Locatieliteratuur


Halewijn-literatuurprijs

Geen subsidie, geen prijs. In 2015 lijkt de Halewijn-literatuurprijs ter ziele. De stad die eerder al haar stadsdichter weg heeft bezuinigd draait nu ook dit literaire juweel de nek om. Onze politiek krijgt alleen de handen op elkaar voor opgeschroefde taxatierapporten en miljoenenbedragen. Niet voor kleinschalige pareltjes. Hadden pareltjes niet iets met zwijnen?

Update: in 2016 wordt alsnog de Halewijn-literatuurprijs 2015 uitgereikt en wordt doorgegaan met dit pareltje...

Sinds 1987 werd jaarlijks de Halewijn-literatuurprijs uitgereikt, oorspronkelijk ingesteld door de Stichting "Kring 84". De laatste jaren organiseerde de Stichting Literatuurstad Roermond namens de gemeente Roermond de prijsuitreiking. De prijs bestond uit een geldbedrag (€ 1.000,-) en een bronzen beeld (foto) van Roermondse beeldhouwer Dick van Wijk.

De ontvanger van de prijs was telkens een nog relatief onbekend literair talent dat op basis van een bijzondere uitgave (en meestal zijn of haar gehele oeuvre) het volgens een vakjury verdiende om deze extra aandacht te krijgen. De tegenwoordig bekendste ontvangers van de prijs waren Arthur Japin (1998) en Tommy Wieringa (2002), qua bekendheid in Roermond op de voet gevolgd door Jan Huyskens (1987) en Ton van Reen (1988).

Hans van Bergen, stadsdichter

Hans van Bergen (1958) is Roermond's eerste officiële stadsdichter. In 2004 won hij deze verkiezing en sindsdien is hij niet meer weg te denken uit literair Roermond. Zijn eerste stadsgedicht schreef hij voor de nieuwjaarsreceptie op 5 januari 2005 van gemeente Roermond. Als stadsdichter schrijft hij jaarlijks diverse stadsgedichten die ingaan op actualiteit en politiek met betrekking tot Roermond. Hij zorgt bij raadsvergaderingen voor een poëtische en kritische inleiding. Bovendien is hij betrokken bij tal van Roermondse evenementen. Ruim zes jaar na zijn verkiezing werd deze functie wegbezuinigd. Onbegrijpelijke (intellectuele) armoede bij iedereen die zich stadsbestuurder durft te noemen. Lof der zotheid! 

 

Emile Seipgens, schrijver

Emile SeipgensEmile Seipgens (1837-1896) is in Roermond vooral bekend als schrijver van de Opera-Bouffe "Schinderhannes". Hij werd als zoon van een Roermondse bierbrouwer geboren. Al tijdens zijn (priester)studie aan het Roermondse Bisschoppelijk College schreef hij gedichten die gepubliceerd werden door het Roermondse Letterkundige Genootschap "De Lelie". Hij werd secretaris van het genootschap en ondertekende als zodanig ook het document dat dr. Pierre Cuypers als lid van het genootschap vastlegde. Gedichten van zijn hand op 17 jarige leeftijd zijn o.a. "de laatste Noorman" en "De Vadermoord". Later schrijft hij o.a. "Ne waor Marie, ne waor?" en "Miserere".

 

Jacob Hiegentlich, schrijver

Jacob Hiegentlich (1907-1940) is dankzij Stichting Rura weer onder de Roermondse aandacht gebracht. Als 15-jarige scholier schreef hij zijn eerste gedichtenbundel "Die rote Nacht, Spätjahr". In zijn werk neemt hij veelal Roermondse vooraanstaande burgers op de korrel. Zijn vader, de Roermondse textielhandelaar Sallie Hiegentlich, kocht de volledige oplage van zijn op 17-jarige leeftijd geschreven eerste roman "Het zotte vleesch". De inhoud van het boek zou de Roermondse burgers teveel kunnen beledigen. De oplage werd vernietigd, maar een bewaard gebleven exemplaar heeft in 2007 geleid tot een herdruk door Stichting Rura ter herdenking van zijn 100ste geboortedag.