordt wekelijks bewezen, al is de politieke kleur van uitgever Dré Peeters ook terug te vinden. Inmiddels biedt TVLimburg een nieuw platform voor Trompetter TV! Papier en ether gaan in Roermond prima samen.
www.aencmedia.nl

Gilsing pers
De ooit gratis huis-aan-huis bladen van Gilsing pers zijn bekend van de 'sjnabbeltjes'. De papieren voorloper van marktplaats zorgt nog altijd voor een combinatie van lokaal, verenigings- en parochiaal nieuws met particuliere advertenties. Tegenwoordig zijn ze alleen voor abonnees. Deze oneerbiedig 'lokale suffertjes' genoemde bladen van Gilsing zijn in zowel Nederlands als Belgisch Limburg welbekend.
www.gilsing.nl

Roermond websites
We willen u niet vermoeien met een lijst van zwaar gesubsidieerde en slecht functionerende promotionele Roermond websites. En we denken ook liever niet na over de bedragen die door Roermondse belastingbetalers zijn opgehoest om ons initiatief telkens weer te beconcurreren zonder enige vorm van contact, samenwerking of overleg. En wellicht zouden we wat positiever staan tegenover gesubsidieerde media als we zelf ook ooit gesubsidieerd zouden worden. Dus houden we het wat Roermond websites betreft hier tot één verwijzing: Roermond.com. Sinds 1998 bekend als Digitaal Roermond, ooit zesde op de ranglijst van digitale gemeentegidsen en de meest uitgebreide Roermondse online gids en kalender. Vergeet de rest maar!
www.roermond.com