Locatiecultuur


Theaterhotel de Oranjerie

Het Theaterhotel De Oranjerie (www.theaterhotelroermond.nl) heeft Roermond's grootste theaterzaal met ruim 800 stoelen. Het theater kent een fraai gevarieerd theaterprogramma en biedt tevens onderdak aan diverse evenementen, van Carnaval tot het wintercircus Cirque d'Hiver. Theaterhotel De Oranjerie biedt bovendien de mogelijkheid om een avondje theater te combineren met een comfortabele hotelovernachting en een diner in het restaurant "De Brasserie". Tevens kunt u in het Theatercafé een drankje nemen voor en na een voorstelling.

ECI Cultuurfabriek

Met de opening van de ECI Cultuurfabriek heeft Roermond een bundeling gerealiseerd van een viertal culturele voorzieningen in de stad: het CK-theater, het Centrum voor de Kunsten, het Jongerencentrum De Azijnfabriek en het Filmhuis Roermond. Als toetje is hier het restaurant One (met Michelin ster) aan toegevoegd.

Cuypershuis Roermond

Sinds 2011 eert Roermond haar grootste zoon met een compleet op hem gericht museum: het Cuypershuis Roermond. Het betreft hier de beroemde Roermondse architect, bouwheer en ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921). Hij is bekend van o.a. het Rijksmuseum, Centraal Station en het Vondelpark in Amsterdam, het Kasteel de Haar bij Utrecht en meer dan honderd kerken in heel Nederland. Niet alleen ontwierp en bouwde hij de gebouwen, hij ontwierp ook de interieuren en zorgde voor vele details. Voorbeelden hiervan zijn de troon in de Haagse Troonzaal (bekend van de troonrede) en het servies en bestek van Kasteel Haarzuilen. Pierre Cuypers heeft een ongekend stempel op Nederland gedrukt en Roermond besteedt daar eindelijk de passende aandacht aan.

 

Historiehuis Roermond

In 2011 is het Historiehuis Roermond geopend. Het is gehuisvest in het historische pand 'de Gouden Leeuw', waarin ook de Roermondse bibliotheek gevestigd is. U maakt er kennis met de bewogen Roermondse geschiedenis. De verschillende machthebbers, economische en culturele ontwikkeling, de religieuze rijkdom en het alledaagse leven in de vele eeuwen van onze stad wordt thematisch gepresenteerd.

Het oude kerkhof

Het oude kerkhof van Roermond (www.oudekerkhofroermond.nl) is een bijzonder monument. Het stamt uit 1785, kort nadat het verbod werd uitgevaardigd om overledenen niet meer te begraven in kerken en binnen de stadsmuren. De locatie nabij de Kapel in 't Zand was destijds nog een veld buiten de stad waar al een kleine Joodse begraafplaats lag. Het kerkhof wordt in Roermond d´n Aje Kirkhoaf genoemd. Het kerkhof laat nog altijd de splitsing zien tussen de verschillende religies die Roermond rijk is en was: Rooms-Katholiek, Protestants en Joods. De religies zijn fysiek op het kerkhof gescheiden door hoge muren. De huidige indeling van de begraafplaats is een gevolg van een ontwerp van dr. Pierre Cuypers die in 1858 als stadsarchitect van Roermond zorgde voor een nieuwe lineaire indeling naar het voorbeeld van de Luikse begraafplaats Robermont.

Straattheater

Roermond siert zich reeds vele jaren als Limburgse hoofdstad van het straattheater. In augustus geeft het provinciaal straattheaterfestival "Limburg Festival" (www.limburgfestival.nl) aan Roermond telkens wel een grootse (openings)act. Roermond heeft vervolgens een geheel eigen programma onder de naam "De Gekleurde Stad". Er is dan tien dagen op rij dagelijks weer een andere, verrassende en bijzondere voorstelling te zien. Van intiem tot groots, van muzikaal tot acrobatisch.

