LocatieKalender 2012

Kalender 2012


De Roermondse kalender is op Roermond.com altijd goed gevuld, altijd completer dan alle andere online agenda's van onze stad. Dus vergeet die maar snel! We wensen iedereen veel plezier bij een voorstelling, evenement of een ander bezoek aan Roermond! Een Roermonds evenement melden? Stuur de info dan snel naar paul [at] roermond [dot] com.

2014: augustus  september  oktober  november  december


Heksenjaar 2014
 

Roermond in 2012

vr 28-09 t/m wo 03-10

Weert
 

Kermis Weert!

De grootste kermis van Limburg, om de hoek, in Weert! Met wel 140 attracties op 7 pleinen in de Weerter binnenstad. Veel spektakel en uiteraard ook veel vlaai! En zoals ze in Weert tegenwoordig zeggen: Met ons. In Weert. En wellicht komen de Weerternaren dan op onze Remunjse kermis, de week na pinksteren...
Meer info: www.kermisweert.nl
zo 30-09 t/m zo 02-12
van 13:00 tot 17:00


St. Christoffel Kathedraal
 

Expositie reliekenschat Munsterkerk

Van 30 september t/m 2 december is de tentoonstelling ‘De Reliekenschat van de Munsterkerk’ te zien in de Kathedraal. Deze interessante tentoonstelling vertelt het verhaal van de vondst van honderden botresten, ooit gewikkeld in kostbaar Middeleeuws textiel en versierd met linten, gouddraad, bloemetjes en lovertjes, maar ruim tien jaar geleden verwaarloosd en vervuild aangetroffen op de zolder van de sacristie van de Munsterkerk. In juni 2001 werden deze relikwieën, veelal resten van de legendarische ‘Elfduizend Maagden van St. Ursula’ tijdens inventarisatiewerkzaamheden gevonden. Het bleek te gaan om de restanten van een in oorsprong middeleeuwse reliekenschat, die lange tijd het interieur van de Munsterkerk had gesierd. De expositie is dagelijks toegankelijk, maar op maandag gesloten. Entree € 2,-
ma 01-10 t/m zo 06-01

Museum het Cuypershuis
Pierre Cuypersstraat 1


Museum het Cuypershuis
 

Expositie Oud papier?

De unieke vondst van "oud papier" op een zolder van het museumgebouw van het Cuypershuis. Meer dan 350 sjablonen en ontwerptekeningen uit de werkplaats van Nederlands belangrijkste architect uit de 19de eeuw zagen na 80 jaar weer het daglicht. Een ruime selectie gerestaureerde sjablonen en ontwerptekeningen, gemaakt voor decoraties uit verschillende periodes en stijlen, vormt de rode draad in de tentoonstelling `Oud papier?`. De tentoonstelling presenteert delen van de vondst; zowel een grote selectie gerestaureerde kleurrijke sjablonen en ontwerpen, als onbehandelde exemplaren. De nieuwe collectie vormt het vertrekpunt voor verhalen over Cuypers` motieven en inspiratiebronnen. De sjablonen geven inzicht in het gebruik van de `papieren werktuigen` en zijn de basis geweest voor de zoektocht naar verbanden tussen de vondst en uitgevoerde projecten. Ook de herwaardering voor de decoratietechnieken van Cuypers (waaronder het Rijksmuseum) en de sjabloontechiek in hedendaagse vormgeving en `street art` krijgen aandacht in de expositie. Info: www.cuypershuisroermond.nl.
di 02-10
van 19:00 tot 21:30


Het Forum, Elmpterweg 50 Maasniel
 

Is mijn buurman gek?
Nou en! En nou...?

Een boeiende theatervoorstelling van theatergezelschap de firma Zorgbehang. Dit gezelschap is een groep van mensen met theatertalent en tevens ervaringsdeskundigheid op het gebied van psychische problemen. Een voorstelling voor buren en naasten van mensen met een psychische aandoening, vrijwilligers, wijkraden enzovoorts. Kortom, voor iedereen die meer wil weten over steun geven of steun krijgen. Met een informatiemarkt, korte toelichting en forumdiscussie tussen ervaringsdeskundige cliënten, naasten, acteurs, buurtbewoners, hulpverleners, vrijwilligers en het aanwezige publiek. Na afloop napraten in foyer en informatiemarkt met stands van wijkprojecten, zelfhulporganisatie en hulporganisaties met informatie over steun halen, steun geven. Toegang gratis. Aanmelden (niet verplicht) via roermondig@gmail.com. Organisatie: RiaggZuid en Mensana RIBW.
wo 03-10
van 09:30 tot 15:30


Munsterplein

 

Midweekmarkt

Op woensdag staat op het Munsterplein de Roermondse midweekmarkt. Bij de Munsterkerk en de fraaie Kiosk kunt u terecht bij zo`n 40 kramen, waaronder: de marktbakker, groente en fruit, modeaccessoires, kinderkleding, dames- en herenkleding, damesmode in grote maten (XXL), huishoudelijke artikelen, dierenbenodigdheden, bloemen, kaas, vis, een poulier en Vietnamese loempia`s.
wo 03-10
vanaf 14:15


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Kinderboekenweek: Hallo Wereld

Tijdens het Kinderboekenweekspektakel komt kinderboekenschrijver Erik van Os de gekste verhalen vertellen. Met zijn gitaar en mondharmonica op zak brengt hij de liefste liedjes, grappige versjes en gekke verhalen. 14.15 uur (4-9 jaar) En hoe komt toch die olifant aan al die kilo’s grijs? Lieve liedjes, grappige versjes en gekke verhalen. Dus luister lekker naar een liedje, grinnik om een versje en verdwijn in een verhaaltje. Wil je alvast een liedje horen? Kijk dan op de website. Entree: € 7,50. Kinderen/passen: € 7,50. Info: www.erikvanosenellevanlieshout.nl.
wo 03-10
van 14:30 tot 15:30


Stadsbibliotheek
Neerstraat 11-13


Bibliorura Roermond
 

Voorlezen voor kinderen bij Bibliorura!

Voorlezen is leuk en supergezellig. In onze mooie nieuwe voorleesruimte op de jeugdafdeling in Roermond wordt elke woensdagmiddag voorgelezen! Elke woensdagmiddag wordt voorgelezen van 14.30-15.30 uur. Van 14.30 -15.00 uur voor kinderen tussen 2 en 4 jaar en van 15.00-15.30 uur voor kinderen tussen 5 en 7 jaar. Heb je zin om te komen genieten van al dit moois? Kom dan gezellig naar de bibliotheek, aanmelden is niet nodig. Info: www.bibliorura.nl.
wo 03-10
vanaf 16:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Kinderboekenweek: Hallo Wereld

Tijdens het Kinderboekenweekspektakel komt kinderboekenschrijver Erik van Os de gekste verhalen vertellen. Met zijn gitaar en mondharmonica op zak brengt hij de liefste liedjes, grappige versjes en gekke verhalen. 16.00 uur( 9-12 jaar) Meisjes zijn gevaarlijk en jongens zijn stom. Erik van Os speelt en zingt liedjes over prinsen die met elkaar willen trouwen, over wat je moet doen met een flinke portie snot in je neus, over de Tyrannosaurus Rex die alleen aan seks dacht en over Wessel, het stoerste schaap van Texel. Entree: € 7,50. Kinderen/passen: € 7,50. Info: www.erikvanosenellevanlieshout.nl.
wo 03-10
vanaf 20:00


ECI Cultuurfabriek

 

Ruben Nicolai

Aan de hand van het medium televisie bespreekt cabaretier en tv-maker Ruben Nicolai zijn verbijsteringen, geluksmomenten en de rest van zijn leven. In het eerste uur een cabaretprogramma zoals u cabaret kent; conference, sketch en lied. Met de tv als kapstok en de jassen van Ruben die eraan hangen. En een enkele van iemand uit het publiek. Na de pauze maken we met iedereen aanwezig een tv-programma waar ze bij de televisie alleen maar van kunnen dromen! Een geweldig programma! Wie zegt dat? U. Want u zit er zelf in..! Is jezelf vragen stellen en die dan beantwoorden een handig trucje om een punt te maken? Ik dacht het wel. En we gaan live, in 5, in 4, in 3,...!! Entree: € 19,00. Kinderen/passen: € 17,50.
do 04-10
van 10:00 tot 12:30


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Doorstappen in het Leudal

Een doorstapwandeling met start bij restaurant "De Busjop", Busschopsweg 9, Heythuysen. Het is de bedoeling om flink door te lopen. Onderweg zullen de leudalgidsen u het één en ander vertellen over alles wat er te zien is. De route leidt langs de meanderende beek richting Beylshof en onderweg wordt aandacht besteed aan de natuur, die langzaam maar zeker in herfstsferen verkeert. Deelname kost € 3,50 p.p. en het is natuurlijk toegestaan om uw hond (aangelijnd) mee te laten lopen.
Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
do 04-10
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Het Nationale Toneel

