Locatiebos en park


Boek: Natuurlijk Roermond

Natuurlijk Roermond, ontdek de groene gemeente Roermond.
In december 2011 is het ruim 200 pagina‘s dikke boek 'Natuurlijk Roermond, ontdek de groene gemeente Roermond' verschenen. 14 auteurs hebben 16 natuurgebieden in de gemeente Roermond beschreven. Ze laten de grote veelzijdigheid van de Roermondse natuur zien. Van de grootschalige, ruige natuurgebieden langs de Maas, via de heidegebieden ten oosten van de stad tot de kleinschalige natuur in de stadsparken.

Daarnaast is er aandacht voor de Roer, de Swalm en de Maasnielderbeek. Langs de Maas liggen de Isabellegreend, de Asseltse plassen en de Stadsweide. Deze gebieden zijn in natuurontwikkeling en daardoor bloemrijk. Ook zijn ze van belang voor watervogels. Op de hogere zandgronden liggen de grensoverschrijdende Luzenkamp, een heide- en veengebied, het Blankwater waarin bijzondere vleesetende planten groeien, het bosgebied van de Hillenrader Bossen vol paddenstoelen en de geïsoleerde heiderestanten van de Breidberg en de Driestruik. In de binnenstad liggen fraaie parken, waaronder het intieme Kartuizerpark met een bijzondere muurflora, het Kruiswegpark waar eekhoorns leven, het Oude Kerkhof, refugium voor het kandelaartje en Kasteelpark Hattem met bijzondere bomen.

Het geheel wordt aangevuld met 28 kaders waarin soortgroepen, bijzondere gebeurtenissen of gebieden worden toegelicht. Op een toegankelijke wijze wordt de flora en fauna per biotoop in de gebieden beschreven. Hierbij wordt ook aandacht geschonken aan de geologie en het gebruik van het terrein in het verleden. Vele prachtige kleurenfoto’s vullen de tekst aan. Bij elk natuurterrein is een kaartje geplaatst met een uitgezette wandeling en een beschrijving: zo kunt u de natuur in de gemeente Roermond nog beter beleven. Een uniek boek voor elke Limburger, zowel de wandelaar als de echte natuurkenner.
 

Informatie

Prijs: € 11.90.
Redactie: M. de Ponti, O.P.J.H. Op den Kamp, W. Jansen, W. Dekker.
Uitgave: Stichting Natuurpublicaties Limburg, Maastricht.
ISBN-nummer: 978-90-74508-00-1.
Verkooppunten: Boekhandel Boom, de Plantageboekhandel en de VVV winkels in Roermond en Swalmen. Het boek is ook te koop tijdens bijeenkomsten van de Roermondse kring van het Natuurhistorisch genootschap Limburg (www.nhgl.nl).