Cirque d'Hiver

Een waar fenomeen: ruim drie decennia Cirque d’Hiver in Roermond. En het is het enige Europese circus dat door vrijwilligers wordt georganiseerd! Jaarlijks zorgen Roermondenaren voor een wereldwijde trek van de beste circusartiesten naar Theaterhotel de Oranjerie. Gedurende de laatste dagen van het jaar vertonen ze hun kunsten in de Roermondse piste van Cirque d’Hiver, of zoals het tegenwoordig geafficheerd wordt: het Wintercircus.

Theatergezelschappen

Amateurtheater is in Roermond altijd op een hoog niveau geweest. In de negentiende eeuw was de "Société Dramatique et Literaire de Ruremunde", ofwel "D'n Dramatique", het bekendste theatergezelschap. De opvoering van de Opera-Bouffe Schinderhannes is hiervan nog een welbekende overlevering, met Roermondse schrijver Emile Seipgens als auteur. Het hedendaagse theater is voortgekomen uit de tijd direct na de Tweede Wereldoorlog, waarin toneelspel weer moest gaan zorgen voor een positieve instelling in Roermond. Voorstellingen zijn vrijwel altijd uitverkocht, dus wees er snel bij, wanneer een voorstelling wordt aangekondigd. Ook in onze kalender treft u ze aan.

Cultuurhistorisch Museum Asselt

Het idylisch gelegen Cultuurhistorisch Museum Asselt (www.museumasselt.nl) laat duizenden voorwerpen uit de historie van onze regio zien. Het museum is gevestigd in een oud bakhuis van een boerderij tegenover het fraaie romaanse kerkje van Asselt. De collectie is verdeeld over meerdere ruimtes. U vindt er allerlei regionale gebruiksvoorwerpen zoals speculaasplanken en dodenplanken, maar ook een wapenverzameling. Er zijn aardewerken artikelen uit de Romeinse tijd en porceleinen voorwerpen, haardtegels en voorraadkruiken uit latere tijden. Ook de vroegste tijden zijn zichtbaar met o.a. mammoet tanden en bijlen en speerpunten uit het stenen tijdperk.

Bezoekerscentrum Nationaal Park de Meinweg

Het uitgestrekte Nationaal Park de Meinweg (www.nationaal-parkdemeinweg.nl) bij Roermond biedt in haar Bezoekerscentrum de nodige informatie over geologie, flora en fauna van dit mooie gebied. Het laat met name zien hoe de natuur van de Meinweg is ontstaan en welke sporen de mens er heeft nagelaten. Bij het bezoekerscentrum vindt u ook een horecazaak. De vormgeving van het gebouw is bijzonder en moet een weerspiegeling van de omgeving zijn. Het pand is gebouwd met enkel natuurlijke materialen.

Roerstreekmuseum

De Heemkundevereniging Roerstreek toont haar collectie in het Roerstreekmuseum (www.roerstreekmuseum.nl) in St. Odiliënberg. U vindt er de cultuurhistorie, archeologie, geologie en natuur van het gebied ten oosten van Roermond. Zo is er de collectie "De Roerstreek in de Oertijd", inclusief een reconstructie van een mammoet en een bijzonder Romeins graf. Er zijn opgezette dieren, kappers uit vroeger jaren en een strooppers uit Posterholt.

Museum Terug in de Tijd

Aan de overzijde van de Maas ligt in Horn het museum Terug in de Tijd (www.museumterugindetijd.nl). De eigenaren, geboren verzamelaars, bieden hier een terugblik op recent vervlogen jaren, waarbij met name de jaren '50 en '60 mooi getoond worden. U vindt er complete en originele huiskamers, winkelinterieurs, een kapperszaak, een dorpscafé, apotheek en gynaecologenkamer. Ook de vervoersmiddelen ontbreken niet: koetsen, oldtimers en klassiekers, bromfietsen en fietsen.