Midzomernachtdroom is het debuut van Theu Boermans bij het Nationale Toneel. Een bittere komedie over de strijd tussen man en vrouw. Theseus en Hippolyta zijn gearriveerde carrièremakers uit de hogere kringen. In hun drukke bestaan hadden zij geen tijd voor de liefde, maar nu willen ze op de valreep toch trouwen. Hun zucht naar onafhankelijkheid laat zich echter slecht combineren met de voor liefde noodzakelijke investeringen in de ander. In de nacht voor de bruiloft vechten hun alter ego’s Oberon en Titania in een droom de strijd uit, die overdag onder de oppervlakte sluimert. In deze nacht treffen zij ook vier jonge geliefden, die juist aan het begin staan van het traditionele liefdespad. De waan van hun heftige verliefdheid maakt dat de vier lust en eigen gewin verwarren met liefde. Ondertussen bereidt een groep eenvoudige werklieden ter ere van het huwelijksfeest een romantisch toneelstuk voor over de geliefden Pyramus en Thisbe, die zelfs bereid zijn voor elkaar te sterven. Alsof dat niet genoeg is, drijft kwelgeest Puck – die de gevolgen van het gebrek aan liefde als geen ander kent – de zaken in die nacht op de spits. Entree: € 29,50. Diner+entree: € 68,00. Hotel+diner+entree: € 115,00. Info: www.nationaletoneel.nl .
vr 05 t/m zo 07-10

Museum het Cuypershuis
Pierre Cuypersstraat 1


Museum het Cuypershuis
 

Laatste kans voor bezichtigen drieluik!

Dit weekend heeft u de laatste kans om het Cuypersdrieluik te bekijken, voordat de restauratie start! Het Cuypersdrieluik werd tijdens het eerste Cuypersweekend, in juni dit jaar, geschonken aan het Cuypershuis door achterkleinzoon Pierre Cuypers namens de familie Cuypers. Dit `Drieluik met Maria met Kind en musicerende engelen` vergt de nodige restauratie en dankzij donaties kan die nu van start gaan. Op maandag 8 oktober wordt het kunstwerk getransporteerd naar het restauratieatelier. Komend weekend is dus voorlopig het laatste moment dat het object te zien zal zijn in het Cuypershuis. De Stichting Restauratie Atelier Limburg heeft de opdracht gekregen. De houtwormgaatjes, die aan de voorkant van het middenpaneel duidelijk zichtbaar zijn, worden gecontroleerd en verstevigd, opgevuld en aangevuld. Stof en vuil wordt verwijderd van het oppervlak. Uit deze behandeling zal blijken of de vernislaag vergeeld is en ook behandeld moet worden. Info: www.cuypershuisroermond.nl.
vr 05-10
vanaf 08:00


Ondernemershuis
Steegstraat 5
 

Ontbijten op het Ondernemersplein Roermond

Ondernemersontbijt met een gastspreker. Jef Pleumeekers, voorzitter van het regionaal samenwerkingsverband Vertrouwenspact Werkgelegenheid Limburg, vertelt over de noodzaak van het aanpakken van de vastlopende arbeidsmarkt in Limburg. Het Ondernemersontbijt wordt gehouden op de tweede etage van het Ondernemersplein. Bezoekers kunnen van 8.00 tot 8.30 uur een ontbijt nuttigen (voor eigen rekening). Voor koffie en thee wordt gezorgd. De spreeksessie duurt van 8.30 tot 9.30 uur. Na afloop is er ruimte om onder het genot van een kop koffie te netwerken in het bedrijfsrestaurant. Aanmelden via evenementen@limburg.kvk.nl.
vr 05-10
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Oktoberfest Remunj

JCI Roermond organiseert de 2e editie van het Oktoberfest Remunj, weer met een programma vol toppers van internationale en Remunjse bodem. O.a. Kölsch Platt, Big Benny en Das Rurtaler Trio. Maar ook: Die Original Schluchtenkracher, Gauderschwung, Tiroler Teufel en DJ’s Heisse Sahne. Het wordt weer süper gezellig! Dit jaar is de opbrengst van het Oktoberfest voor het Ronald Mc Donald Huis te Maastricht. In juli 2012 start de voorverkoop voor de "friends van het Oktoberfest Remunj".
Info: www.oktoberfestremunj.nl.
vr 05-10
vanaf 21:00


ECI Cultuurfabriek

 

Planet Jungle

Popprogramma van ECI Cultuurfabriek.
Info: www.ecicultuurfabriek.nl.
za 06-10
van 09:30 tot 16:00


Markt

 

Weekmarkt

Elke zaterdag vindt op de Markt voor het Stadhuis en bij de Kathedraal de gezellige en voordelige weekmarkt plaats met ruim 140 kramen. Het is er bijzonder gezellig! Tijdens een evenement op de Markt (o.a. Kermis, Taptoe) vindt u de weekmarkt op het Munsterplein en omgeving.
za 06-10
van 10:00 tot 17:00


Kloosterwandplein
 

Wekelijkse antiek- en brocantemarkt

De wekelijkse antiek- en brocantemarkt met zo`n 20 handelaren in een zeer gezellige sfeer. Op zoek naar antieke en brocante spullen? Maak een rondje langs de kramen en vindt het koopje van de week! Meubeltjes, klokken, oud servies, beelden, enz...
za 06-10
van 13:30 tot 16:00


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Cultuurwandeling

Bezoekerscentrum Leudal organiseert een cultuurwandeling door het Leudal. De wandeling wordt zoals gewoonlijk weer begeleid door leudalgidsen. Behalve de prachtige natuur, zijn er in het Leudal ook diverse culturele juweeltjes te bewonderen. Denk maar eens aan de Leumolen of aan de monumentale boerderijen die aan de rand van het natuurgebied te vinden zijn. Bent u geïnteresseerd in deze bezienswaardigheden, of wilt u weten hoe deze gebouwen zijn ontstaan, en waarom ze juist hier te vinden zijn, wandel dan met ons mee. De gidsen zullen u veel interessante aspecten van het culturele erfgoed van Leudal kunnen vertellen. Deelname kost € 3,50 p.p. en kinderen mogen voor € 1,00 mee.
Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
za 06-10
van 14:30 tot 16:15


St. Christoffel Kathedraal
 

Torenbeklimming Kathedraal

Elke zaterdag kan de ruim tachtig meter hoge toren van de kathedraal worden beklommen om 14.30 uur en 15.30 uur. Onder begeleiding van een gids worden de 267 traptreden opgelopen om vervolgens een bijzonder uitzicht over de bisschopsstad en de Maasplassen te krijgen. De beklimming duurt (heen en terug) in totaal zo’n 40 minuten. Bezoekers passeren onder meer het grote concertorgel en de vijf majestueuze klokken van de kathedraal waarvan de oudste uit 1892 dateert en 4.612 kilo weegt. Op de omgang op zo`n 75 meter hoogte kan in de buitenlucht van het uitzicht in alle windrichtingen worden genoten. Hierboven bevindt zich enkel nog de torenspits met het Christoffelbeeld. Het beeld is 3,57 meter hoog en is voorzien van een laag bladgoud (22 karaats).
De beklimming gebeurt groepsgewijs onder begeleiding. Kinderen onder 7 jaar hebben geen toegang en kinderen tot 16 jaar alleen wanneer zij een volwassene meenemen. Mindervaliden wordt afgeraden om mee naar boven te gaan. Entree: € 2,-; kinderen van 7 tot 12 jaar betalen € 1,- en groepen vanaf 10 personen € 1,50 per persoon. De opbrengst is ten bate van het onderhoud van de kathedraal. Groepen kunnen - op afspraak - ook op andere momenten de toren beklimmen. Groepsafspraak via torenbeklimming@gmail.com.
Info: www.bisdomjubileum.nl/kathedraal-roermond.
za 06-10
van 18:30 tot 21:00


St. Christoffel Kathedraal
 

Fakkeltocht van Kathedraal naar Kapel in 't Zand

Traditiegetrouw wordt op de eerste zaterdag van oktober een fakkelbidtocht gehouden van de Roermondse kathedraal naar het bedevaartsoord van Onze Lieve Vrouw in ’t Zand. Honderden mensen, met brandende fakkels in de hand, biddend door de straten van onze bisschopsstad. Op weg naar Maria, het Licht in de duisternis, zoals het thema van deze 26e editie luidt. Om 18.30 uur start de eucharistieviering in de kathedraal, waaraan jongerenkoor Galou uit Gulpen vocale medewerking verleent. Rond 19.30 uur wordt de bidtocht in gang gezet. De tocht komt even voor 21.00 uur aan bij de Kapel in `t Zand. Daar wordt een afsluitende gebedsviering gehouden. Koffie, thee of soep is daar te verkrijgen op het pleintje aan de Parklaan. Tot 22.30 uur rijdt na afloop van de tocht een pendelbus terug naar de startlocaties en het NS-station. Deelname gratis en opgave vooraf is niet nodig. Wel wordt een bijdrage van €2,- voor een fakkel gevraagd. Info: www.bisdom-roermond.nl.
za 06-10
vanaf 20:00


ECI Cultuurfabriek

 

Oumi

In ‘Oumi’ (mijn moeder) vertelt acteur en Gouden Kalf winnaar Nasrdin Dchar op ontwapenende wijze over het leven van zijn moeder. Het is een verhaal over een Marokkaanse vrouw die opgroeit in het bergdorpje Touasitte, over de reden waarom ze naar Nederland komt en hoe dat haar leven verandert. En over één van haar zonen die acteur werd: Nasrdin, die loyaal wil zijn aan het land waar hij leeft, maar ook aan het land waar zijn roots liggen. En soms is dat een worsteling. “Een glanzende voorstelling als Oumi is een belangwekkende aanwinst, niet alleen voor het oeuvre van Maria Goos, ook voor het Nederlandse toneel.” (NRC). Entree: € 18,50. Kinderen/passen: € 17,00.
zo 07-10

Roermondse winkels
 

Elke zondag honderden winkels open!

