Locatiemuziek


Bevrijdingsfestival Limburg

Het Limburgse Bevrijdingsfestival wordt zeer centraal in de provincie gehouden: in Roermond. Het grote podium trekt twintig tot dertig duizen bezoekers, met uiteraard jaarlijks de helicopteract als een van de hoogtepunten. Het grote podium staat opgesteld op de Markt, voor het stadhuis. Ook op de overige pleinen van de binnenstad bruist het op 5 mei van de activiteiten. Er zijn multi-culti marktkramen, podia voor wereldmuziek en tal van activiteiten voor de jongere jeugd om kennis te maken met het thema vrijheid.

 

Solar Festival

In augustus vindt sinds enkele jaren het Solar Festival plaats aan de Maasplassen in Roermond. Dit festival vol dance, live muziek en straattheater duurt een weekend lang met telkens een lange lijst van bekende acts. Het vrolijk aangeklede festival terrein heeft een uitgebreide festivalcamping.

Meer info: www.solarweekend.com.

 

 

 

 

 

Hammerveld en JazzNight

Roermond en jazz: ze hebben een sterk gezamenlijk verleden en tevens een mooi heden. Roermond was in de jaren zestig en zeventig het mekka voor de jazz met het Hammerveld Jazzfestival. De jazzgiganten speelden jaarlijks onder de sterrenhemel van Roermond hun virtuoze spel. Het waren 'happenings' van jewelste, waarmee Roermond tot ver over de landsgrenzen bekendheid kreeg. Voor de commerciele jazzfestivalwereld bleek Roermond helaas te klein; het North Sea Jazz Festival nam het stokje over. Roermond kwam uiteindelijk zonder festival te zitten. De jazz is echter terug in Roermond.

 

Draaiorgels

Roermond is een stad van kermisbaronnen en heeft daardoor een sterke band met draaiorgels. Maar ook de beroemde Roermondse bouwmeester Pierre Cuypers heeft een (onbewuste) bijdrage geleverd. De beeldhouwers uit zijn atelier maakten zo'n eeuw geleden ook beelden en houtsnijwerk voor draaiorgels. Bij de bekende Roermondse kermisfamilies is nog een schat aan oude draaiorgels aanwezig. Het leidde uiteindelijk tot twee evenementen: het draaiorgelfestival en de draaiorgeldagen!

Sjwaampop

Inmiddels zijn ruim twintig edities gepasseerd van Sjwaampop, het (gratis) muziekfestival op de Markt in Swalmen. Sjwaampop kent een heuse competitie vooraf om lokale bands een kans te geven op een plek op het podium, waarbij rock de boventoon voert. Gezelligheid staat voorop bij Sjwaampop en het vindt plaats op een zomerse zondag.

 

De Roermondse Herman Brood

Idolen zijn er om te adoreren. Idolen zijn er om tijdens Henny Huisman’s Soundmixshow te imiteren. Idolen zijn er om uiteindelijk met een memorial band te eren. Roermondenaar Robert van Cruchten heeft het allemaal gedaan. Zijn optreden in de Soundmixshow leverde hem zelfs complimenten van zijn idool op. En dan gaat het dus om Herman Brood.
 

Na de dood van Herman Brood is in 2002 Cha Cha, de Herman Brood Memorial Band ontstaan. Deze Roermondse band mèt eigen Bombita’s heeft ruim 5 jaar opgetreden, om er in 2007 – nota bene in een hotel – de brui aan te geven. Hoewel, de brui? Sinds 2014 zijn ze regelmatig weer terug op het podium!

Op de foto: Robert van Cruchten - de Roermondse Herman Brood. Of is het toch de èchte?


Meer info

Meer info en foto's van optredens: www.k69.nl/hbmb.

 

ECI Cultuurfabriek

Met de opening van de ECI Cultuurfabriek heeft Roermond een bundeling gerealiseerd van een viertal culturele voorzieningen in de stad: het CK-theater, het Centrum voor de Kunsten, het Jongerencentrum De Azijnfabriek en het Filmhuis Roermond. Als toetje is hier het restaurant One (met Michelin ster) aan toegevoegd.