Leudalmuseum

Het Leudalmuseum (www.leudal.info), gelegen tussen Haelen en Roggel biedt de natuur, cultuurhistorie en geschiedenis van het Leudal. Het museum over dit bosrijke gebied is gevestigd in St. Elisabethshof, waar bovendien een natuur- en milieueducatief centrum gevestigd is. En de horecazaak in hetzelfde pand biedt een extra mogelijkheid om te genieten van het Leudal.

Museum Het land van Thorn

In het witte stadje Thorn, op een steenworp afstand van Roermond staat het Museum Het land van Thorn (www.museumhetlandvanthorn.nl). Dit Stedelijk Museum Thorn behandelt de zeer rijke historie van de Abdij ofwel het Stift van Thorn. U kunt een bezoek aan het museum uitstekend combineren met een kijkje in de prachtige Abdijkerk vol marmer en bladgoud in het barokke interieur. Overigens is het witte stadje zelf al een museum op zich...

Maas- en Scheepvaartmuseum

De grootste binnenhaven van Nederland ligt in Maasbracht bij Roermond. In het gebouw van de oude schippersbeurs is een museum (www.maas-en-scheepvaartmuseum.nl) ingericht om de historie van de binnenvaart en de Maasbrachter haven te presenteren. Het museum geeft een mooie indruk van het leven aan boord van binnenvaartschepen op de Maas en op het Julianakanaal. Het informeert tevens over de grootste scheepsramp uit de Nederlandse geschiedenis. Met de grote hoeveelheid binnenwateren in Midden-Limburg is een bezoek aan dit museum eigenlijk een must.

De gebrandschilderde ramen van Kapel in 't Zand

De ramen in het schip van de Kapel in ’t Zand werden in de Tweede Wereldoorlog verwoest en naderhand vervangen door kathedraalglas. In de jaren 80 werd de Kapel in ’t Zand gerestaureerd en als sluitstuk werd aan Eugène Laudy (Heerlen, 1921 ) opdracht gegeven nieuwe ramen te ontwerpen. Het sprak vanzelf dat de persoon van Maria in meerdere ramen in beeld werd gebracht, want al eeuwenlang wordt op deze plek Maria vereerd onder de titel Onze Lieve Vrouw in ’t Zand. In de zestien ramen wordt het leven van Jezus in beeld gebracht, juist ook in relatie tot zijn moeder. De ramen werden vervaardigd bij Atelier Flos in Tegelen.

Solar Festival

In augustus vindt sinds enkele jaren het Solar Festival plaats aan de Maasplassen in Roermond. Dit festival vol dance, live muziek en straattheater duurt een weekend lang met telkens een lange lijst van bekende acts. Het vrolijk aangeklede festival terrein heeft een uitgebreide festivalcamping.

Meer info: www.solarweekend.com.

 

 

 

 

 

Vastelaovend

Vastelaovend - of carnaval voor de niet-dialectkenners - is niet weg te denken uit Roermond. De drie dolle dagen voor de katholieke vastentijd duren in Roermond met gemak enkele maanden. Op de elfde van de elfde start het spel: de Stadsgarde Faubourg St. Jacques schiet het vastelaovesseizoen met kanonschoten uit de startblokken en dezelfde dag gaat 'de boks op greun'. Vervolgens vinden bonte avonden en liedjesavonden plaats en worden de prinsen voor het nieuwe seizoen uitgeroepen. Een druk programma volgt dat eindigt op aswoensdag, zes weken voor Pasen.

Hammerveld en JazzNight

Roermond en jazz: ze hebben een sterk gezamenlijk verleden en tevens een mooi heden. Roermond was in de jaren zestig en zeventig het mekka voor de jazz met het Hammerveld Jazzfestival. De jazzgiganten speelden jaarlijks onder de sterrenhemel van Roermond hun virtuoze spel. Het waren 'happenings' van jewelste, waarmee Roermond tot ver over de landsgrenzen bekendheid kreeg. Voor de commerciele jazzfestivalwereld bleek Roermond helaas te klein; het North Sea Jazz Festival nam het stokje over. Roermond kwam uiteindelijk zonder festival te zitten. De jazz is echter terug in Roermond.