In Roermond zijn elke zondag honderden winkels geopend. Dat zijn ten minste ruim 100 winkels van het Designer Outlet Centre, de winkels van het Retailpark, de Huis & Tuin Boulevard en een groot deel van de binnenstad. Bovendien diverse supermarkten en meubelzaken.
zo 07-10
van 10:00 tot 17:00


Parkhof Swalmen
Beeselseweg 6
Swalmen
 

Open dag Parkhof Swalmen

De privétuin, Parkhof Swalmen wordt regelmatig opengesteld voor publiek. De tuin bevat vijf vijvers, tientallen rozensoorten en vele vaste planten. In de tuin zijn zo’n 800 rozen te bewonderen, evenals meer dan 200 hemerocallissen. Tevens zijn er o.a. helleborussen en pulmonaria’s, azalea’s en rhododendrons. Verder zijn er zeer bijzondere bomen en coniferen te bewonderen. In de tuin zijn veel zitjes waar men rustig kan genieten. Tijdens de open tuindagen zijn er een aantal exposanten aanwezig die hun producten te koop aanbieden. De entree is € 2,50 inclusief koffie of thee. Een jaarkaart kost € 6,00.
Info: www.parkhofswalmen.nl.
zo 07-10
van 11:00 tot 16:00


Roermond
 

Limburgse Molendag 2012

Ben je benieuwd naar de werking van een molen en wil je diverse molens eens van binnen bekijken? Tijdens de Limburgse Molendag 2012 openen twee Roermondse molens de deuren: de Kepelse Meule (Herkenboscherweg 34) en de ECI Waterkrachtcentrale (Molenweg 56, bij ECI Cultuurfabriek). De Kepelse Meule is dit jaar voor de eerste keer op Limburgse Molendag geopend voor het publiek. De molenaar is aanwezig en vertelt over de elektrische maalinstallatie. De ECI Waterkrachtcentrale is een industrieel rijksmonument uit 1920 en is door samenwerking tussen het Belgische Ecowatt en energie- en wateronderneming Nuon geheel gerestaureerd. Er is tegenwoordig een moderne waterkrachtcentrale geïnstalleerd die schone elektriciteit produceert voor ruim 700 huishoudens. VVV-gidsen zijn aanwezig om uitleg te verstrekken.
zo 07-10
van 13:00 tot 15:00


Grenspark Maas-Swalm-Nette

Bezoek www.grenspark-msn.nl
 

Paddenstoelenwandeling Exaten

Paddenstoelenwandeling in de gemeente Leudal. Trefpunt: Limburgs Landschap, Stokshof 1b, 6085 NP Horn. Begeleiding: Twan Brouwers.
Info: www.grenspark-msn.nl.
zo 07-10
van 13:00 tot 16:00


Museum het Cuypershuis
Pierre Cuypersstraat 1


Museum het Cuypershuis
 

Demonstratie ambachtelijke houtbewerking en restauratietechnieken

In oktober is de projectkamer van het Cuypershuis tijdelijk `atelier` van Tim Schoenmakers. In de projectkamer wordt een demonstratiefilm getoond over het punteerapparaat. Tim Schoenmakers demonstreert er hoe hout werd bewerkt in Cuypers` kunstwerkplaatsen en hoe dit tegenwoordig wordt gedaan. Het punteerapparaat is een 3D kopieerapparaat, dat Cuypers ontdekte tijdens een reis in Duitsland. Het heeft een grote rol gespeeld in het produceren van beelden. De kennis van het apparaat is tegenwoordig bijna verdwenen. In een demonstratiefilm is dit nu gedocumenteerd voor de collectie van het Cuypershuis. De tijd van de Industriële Revolutie betekent de opkomst van stoommachines en het machinale werken en dus ook de teloorgang van het ambacht en vakmanschap. Oude ambachten en de daarbij behorende kennis gingen grotendeels verloren of werden ingeruild voor nieuwe beroepen. In deze tendens stond juist bij Cuypers het middeleeuwse ambacht en de scholing ervan hoog in het vaandel. Restaurateur Tim Schoenmakers laat het u herleven. Info: www.restauratie-atelier.com en www.cuypershuisroermond.nl.
zo 07-10
van 13:30 tot 16:00


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Kloostertuinwandeling

Bezoekerscentrum Leudal organiseert een excursie door de tuin van klooster St. Elisabeth (is thans een zorgcentrum) aan de St. Elisabethsdreef in Haelen. Er is veel te vertellen over de geschiedenis van het klooster, maar ook over de tuin en de omgeving van die tuin. Onderweg zal de gids veel wetenswaardigheden met u delen. Zo gaat u op zoek naar sporen uit het verleden en zult u versteld staan van de rijke historie die in de omgeving van het klooster St. Elisabeth is te vinden. Laat u verwonderen door de fascinerende verhalen, die over deze bijzondere plek in het Leudal te vertellen zijn! Start bij Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58, Haelen. Deelname kost € 3,50 en kinderen kunnen voor € 1,00 deelnemen.
Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
zo 07-10
van 14:00 tot 17:00


Museum Historiehuis Roermond,
Neerstraat 11-13


Museum Historiehuis Roermond
 

Gratis rondleidingen door het Historiehuis

Elke eerste zondag van de maand vinden er gratis rondleidingen plaats in het Historiehuis Roermond. Tijdens deze rondleidingen kunt u kennismaken met de oude en minder oude verhalen van Roermond. Hoeveel kloosters telde Roermond in de dertiende eeuw? Hoeveel wereldrecords wielrennen vestigde Roermondenaar Matthieu Cordang? Waarom werd Roermond in 1665 landelijk nieuws? En over welke oorlog had de Roermondse Johanna visioenen? De antwoorden zijn te vinden in het Historiehuis. Ook uw vragen worden vandaag beantwoord tijdens de gratis rondleiding door het levensverhaal van de stad Roermond. U hoeft zich niet van te voren aan te melden voor de rondleidingen die om 14.00, 15.00 en 16.00 geboden worden. Het Historiehuis is vandaag geopend van 13 tot 17 uur. Info: www.historiehuisroermond.nl.
zo 07-10
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Ragús

Voor de zevende keer op rij komt Ragús naar Nederland. De show neemt je een avond lang mee in de levende traditie, naar het hart van Ierland en ver daarbuiten. De wervelende show van wereldklasse toont alles wat de Ierse cultuur zo bijzonder maakt: opzwepende jigs and reels, vrolijke liedjes, melancholieke ballads en natuurlijk de dansers, die het ene moment de planken uit de vloer dansen en het andere bijna over het podium lijken te zweven. De kern van het repertoire is en blijft Iers, maar daarnaast staat de deur open voor muziek uit alle windstreken. Ragús garandeert een avond vol energie en emotie, met een publiek dat van begin tot eind op het puntje van zijn stoel zit. Entree: € 32,50. Diner+entree: € 71,00. Hotel+diner+entree: € 118,00. Info: www.ragus.ie.
wo 10-10
van 09:30 tot 15:30


Munsterplein

 

Midweekmarkt

Op woensdag staat op het Munsterplein de Roermondse midweekmarkt. Bij de Munsterkerk en de fraaie Kiosk kunt u terecht bij zo`n 40 kramen, waaronder: de marktbakker, groente en fruit, modeaccessoires, kinderkleding, dames- en herenkleding, damesmode in grote maten (XXL), huishoudelijke artikelen, dierenbenodigdheden, bloemen, kaas, vis, een poulier en Vietnamese loempia`s.
wo 10-10
van 10:00 tot 12:00


