Locatiepolitieke historie


Louis Beel, minister-president uit Roermond

Louis BeelLouis Beel (1902-1977) was Roermond's tweede minister-president. Namens de Katholieke Volkspartij (KVP) leidde hij twee naoorlogse regeringen: van 1946 tot 1948 en van 1958 tot 1959. Louis Beel stond bekend als de "Onderkoning van Nederland". Hij was een vooraanstaande, vertrouwde adviseur van koningin Juliana en stond als formateur aan de wieg van meerdere centrumrechtse kabinetten in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw. Hij was minister-president, lid van de Tweede Kamer, minister, lid van de Raad van State, vicepresident van de Raad van State, Hoge Vertegenwoordiger van de Kroon en minister van Staat.

Jo Cals, minister-president uit Roermond

Jo CalsJo Cals (1914-1971) was de derde en (voorlopig?) laatste Roermondse minister-president. De regering Cals had zitting van 1965 tot 1966 en viel door de roemruchte "nacht van Schmelzer". Het was zes jaar na het vorige "Roermondse" kabinet (van Beel). Het is een Rooms-Rood kabinet, met Cals' eigen KVP en ARP plus PvdA.

Voor zijn premierschap was Cals 11 jaar minister van onderwijs, mede onder Louis Beel (1952-1963). Cals realiseerde de 'Mammoetwet' voor het voortgezet onderwijs.

Charles Ruys de Beerenbrouck, minister-president uit Roermond

Jonkheer Charles Ruys de BeerenbrouckJonkheer Charles Ruys de Beerenbrouck (1873-1936) is de eerste minister-president van Roermondse origine. Ruys de Beerenbrouck leidde liefst 3 kabinetten namens de Roomsch-Katholieke Staatspartij (RKSP) van 1918 tot 1922, van 1922 tot 1925 en van 1929 tot 1933. Bovendien was hij voorzitter van de Tweede Kamer van 1925 tot 1929 en van 1933 tot 1936. Deze politieke periode wordt aangeduid als het "interbellum".

Na Ruys de Beerenbrouck volgden er nòg twee Roermondse premiers.

Roermondse politici in Den Haag

Roermond heeft een bijzondere positie in de Nederlandse politiek. Geen enkele stad heeft meer ministerpresidenten geleverd dan Roermond. De teller staat op drie: Ruys de Beerenbrouck, Beel en Cals. Alledrie van katholieke huize uit onze bisschopsstad. In hun kielzog zijn er tevens ministers en staatssecretarissen afkomstig uit onze stad.

Ook in de Eerste en Tweede Kamer heeft Roermond de nodige vertegenwoordigers geleverd. Actueel is het uiterst mager gesteld, met enkel Selcuk Öztürk (Denk) in de Tweede Kamer. Aan een lijst met voormalig kamerleden werken we nog. Het zijn er verrassend veel... 

 

Burgemeesters van Roermond

Alle Roermondse burgemeesters op een rij en de nieuwste is: Rianne Donders-de Leest. Ze is onze 122e burgemeester (of de ambtsdrager in de 183e termijn), tenminste als het navolgende overzicht correct en compleet is.

Bisschopsstad Roermond heeft zo weer een burgemeester van CDA-huize. De corruptie-verdachte Jos van Rey had nog verwoede, maar illegale pogingen gedaan om zijn toenmalig partijgenoot Ricardo Offermans (VVD) op de burgemeesterszetel te krijgen. Het OM heeft hier een stokje voor gestoken.

 

El Rey - van jager tot prooi

corruptHij is van zijn voetstuk gevallen: van jager op corruptie naar verdachte van corruptie, machtsmisbruik en witwassen. Terwijl zijn zaak nog voor de rechter moet komen, is het boek over deze ontwikkeling al gepubliceerd. Met veel succes.

Het boek grossiert in prijzen; terechte pluimen voor het journalistieke speurwerk van Hans Goossen en Theo Sniekers van Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Zij hebben de van corruptie verdachte Roermondse politicus Jos van Rey geportretteerd. Dit boek, met een hoofdrol voor onze stad Roermond, is te koop in de betere boekhandel of via de webshop van de beiden dagbladen: www.mooilimburgswebshop.nl

.