 

Bevrijdingsfestival Limburg

Het Limburgse Bevrijdingsfestival wordt zeer centraal in de provincie gehouden: in Roermond. Het grote podium trekt twintig tot dertig duizen bezoekers, met uiteraard jaarlijks de helicopteract als een van de hoogtepunten. Het grote podium staat opgesteld op de Markt, voor het stadhuis. Ook op de overige pleinen van de binnenstad bruist het op 5 mei van de activiteiten. Er zijn multi-culti marktkramen, podia voor wereldmuziek en tal van activiteiten voor de jongere jeugd om kennis te maken met het thema vrijheid.

 

Draaiorgels

Roermond is een stad van kermisbaronnen en heeft daardoor een sterke band met draaiorgels. Maar ook de beroemde Roermondse bouwmeester Pierre Cuypers heeft een (onbewuste) bijdrage geleverd. De beeldhouwers uit zijn atelier maakten zo'n eeuw geleden ook beelden en houtsnijwerk voor draaiorgels. Bij de bekende Roermondse kermisfamilies is nog een schat aan oude draaiorgels aanwezig. Het leidde uiteindelijk tot twee evenementen: het draaiorgelfestival en de draaiorgeldagen!

Sjwaampop

Inmiddels zijn ruim twintig edities gepasseerd van Sjwaampop, het (gratis) muziekfestival op de Markt in Swalmen. Sjwaampop kent een heuse competitie vooraf om lokale bands een kans te geven op een plek op het podium, waarbij rock de boventoon voert. Gezelligheid staat voorop bij Sjwaampop en het vindt plaats op een zomerse zondag.

 

Marcel van Hoef wint Global Factories Arti Challenge

Onze Roermondse kunstenaar Marcel van Hoef is winnaar geworden van de prestigieuze Global Factories Arti Challenge. Tijdens de kunstbeurs ARTi 2012 in Den Haag werd zijn pas voltooide schilderij "Air Movement" door een vakjury verkozen tot prijswinnaar.

CK Theater

Voor de opening van de ECI Cultuurfabriek in 2012 was de Roermondse culturele sector voor een groot deel gehuisvest in het Centrum voor de Kunsten (www.ckroermond.nl). In het voormalige pand van de Rijks HBS bevonden zich de opleidingslokalen van de cultuureducatie. In het aangrenzende voormalig Jezuïetenklooster was een knusse, intieme theaterzaal gevestigd; het CK Theater. Ooit bedoeld als tijdelijk theater tijdens de bouw van Theaterhotel de Oranjerie, is dit theater toch kunnen blijven bestaan. Het bood ruimte voor het experimentele theater en exclusievere voorstellingen, voor een kleiner publiek. Het theater had 222 stoelen.

 

Filmhuis Roermond

Filmhuis Roermond R.I.P.Helaas, het Filmhuis Roermond bestaat niet meer. Na vele jaren van trouwe dienst hebben de vrijwilligers van het Filmhuis Roermond het stokje mogen/moeten overdragen naar de ECI Cultuurfabriek. Liefhebbers van het genre films uit het intieme bioscoopzaaltje boven de Azijnfabriek in de Zwartbroekstraat krijgen nu een groter aanbod, elke dag van de week, helaas tegen een hogere entreeprijs.

Vrijwilligers bedankt
Alle vrijwilligers bedankt voor jullie jarenlange inzet! We hopen dat jullie als dank levenslang gratis van het filmprogramma van de ECI Cultuurfabriek mogen genieten! Wat er draait vinden jullie op: www.ecicultuurfabriek.nl.