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Wandeling voor 55 plussers

Voor alle 55 plussers organiseert Bezoekerscentrum Leudal weer een wandeling door het Leudal. Start is bij het bezoekerscentrum aan de Roggelseweg 58 in Haelen. De wandeling wordt begeleid door de leudalgidsen van het bezoekerscentrum. Indien u het arbeidzame leven heeft afgesloten en dus over veel vrije tijd beschikt, heeft u wellicht zin om mee te wandelen. Langzaam maar zeker is dat ook in de natuur te zien. Ga mee op pad en geniet van de beginnende herfstsfeer in het Leudal. Misschien zult u tijdens deze wandeling meerdere lotgenoten treffen die het ook prettig vinden om een ochtend door het Leudal te wandelen en te genieten van de natuur. Bovendien kunnen de gidsen u veel vertellen over alles wat er onderweg te zien is. Deelname kost € 3,50.
Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
wo 10-10
van 13:00 tot 16:00


Museum het Cuypershuis
Pierre Cuypersstraat 1


Museum het Cuypershuis
 

Demonstratie ambachtelijke houtbewerking en restauratietechnieken

In oktober is de projectkamer van het Cuypershuis tijdelijk `atelier` van Tim Schoenmakers. In de projectkamer wordt een demonstratiefilm getoond over het punteerapparaat. Tim Schoenmakers demonstreert er hoe hout werd bewerkt in Cuypers` kunstwerkplaatsen en hoe dit tegenwoordig wordt gedaan. Het punteerapparaat is een 3D kopieerapparaat, dat Cuypers ontdekte tijdens een reis in Duitsland. Het heeft een grote rol gespeeld in het produceren van beelden. De kennis van het apparaat is tegenwoordig bijna verdwenen. In een demonstratiefilm is dit nu gedocumenteerd voor de collectie van het Cuypershuis. De tijd van de Industriële Revolutie betekent de opkomst van stoommachines en het machinale werken en dus ook de teloorgang van het ambacht en vakmanschap. Oude ambachten en de daarbij behorende kennis gingen grotendeels verloren of werden ingeruild voor nieuwe beroepen. In deze tendens stond juist bij Cuypers het middeleeuwse ambacht en de scholing ervan hoog in het vaandel. Restaurateur Tim Schoenmakers laat het u herleven. Info: www.restauratie-atelier.com en www.cuypershuisroermond.nl.
wo 10-10
van 14:30 tot 15:30


Stadsbibliotheek
Neerstraat 11-13


Bibliorura Roermond
 

Voorlezen voor kinderen bij Bibliorura!

Voorlezen is leuk en supergezellig. In onze mooie nieuwe voorleesruimte op de jeugdafdeling in Roermond wordt elke woensdagmiddag voorgelezen! Elke woensdagmiddag wordt voorgelezen van 14.30-15.30 uur. Van 14.30 -15.00 uur voor kinderen tussen 2 en 4 jaar en van 15.00-15.30 uur voor kinderen tussen 5 en 7 jaar. Heb je zin om te komen genieten van al dit moois? Kom dan gezellig naar de bibliotheek, aanmelden is niet nodig. Info: www.bibliorura.nl.
wo 10-10
vanaf 15:00


ECI Cultuurfabriek

 

Walla Kristalla

Saartje Van Camp, celliste bij Spinvis, speelt in de wervelende muzikale voorstelling ‘Walla Kristalla’ het nieuwsgierige en eigenwijze meisje Saartje, dat overal gewoon naar binnen stapt: bij de Turk op de hoek met z’n gekke gebakjes, bij de Surinamer met z’n broodjes pom, bij de toko waar het een beetje stinkt. Zo beleeft zij allerlei avonturen en hoort ze veel kinderliedjes en verhalen uit de hele wereld. Die liedjes worden gespeeld door een wisselende band van internationale topmuzikanten, terwijl de reis van Saartje wordt verbeeld in grappige en ontroerende filmpjes en animaties. Entree: € 11,50. Kinderen/passen: € 9,50.
wo 10-10
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Sara Kroos

`Energiek en feestelijk.` Zo omschreef de pers haar vorige programma ‘Boheems’. Zelden werd het leven zo uitbundig gevierd. Wellustig en welluidend wervelde ze over de podia. Nooit met alle winden meewaaiend, maar geheel volgens haar eigen authentieke kleinkunstklimaat van bries tot stormachtig, van zucht tot ruk. En passant voegde ze een Annie M.G. Schmidtprijs toe aan haar toch al uitpuilende prijzenkast. Nu werpt Sara Kroos zichzelf opnieuw ‘Voor de leeuwen’. Met meer grappen, meer improvisatie, meer lieve liedjes en meer ruwe uithalen. Kortom: met meer Sara en meer Kroos. Balancerend op de richel raast ze langs het ravijn. Op het randje, eroverheen, en weer terug. En hoe grauw en gruwelijk het misschien ook wordt, overal ziet ze de grap wel van in. Ze moet wel. Voor de leeuwen. Entree: € 25,00. Diner+entree: € 63,50. Hotel+diner+entree: € 110,50. Info: www.sarakroos.nl.
do 11-10
vanaf 20:00


GroenHuis, Godsweerderstraat 2
 

De natuur van de Maasnielderbeek

Twee presentaties met veel foto`s van Reinier Akkermans over de natuur langs de Maasnielderbeek. Deze beek ontspringt aan de voet van het hoogterras pal op de Duitse grens achter de Beatrixhoeve/het Veen, passeert de Peelrandbreuk en stroomt vanaf de Straat door een halfronde, oude Maasmeander langs de steilrand van het Gebroek. Dankzij de aanleg van bergbezinkbassins zijn er bijna geen overstorten uit het riool en wordt het water steeds schoner. Diverse soorten planten en dieren zijn teruggekeerd zoals libelles, vlinders en allerlei soorten planten zoals watermunt en watervergeet-me-nietjes. Op bepaalde plaatsen met schoon kwelwater groeit zelfs sinds kort de waterviolier. Tevens vertelt Han Kessels (Waterschap Roer en Overmaas) kort over de voorgenomen herinrichting van de Maasnielderbeek tussen Asenray en Straat. Zie www.overmaas.nl onder Maasnielderbeek. De toegang is gratis. Organisatie: Kring Roermond van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg. Info: www.nhgl.nl.
do 11-10
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Percossa

Waar Percossa komt, vallen monden open. De vier mannen drummen, stampen, vliegen en goochelen zich een weg door deze hilarische voorstelling. Maar pas op voor de schijnbewegingen. Wat je ziet, is niet wat het is. Onder nette pakken kunnen smeervlekken zitten op bezwete lichamen... Zal Percossa zijn dekking laten zakken en het publiek zijn ware aard tonen? Percossa dendert door. Met buitenlandse tournees en een succesvolle samenwerking met het Metropole Orkest op zak, stappen ze weer onverschrokken de ring in met regisseur Karel de Rooij (Mini & Maxi). In ‘Knock-out’ komen de vier gespierde mannen zo hard als staal en zo licht als een veertje uit de hoek. Percossa brengt het publiek in de eerste ronde al aan het wankelen en gaat in de tweede ronde gegarandeerd voor de knock-out. Entree: € 24,50. Diner+entree: € 63,00. Hotel+diner+entree: € 110,00. Info: www.percossa.nl.
vr 12-10
van 19:00 tot 22:00


Maasniel
 

BienNEELe: Kunstmanifestatie in hartje Maasniel

Een bijzondere, veelzijdige kunstmanifestatie met de Maasnielse naam BienNEELe. U kunt tijdens dit weekend genieten van een spannende mix van beeldende kunst, fotografie, performance art, muziek en design. De kunstmanifestatie maakt duidelijk dat Maasniel bruist van het creatieve talent! Een manifestatie over kunst en cultuur als verbindend element in de gemeenschap, op diverse locaties aan de Julianalaan, Maasniel. Toegang is gratis. Vanavond: popup restaurant en Lichtkunstwerk. Info: www.bienneelemaasniel.nl.
vr 12-10
vanaf 20:00


Gemeenschapshuis 't Sjoolpaad
Schoolpad 55a
 

Klucht: 't kin vraemp gaon

Speelgroep Kapel brengt de klucht `t kin vraemp gaon (van Ray Cooney en John Chapman). Onder regie van Truus Rutten. In ‘t Kin Vraemp Gaon zien we hoe een zogenaamd lege flat bijzonder gewild is voor een aantal stiekeme ontmoetingen. Dat gaat natuurlijk mis als meerdere stellen tegelijkertijd gebruik willen maken van die lege flat, en er op hilarische wijze allerlei intriges aan het licht komen en misverstanden ontstaan. Het gaat letterlijk en figuurlijk vreemd en als zich dan ook nog eens een belangrijke zakendeal aandient is de chaos compleet... Kaarten (€ 9,-) en info: www.speelgroepkapel.nl.
vr 12-10
vanaf 20:00


ECI Cultuurfabriek

 

