Locatiestappen


Uitgaan

Roermond heeft vooral een uitgebreid kroegen aanbod, waarbij een groot aantal bij elkaar liggen in de binnenstad. De 'hotspots' zijn te vinden op het Stationsplein, aan de Roerkade en de Markt, op het Zwartbroekplein en de Zwartbroekstraat. In de ooit zeer drukke Veldstraat heeft de laatste uitgaansgelegenheid (de bijzonder mooie Club Soho) helaas de deuren moeten sluiten. Het Jongerencentrum De Azijnfabriek (www.azijnfabriek.nl) in de Zwartbroekstraat herbergt bovendien het Roermondse poppodium.

Dweijelen en Kweijelen
Het stappen in Roermond heeft jaarlijks twee bijzondere avonden, waarbij in bijna alle kroegen in de binnenstad live muziek te horen is. Het zijn de Dweijelaovend en de Kweijelaovend. De Dweijelaovend vindt al vele jaren plaats op de eerste vrijdagavond van september. Tijdens de Dweijelaovend heeft elke kroeg een live band, waarbij alle mogelijke muziekstijlen te horen zijn. Traditioneel worden er meerdere kroegen bezocht, oftewel gedweijeld van kroeg naar kroeg. Jaarlijks wint de zaak met de meeste sfeer de titel 'Dweijelpunt van 't jaar".

Sinds 2004 heeft de Dweijelavond navolging gekregen op de laatste vrijdag van november. Deze avond staat geheel in het teken van smartlappen en hollandse schlagers en heeft de toepasselijke naam "Kweijelaovend" meegekregen. Dit smartlappenfestival vindt eveneens in de binnenstad plaats en kenmerkt zich vooral door het massale meezingen door het publiek. Beide avonden trekken veel publiek. De kasteleins zijn de vrijwilligers Robert van Cruchten en Rob van Deurzen, die beide festijnen organiseren, ongetwijfeld zeer dankbaar!

Vastelaovend
De Vastelaovend (Carnaval) vindt in Roermond eveneens voornamelijk in de kroegen plaats. De meeste zaken worden voor de dolle dagen volledig omgebouwd. De binnen- en buitenkant wordt stevig versierd en het reguliere interieur wordt meestal goed beschermd of in veiligheid gebracht. De dolle drukte krijgt zo een heel ander podium. In veel kroegen zijn er spaarkassen, waarin de stamgasten het hele jaar door sparen om tijdens de carnavalsdagen het nodige budget te hebben.

De Carnavalsoptocht van Roermond leidt langs veel van de binnenstadse kroegen. Het Optocht Committee roept jaarlijks de 'optochkroeg van 't jaor' uit, waarmee de sfeervolste locatie langs de optochtroute wordt geeerd.