Julian Sas

Uit het popprogramma van ECI Cultuurfabriek: Julian Sas. Deze Nederlandse bluesrock-gitarist haalt zijn inspiratie bij Rory Gallagher, Walter Trout, Jimi Hendrix en John Lee Hooker. Zie: www.juliansas.com.
Kaarten € 12,-
Info: www.ecicultuurfabriek.nl.
za 13 t/m ma 15-10

Pastoor Pinckersstraat
Asselt
 

Kermis Asselt

De jaarlijkse kermis van Asselt. Kom voor de gezelligheid en laat de kinderen genieten van de attracties.
za 13-10
van 09:30 tot 16:00


Markt

 

Weekmarkt

Elke zaterdag vindt op de Markt voor het Stadhuis en bij de Kathedraal de gezellige en voordelige weekmarkt plaats met ruim 140 kramen. Het is er bijzonder gezellig! Tijdens een evenement op de Markt (o.a. Kermis, Taptoe) vindt u de weekmarkt op het Munsterplein en omgeving.
za 13-10
van 10:00 tot 17:00


Kloosterwandplein
 

Wekelijkse antiek- en brocantemarkt

De wekelijkse antiek- en brocantemarkt met zo`n 20 handelaren in een zeer gezellige sfeer. Op zoek naar antieke en brocante spullen? Maak een rondje langs de kramen en vindt het koopje van de week! Meubeltjes, klokken, oud servies, beelden, enz...
za 13-10
van 10:00 tot 17:00


Jupiterstraat
Sterrenberg
 

Sterretjes Rommelmarkt

De grote Sterretjes Rommelmarkt van de Sterrenberg. Op deze rommelmarkt zijn voor jong en oud allerlei leuke 2e hands spullen te vinden zoals speelgoed, kleding, woonaccessoires en nog veel meer. Daarnaast is er gelegenheid te proeven van specialiteiten uit verschillende landen. Ook de kinderen worden op deze dag niet vergeten. Zij kunnen samen spelen op het springkussen en genieten van heerlijke popcorn. DJ Monté verzorgt de muziek en er is een optreden van rapper Essah. In het Bij Bosshardt-huis kunt u terecht voor een kop koffie of een glaasje fris en hier zijn diverse lekkernijen te koop. De rommelmarkt wordt georganiseerd door actieve bewoners van de Sterrenberg, ondersteund door Stichting Wel.kom. Meer info: 0475-328122.
Org: www.welkomroermond.nu.
za 13-10
van 14:00 tot 16:00


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Kinderworkshop Het Leege Land

Een workshop, speciaal voor kinderen, maar ook volwassenen zijn van harte welkom. Het Leege Land brengt de Nederlandse geschiedenis van landmeters en kaartenmakers tot leven. Met verhalen, workshops en educatieve projecten worden grote en kleine mensen betrokken bij de wereld van beroemde kaartenmakers vanaf de Middeleeuwen, via de Gouden Eeuw tot de tijd van Napoleon. De landmeter van Het Leege Land komt naar Leudal en neemt zijn koperen instrumenten mee, zijn meetketting en allerlei opdrachten voor bezoekers van de tentoonstelling "Kadaster komt naar Limburg". Als het weer het toelaat, kunnen bezoekers buiten werken zoals de landmeters dat in de tijd van Napoleon ook deden. Speciaal voor bezoekende kinderen vertelt de medewerker van Het Leege Land het spannende verhaal "De landmeter en de kwade geest". Daarin krijgt een landmeter hulp van een kwade geest als hij een kaart van Limburg moet maken. En we verklappen alvast dat de geest dat niet zomaar doet... Info: www.hetleegeland.nl.
za 13-10
van 14:30 tot 16:15


St. Christoffel Kathedraal
 

Torenbeklimming Kathedraal

Elke zaterdag kan de ruim tachtig meter hoge toren van de kathedraal worden beklommen om 14.30 uur en 15.30 uur. Onder begeleiding van een gids worden de 267 traptreden opgelopen om vervolgens een bijzonder uitzicht over de bisschopsstad en de Maasplassen te krijgen. De beklimming duurt (heen en terug) in totaal zo’n 40 minuten. Bezoekers passeren onder meer het grote concertorgel en de vijf majestueuze klokken van de kathedraal waarvan de oudste uit 1892 dateert en 4.612 kilo weegt. Op de omgang op zo`n 75 meter hoogte kan in de buitenlucht van het uitzicht in alle windrichtingen worden genoten. Hierboven bevindt zich enkel nog de torenspits met het Christoffelbeeld. Het beeld is 3,57 meter hoog en is voorzien van een laag bladgoud (22 karaats).
De beklimming gebeurt groepsgewijs onder begeleiding. Kinderen onder 7 jaar hebben geen toegang en kinderen tot 16 jaar alleen wanneer zij een volwassene meenemen. Mindervaliden wordt afgeraden om mee naar boven te gaan. Entree: € 2,-; kinderen van 7 tot 12 jaar betalen € 1,- en groepen vanaf 10 personen € 1,50 per persoon. De opbrengst is ten bate van het onderhoud van de kathedraal. Groepen kunnen - op afspraak - ook op andere momenten de toren beklimmen. Groepsafspraak via torenbeklimming@gmail.com.
Info: www.bisdomjubileum.nl/kathedraal-roermond.
za 13-10
van 16:00 tot 21:30


Maasniel
 

BienNEELe: Kunstmanifestatie in hartje Maasniel

Een bijzondere, veelzijdige kunstmanifestatie met de Maasnielse naam BienNEELe. U kunt tijdens dit weekend genieten van een spannende mix van beeldende kunst, fotografie, performance art, muziek en design. De kunstmanifestatie maakt duidelijk dat Maasniel bruist van het creatieve talent! Een manifestatie over kunst en cultuur als verbindend element in de gemeenschap, op diverse locaties aan de Julianalaan, Maasniel. Toegang is gratis. Vandaag: parade/opening t/m Lichtkunstwerk. Info: www.bienneelemaasniel.nl.
za 13-10
vanaf 19:30


ECI Cultuurfabriek

 

Vlammende Vlamingen

Uit het popprogramma van ECI Cultuurfabriek: de tofste nieuwe Belgische bands! Met: Fence, The Experimental Tropical Blues Band (www.tropicbluesband.com) en Gentleman of Verona. Kaarten € 10,-
Info: www.ecicultuurfabriek.nl.
za 13-10
vanaf 20:00


Gemeenschapshuis 't Sjoolpaad
Schoolpad 55a
 

Klucht: 't kin vraemp gaon

Speelgroep Kapel brengt de klucht `t kin vraemp gaon (van Ray Cooney en John Chapman). Onder regie van Truus Rutten. In ‘t Kin Vraemp Gaon zien we hoe een zogenaamd lege flat bijzonder gewild is voor een aantal stiekeme ontmoetingen. Dat gaat natuurlijk mis als meerdere stellen tegelijkertijd gebruik willen maken van die lege flat, en er op hilarische wijze allerlei intriges aan het licht komen en misverstanden ontstaan. Het gaat letterlijk en figuurlijk vreemd en als zich dan ook nog eens een belangrijke zakendeal aandient is de chaos compleet... Kaarten (€ 9,-) en info: www.speelgroepkapel.nl.
za 13-10
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Danny Malando & Malando Orkest

Opzwepende Zuid-Amerikaanse ritmes, wereldberoemde melodieën, exotische dansen en hartstochtelijke liederen zijn de ingrediënten van ‘Malando Latino’. Het nieuwe programma gekenmerkt door passie en romantiek belooft een nieuw hoogtepunt in de toch al zo rijke historie van dit internationaal gewaardeerde orkest te worden. Het Malando Orkest, in een bijzondere bezetting met blazers- en ritmesectie, brengt u niet alleen terug in de tijd van de beroemde Zuid-Amerikaanse orkesten als die van ‘Pérez Prado’ en ‘Tito Puente’ maar ook die van Arie Maasland, oprichter van het Malando Orkest en componist van ‘Olé Guapa’, ‘Tico Tico’, ‘Amor’, ‘Brazil’, ‘La Cucaracha’ en ‘Quiereme muco’. Wie kent ze niet, die beroemde klassiekers van weleer? We blijven dansen in gangpaden! Entree: € 30,00. Diner+entree: € 68,50. Hotel+diner+entree: € 127,50. Info: www.malando.nl.
za 13-10
vanaf 22:00


Café De Weegbrug

 

Boyd Small Band (USA)

Live blues optreden in het enige echte Bluescafé van Roermond: De Weegbrug. Vandaag met: Boyd Small Band (USA). Entree: € 5,-.
Info: www.boydsmall.nl.
zo 14-10

Roermondse winkels
 

Elke zondag honderden winkels open!

In Roermond zijn elke zondag honderden winkels geopend. Dat zijn ten minste ruim 100 winkels van het Designer Outlet Centre, de winkels van het Retailpark, de Huis & Tuin Boulevard en een groot deel van de binnenstad. Bovendien diverse supermarkten en meubelzaken.
zo 14-10
van 11:00 tot 17:00


Maasniel
 

BienNEELe: Kunstmanifestatie in hartje Maasniel

Een bijzondere, veelzijdige kunstmanifestatie met de Maasnielse naam BienNEELe. U kunt tijdens dit weekend genieten van een spannende mix van beeldende kunst, fotografie, performance art, muziek en design. De kunstmanifestatie maakt duidelijk dat Maasniel bruist van het creatieve talent! Een manifestatie over kunst en cultuur als verbindend element in de gemeenschap, op diverse locaties aan de Julianalaan, Maasniel. Toegang is gratis. Vandaag: lezing t/m Theater performance. Info: www.bienneelemaasniel.nl.
zo 14-10
vanaf 11:30


St. Christoffel Kathedraal
 

Relieken van tien Limburgse heiligen

De relieken van tien Limburgse geloofsverkondigers worden plechtig getoond. Het is voor het eerst dat de stoffelijke resten van zoveel Limburgse heiligen en zaligen uit zoveel verschillende eeuwen samenkomen. De reliekentoning vindt plaats tijdens de bisdommelijke openingsviering van het Jaar van het Geloof, dat paus Benedictus XVI deze week internationaal opent. De eucharistieviering door bisschop Frans Wiertz is voor iedereen vrij toegankelijk. De relieken worden tijdens de viering binnengedragen door vertegenwoordigers van de parochies en kloostergemeenschappen waar ze vandaan komen en krijgen een prominente plek bij het altaar. Tijdens de viering wordt elke reliek afzonderlijk plechtig getoond, waarbij een voorbede wordt uitgesproken die aansluit bij het specifieke charisma van de betreffende heilige of zalige. De relieken variëren van een klein stuk bot in een monstrans tot een koormantel. Het betreft relieken van de heilige bisschoppen Servaas (4e eeuw) en Lambertus (7e eeuw) uit Maastricht, de heilige abdis Amelberga (10e eeuw) uit Susteren, de heilige kluizenaar Gerlachus (12e eeuw) uit Houthem, de heilige pater Karel Houben (1821-1893) uit Munstergeleen, de heilige congregatiestichter Arnold Janssen (1837-1909) uit Steyl en de heilige zuster Edith Stein (1891-1942) uit Echt, alsmede relieken van de zalige congregatiestichters Josepha Stenmans (1852-1903) en Helena Stollenwerk (1852-1900) uit Steyl en Maria Tauscher (1855-1938) uit Sittard. Na afloop van de viering kunnen de relieken persoonlijk worden vereerd. Info: www.bisdom-roermond.nl.
zo 14-10
van 13:30 tot 16:00


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Wandeling naar de Uilentoren

U kunt weer deelnemen aan een wandeling die naar de Uilentoren bij huize "De Bedelaar" leidt. Vertrek bij restaurant "De Busjop", Busschopsweg 9 te Heythuysen. Dankzij vele inspanningen van Studiegroep Leudal is de Uilentoren vorig jaar weer in oude glorie hersteld. Reden om deze markante plek in het Leudal eens te bezoeken en van gidsen te vernemen wat de betekenis van deze toren is. Professor Dubois, die in huize "De Bedelaar" heeft gewoond, bouwde de toren. Professor Dubois heeft een belangrijke rol gespeeld in het onderzoek naar de schakel tussen aap en mens. Wandel mee en leer van alles over de Uilentoren en professor Dubois. De wandeling wordt georganiseerd door Bezoekerscentrum Leudal, in samenwerking met Studiegroep Leudal. Deelname aan de wandeling kost € 4,50, kinderen mogen voor € 2,50 mee.
Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
zo 14-10
vanaf 16:00


Grand café de Pauw
 

KultJam

Kultjam, vast maandelijks onderdeel van het Kultpub programma. Op de tweede, derde en vierde zondag van de maand biedt Kultpub ruimte aan muziek, beeldende kunst en cultuur. Kultjam op de tweede zondag van de maand is de maandelijkse Jazz/Blues Jamsessie met hoogstaande hoofdgasten begeleidt door Jazz Departement o.l.v. Coen van Dam. De presentatie is in handen van Maarten Bonnemaijers. De entree is gratis. Info: www.kultpub.nl.
zo 14-10
vanaf 18:30


ECI Cultuurfabriek

 

Pink Floyd Show by Big One (It)

Uit het popprogramma van ECI Cultuurfabriek. Big One speelt 2 sets deze avond: The Classic Hits en de 2e set The Darkside of the Moon in zijn geheel! Zie: www.bigoneproject.it
Kaarten € 21,-
Info: www.ecicultuurfabriek.nl.
di 16-10

Roermond
 

Gratis karten in de herfstvakantie?

Stichting Wel.Kom organiseert gratis karten voor kinderen van 8-14 jaar (min. 1.35 meter). Doe hiervoor mee met de flessenactie. Lever zo snel mogelijk 50 frisdrankflessen (met statiegeld) per persoon in. Van het statiegeld wordt een dagje uit georganiseerd met 2 x kinderkarten, met iets te eten en met spannende bosspelen!! Let op!! Vol = vol! Meer informatie: Stichting Wel.Kom, Misja Geraedts 06-52562809.
Org: www.welkomroermond.nu.
di 16-10
van 09:30 tot 11:30


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Natte neuzenwandeling

Een gezamenlijke hondenwandeling (uitsluitend voor volwassen honden vanaf 1 jaar). Vele baasjes lopen alleen met hun hond. Het is echter veel gezelliger om dit samen in een groep te doen! De gespecialiseerde hondengidsen van BC Leudal nemen u mee in het Leudal op een niet alledaagse route en verzorgen zo een leuke wandeling met diverse hondenweetjes. Tevens wordt gekeken of uw hond kan speuren. Breng daarom lekkere hondensnoepjes mee tijdens de wandeling of het favoriete speeltje van uw hond. In het Leudalgebied dienen de honden aangelijnd te lopen, dus vergeet halsband en riem niet. Op het einde van de wandeling is er voor alle honden iets lekkers. Wandel mee in deze gezellige en leerzame natte neuzentocht. De hond op de foto mocht duidelijk niet mee... Die van u wel? Excursiekosten € 3,50.
Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
di 16-10
vanaf 13:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Dora Live!

Van de makers van kabouter Plop. Kinderheldin Dora komt na vijf jaar terug naar het theater. Net als in het succesvolle tv-programma op Nickelodeon maakt het vrolijke, ondernemende meisje in deze heerlijke musical allerlei avonturen mee. Met haar vriendje, het aapje Boots, gaat Dora op ontdekkingsreis in de jungle van Zuid-Amerika. Ze wil alles weten over de dieren, bloemen en planten die in het oerwoud leven. Natuurlijk gaat ze niet op pad zonder haar zingende landkaart en een rugzakje met survivalgereedschap. Maar Dora kan ook de hulp van het publiek goed gebruiken, dat wordt gevraagd te helpen met zingen en kaartlezen. Ga je mee met Dora, Boots, haar neefje Diego en haar vriendjes op een spannende reis? Entree: € 19,50. Kinderen/passen: € 19,50. Info: www.studio100.nl.
di 16-10
van 14:30 tot 16:30


Grenspark Maas-Swalm-Nette

Bezoek www.grenspark-msn.nl
 

Heksentocht in De Meinweg

Kinderactiviteit: Staatsbosbeheer organiseert een heksentocht in het Nationaal Park De Meinweg. Deze speurtocht is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 7 à 10 jaar. Trefpunt: Bezoekerscentrum De Meinweg, Meinweg 2, Herkenbosch. Begeleiding: Jeugdnatuurgids Staatsbosbeheer. Tel: 0475-528500, aanmelden noodzakelijk. Kosten: € 2,50 per kind.
Info: www.grenspark-msn.nl.
di 16-10
vanaf 16:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Dora Live!

Van de makers van kabouter Plop. Kinderheldin Dora komt na vijf jaar terug naar het theater. Net als in het succesvolle tv-programma op Nickelodeon maakt het vrolijke, ondernemende meisje in deze heerlijke musical allerlei avonturen mee. Met haar vriendje, het aapje Boots, gaat Dora op ontdekkingsreis in de jungle van Zuid-Amerika. Ze wil alles weten over de dieren, bloemen en planten die in het oerwoud leven. Natuurlijk gaat ze niet op pad zonder haar zingende landkaart en een rugzakje met survivalgereedschap. Maar Dora kan ook de hulp van het publiek goed gebruiken, dat wordt gevraagd te helpen met zingen en kaartlezen. Ga je mee met Dora, Boots, haar neefje Diego en haar vriendjes op een spannende reis? Entree: € 19,50. Kinderen/passen: € 19,50. Info: www.studio100.nl.
wo 17-10
van 09:30 tot 15:30


Munsterplein

 

Midweekmarkt

Op woensdag staat op het Munsterplein de Roermondse midweekmarkt. Bij de Munsterkerk en de fraaie Kiosk kunt u terecht bij zo`n 40 kramen, waaronder: de marktbakker, groente en fruit, modeaccessoires, kinderkleding, dames- en herenkleding, damesmode in grote maten (XXL), huishoudelijke artikelen, dierenbenodigdheden, bloemen, kaas, vis, een poulier en Vietnamese loempia`s.
wo 17-10
van 13:00 tot 16:00


Het Trefpunt
Javastraat 31
 

Opschoonactie en spellenmiddag

De herfstvakantie opschoonactie en spellenmiddag voor kinderen van de basisschool. Meer info: Stg. Wel.Kom, Misja Geraedts 06-52562809.
Org: www.welkomroermond.nu.
wo 17-10
van 13:00 tot 17:00


Hamstraat winkelpromenade
 

Mid-Herfstvakantie Spektakel

Halverwege de herfstvakantie kunnen klein en groot genieten van het Mid-Herfstvakantie Spektakel in de Hamstraat. De samenwerkende winkeliers hebben het nodige in petto voor iedereen! Grote en kleine mensen kunnen samen even wegdromen in de wereld van het poppenspel van John Fonteijn en iedereen kan leren hoe kunstenaars te werk gaan. De kinderen mogen zich uitleven op een springkussen en de volwassenen proeven het nieuwe Herfstbock. De winkeliers van de Hamstraat verheugen zich nu al op uw komst!
wo 17-10
van 14:00 tot 16:00


Museum het Cuypershuis
Pierre Cuypersstraat 1


Museum het Cuypershuis
 

Workshop gips ornamenten

Het Cuypershuis biedt een workshop gips ornamenten voor jong en oud! De educatieve werkplaats van het Cuypershuis is weer geopend voor iedereen die creatief aan de slag wil. Tijdens deze workshop staat het materiaal gips centraal, waarmee je gemakkelijk, snel en goedkoop een prachtige `ornament` in het museum achter kunt laten. Voor deelname aan de workshop hoeft niet extra betaald te worden, er geldt alleen entree tot het museum. Aanmelden is niet nodig. Info: www.cuypershuisroermond.nl.
wo 17-10
van 14:30 tot 15:30


Stadsbibliotheek
Neerstraat 11-13


Bibliorura Roermond
 

Voorlezen voor kinderen bij Bibliorura!

Voorlezen is leuk en supergezellig. In onze mooie nieuwe voorleesruimte op de jeugdafdeling in Roermond wordt elke woensdagmiddag voorgelezen! Elke woensdagmiddag wordt voorgelezen van 14.30-15.30 uur. Van 14.30 -15.00 uur voor kinderen tussen 2 en 4 jaar en van 15.00-15.30 uur voor kinderen tussen 5 en 7 jaar. Heb je zin om te komen genieten van al dit moois? Kom dan gezellig naar de bibliotheek, aanmelden is niet nodig. Info: www.bibliorura.nl.
wo 17-10
van 14:30 tot 16:30


Grenspark Maas-Swalm-Nette

Bezoek www.grenspark-msn.nl
 

Okkie de eekhoorn in het Swalmdal

Een leuke kindertocht voor kinderen tot maximaal 8 jaar. Samen met de jeugdnatuurgidsen van het Swalmdal gaan ze op pad en leren op een speelse manier het bos kennen. Trefpunt: P-plaats Herberg de Bos, Bosstraat 115, Swalmen. Begeleiding: Swalmdal jeugdnatuurgids. Tel: 0475-528500, aanmelden noodzakelijk. Kosten: € 2,50 per kind.
Info: www.grenspark-msn.nl.
do 18-10
van 10:00 tot 12:30


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Doorstappen in het Leudal

Bezoekerscentrum Leudal organiseert weer een doorstapwandeling vanaf het Bezoekerscentrum Leudal. Het is de bedoeling om flink door te lopen. Onderweg zullen de leudalgidsen het één en ander vertellen over alles wat er te zien is; er wordt aandacht besteed aan de natuur, die langzaam maar zeker in herfstsferen verkeert. Dus als u zin heeft in een flinke wandeling op een doordeweekse ochtend, neem dan deel aan de doorstapwandeling! Deelname kost € 3,50 p.p. en het is natuurlijk toegestaan om uw hond (aangelijnd) mee te laten lopen.
Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
do 18-10
vanaf 19:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

LSO met Jacques Vriens als verteller

Meesterschrijver en –verteller Jacques Vriens, overladen met verschillende prijzen voor zijn oeuvre als kinderboekenschrijver, schreef speciaal dit verhaal voor het LSO! De Kindertemmer gaat over twee héééééllll vervelende kinderen, de tweeling Quinten en Annabel, die heel veel willen en als ze hun zin niet krijgen beginnen te stampvoeten en schreeuwen. Ze waren soms hondsbrutaal en hun ouders waren eigenlijk blij als de tweeling af en toe sliep..........Ten einde raad bellen de ouders de kindertemmer. Die gaat de deugnieten een lesje leren! Hoe dat in zijn werk gaat, wordt verteld door Jacques Vriens en het orkest. Geniet van en met uw kinderen van dit nieuwe familieconcert. Entree: € 20,00. Kinderen t/m 12 jaar gratis Info: www.lso.nl .
vr 19-10
van 13:30 tot 16:00


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Herfstige heksentocht voor kinderen

Tijdens de herfstvakantie organiseert Bezoekerscentrum Leudal een herfstige heksentocht voor kinderen tussen de 7 en 11 jaar. Deze spannende tocht start bij het centrum en eindigt er ook weer. De kinderen gaan samen met de gidsen via een speurtocht het bos ontdekken, waarbij een worp met de dobbelsteen de route bepaalt. Onderweg ontdekken ze vele paddenstoelen die genoemd zijn naar duistere figuren als trollen, heksen en duivels. En misschien komen we die ook wel tegen in het echt... Tijdens de tocht wordt een kleine pauze gehouden, waar het (zelf!) meegebrachte eten en drinken kan worden genuttigd. Omdat het een activiteit is in de herfstvakantie, raden wij aan om indien nodig warme kleren, een regenjas en regenlaarzen aan te doen. Deelname kost € 3,50 per kind. Aanmelden met naam, leeftijd, naam van ouder of voogd en hun contactgegevens. Opgeven kan via 0475 - 49 70 10 of bezoekerscentrumleudal@leudal.nl.
Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
vr 19-10
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Out of Africa

‘Out of Africa’ is het vervolg op hitproducties als ‘Sikulu’, ‘Stamping’ en ‘African Mamas’ en neemt u mee op safari door het magische Kenia. Opzwepende dansen van Masai-krijgers, close harmony songs van de vrouwelijke dansers, een ballet van flamingo’s, funky African jazzritmes en vrolijke bengamuziek uit de nachtclubs van Mombassa en Nairobi: het wordt allemaal gebracht met niet aflatende Afrikaanse energie en vitaliteit. Zowel het traditionele als het moderne Kenia krijgt in deze overdonderende show een plek. Een cast van 25 uitstekende Keniaanse zangers, dansers en muzikanten viert vanavond het leven met u. En wie heeft daar in tijden van crisis nou geen behoefte aan? Zoals de Afrikanen zeggen: ‘Hakuna Matata’ (geen zorgen). Entree: € 35,00. Diner+entree: € 73,50. Hotel+diner+entree: € 132,50. Info: www.outofafrica-show.com.
za 20-10
van 09:30 tot 16:00


Markt

 

Weekmarkt

Elke zaterdag vindt op de Markt voor het Stadhuis en bij de Kathedraal de gezellige en voordelige weekmarkt plaats met ruim 140 kramen. Het is er bijzonder gezellig! Tijdens een evenement op de Markt (o.a. Kermis, Taptoe) vindt u de weekmarkt op het Munsterplein en omgeving.
za 20-10
van 10:00 tot 17:00


Kloosterwandplein
 

Wekelijkse antiek- en brocantemarkt

De wekelijkse antiek- en brocantemarkt met zo`n 20 handelaren in een zeer gezellige sfeer. Op zoek naar antieke en brocante spullen? Maak een rondje langs de kramen en vindt het koopje van de week! Meubeltjes, klokken, oud servies, beelden, enz...
za 20-10
vanaf 13:30


ECI Cultuurfabriek

 

LOS 10+

Entree: € 3,00 (vvk € 3,00).
za 20-10
van 13:30 tot 16:00


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Natuurwandeling door het Leudal

Bezoekerscentrum Leudal organiseert weer een natuurwandeling en nodigt uit om mee te gaan op deze mooie en leerzame tocht. De wandeling wordt begeleid door de gidsen van het bezoekerscentrum. Zij kunnen veel vertellen over de natuur en wijzen op de mooiste plekjes die het Leudal rijk is. Zeker nu het Leudal weer in herfstsferen verkeren. Genoeg reden dus om mee te wandelen en onderweg veel te leren over de natuur in het Leudal! Deelname kost € 3,50 p.p., kinderen mogen voor € 1,00 mee. Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
za 20-10
van 14:30 tot 16:15


St. Christoffel Kathedraal
 

Torenbeklimming Kathedraal

Elke zaterdag kan de ruim tachtig meter hoge toren van de kathedraal worden beklommen om 14.30 uur en 15.30 uur. Onder begeleiding van een gids worden de 267 traptreden opgelopen om vervolgens een bijzonder uitzicht over de bisschopsstad en de Maasplassen te krijgen. De beklimming duurt (heen en terug) in totaal zo’n 40 minuten. Bezoekers passeren onder meer het grote concertorgel en de vijf majestueuze klokken van de kathedraal waarvan de oudste uit 1892 dateert en 4.612 kilo weegt. Op de omgang op zo`n 75 meter hoogte kan in de buitenlucht van het uitzicht in alle windrichtingen worden genoten. Hierboven bevindt zich enkel nog de torenspits met het Christoffelbeeld. Het beeld is 3,57 meter hoog en is voorzien van een laag bladgoud (22 karaats).
De beklimming gebeurt groepsgewijs onder begeleiding. Kinderen onder 7 jaar hebben geen toegang en kinderen tot 16 jaar alleen wanneer zij een volwassene meenemen. Mindervaliden wordt afgeraden om mee naar boven te gaan. Entree: € 2,-; kinderen van 7 tot 12 jaar betalen € 1,- en groepen vanaf 10 personen € 1,50 per persoon. De opbrengst is ten bate van het onderhoud van de kathedraal. Groepen kunnen - op afspraak - ook op andere momenten de toren beklimmen. Groepsafspraak via torenbeklimming@gmail.com.
Info: www.bisdomjubileum.nl/kathedraal-roermond.
za 20-10
vanaf 19:00


ECI Cultuurfabriek

 

LOS 14+

Entree: € 3,00 (vvk € 3,00).
za 20-10
vanaf 20:00


ECI Cultuurfabriek

 

Probz presents: ECI Breaks

Oeps, dubbel ingevoerd (door ECI)
za 20-10
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Pink Floyd Sound

Met spectaculaire shows in binnen- en buitenland, een prachtige DVD én gastoptredens van onder andere musicalster Brigitte Heitzer staat Pink Floyd Sound inmiddels internationaal bekend als één van de meest authentieke Pink Floyd tributes. Tijdens deze tour gaat Pink Floyd Sound terug naar het begin van Pink Floyd. Een tocht langs de jaren zestig van Syd Barrett, de broeierige zandvlaktes van Pompeii maar ook de epische klassiekers uit de latere jaren zeventig. De adembenemende solo`s, zwierige orgeltonen en psychedelische effecten: het zit er allemaal in. Een wervelende licht- en videoshow maken het audiovisuele spektakel compleet. Dichter bij Pink Floyd kun je niet komen. Entree: € 22,50. Info: www.pinkfloydsound.nl.
za 20-10
vanaf 21:30


Café De Keijzer
Dorpsstraat 98
Asenray
 

Aces Again live!

Aces Again live in en uit Roermond! Bekend in binnen– en buitenland, speelt deze originele Roermondse band nu op eigen bodem! Aces Again is een echte Rock `n Roll band met 50`er en 60`er jaren muziek. En de entree? Helemaal gratis! Info: www.acesagain.nl.
zo 21-10

Roermondse winkels
 

Elke zondag honderden winkels open!

In Roermond zijn elke zondag honderden winkels geopend. Dat zijn ten minste ruim 100 winkels van het Designer Outlet Centre, de winkels van het Retailpark, de Huis & Tuin Boulevard en een groot deel van de binnenstad. Bovendien diverse supermarkten en meubelzaken.
zo 21-10
van 10:00 tot 14:00


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Broodjes bakken

Er worden weer broodjes gebakken in het bakhuisje bij boerderij de Kloosterhoeve in het Leudal. Vrijwilligers van Staatsbosbeheer zijn aanwezig om de oven op te stoken en tussen 12.00 en 14.00 uur liggen er voor de bezoekers warme broodjes klaar. Boerderij de Kloosterhoeve ligt aan de Elisabethsdreef in Haelen. Bij veel boerderijen had men vroeger een bakhuisje waarin brood en vlaai gebakken werd. Ze stonden vaak op enige afstand van de boerenhoeve vanwege het brandgevaar. In het bakhuisje werd de oven gestookt met takkenbossen, soms ging het mis en vloog het bakhuisje in brand. Door de afstand tot de hoeve liep deze geen gevaar. Doordat het broodbakken steeds minder thuis gebeurde, werden bakhuisjes overbodig en verdwenen. Op een aantal plaatsen in het Leudal zijn ze nog te vinden. Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
zo 21-10
van 12:00 tot 14:00


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Cultuurhistorische wandeling

Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van het Leudal? En zou u wel eens willen weten wat er zich vroeger allemaal heeft afgespeeld? Loop dan mee in deze cultuurhistorische wandeling door het Leudal. Tijdens de wandeling komen we ook langs het bakhuisje bij de kloosterhoeve, waar op die dag broodjes gebakken zullen worden. Tijdens deze wandeling zult u ontdekken dat er veel belangrijke en markante plekken in het Leudal zijn, waar veel over te vertellen is. De Leudalgidsen nemen u mee naar bijvoorbeeld de Leumolen die als het middelpunt van het Leudal gezien mag worden. Deelname kost € 3,50 p.p. en kinderen kunnen voor € 1,00 mee. Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
zo 21-10
van 13:00 tot 16:00


Museum het Cuypershuis
Pierre Cuypersstraat 1


Museum het Cuypershuis
 

Demonstratie ambachtelijke houtbewerking en restauratietechnieken

In oktober is de projectkamer van het Cuypershuis tijdelijk `atelier` van Tim Schoenmakers. In de projectkamer wordt een demonstratiefilm getoond over het punteerapparaat. Tim Schoenmakers demonstreert er hoe hout werd bewerkt in Cuypers` kunstwerkplaatsen en hoe dit tegenwoordig wordt gedaan. Het punteerapparaat is een 3D kopieerapparaat, dat Cuypers ontdekte tijdens een reis in Duitsland. Het heeft een grote rol gespeeld in het produceren van beelden. De kennis van het apparaat is tegenwoordig bijna verdwenen. In een demonstratiefilm is dit nu gedocumenteerd voor de collectie van het Cuypershuis. De tijd van de Industriële Revolutie betekent de opkomst van stoommachines en het machinale werken en dus ook de teloorgang van het ambacht en vakmanschap. Oude ambachten en de daarbij behorende kennis gingen grotendeels verloren of werden ingeruild voor nieuwe beroepen. In deze tendens stond juist bij Cuypers het middeleeuwse ambacht en de scholing ervan hoog in het vaandel. Restaurateur Tim Schoenmakers laat het u herleven. Info: www.restauratie-atelier.com en www.cuypershuisroermond.nl.
zo 21-10
van 14:00 tot 18:00


Rattentoren
achter de Kathedraal
 

Heksenheisadag

400 jaar geleden werden in Roermond 64 vermeende heksen verbrand. Eentje zat er zelfs gevangen in de Rattentoren. Gelukkig wordt het vandaag niet zo spannend... maar toch: heksenhinkel, heksenproeverij, heksenverhalen, heksensoep, een heksverkiezing enz. Kom als heks verkleed en vier deze heisa mee!
Info: www.remunj.nl/klaproos/.
zo 21-10
vanaf 16:00


ECI Cultuurfabriek

 

Kultfabriek

Kultfabriek, vast maandelijks onderdeel van het Kultpub programma. Op de tweede, derde en vierde zondag van de maand biedt Kultpub ruimte aan muziek, beeldende kunst en cultuur. Kultfabriek op de derde zondag van de maand is er voor de maandelijkse literaire gasten met landelijke bekendheid. Er is bovendien een open podium voor aanstormend poetryslam talent en voor leden van Young Poets. De muzikale omlijsting is van huiscomponist Thomas de Bruin. En de presentatie is in handen van onze Roermondse dichtster Danny Danker. De entree is gratis. Info: www.kultpub.nl.
di 23-10
van 19:30 tot 21:30


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Lezing Kadestrale archieven

De Studiegroep Leudal organiseert een lezing met het thema Kadastrale archieven. Het Kadaster in Nederland registreert sinds 1832 alle belangrijke gegevens over onroerende zaken als gebouwen en grond, maar ook over roerende zaken als vliegtuigen en schepen, en alle rechten die daarbij horen. Deze gegevens zijn tot ca. 1990 opgeslagen op kaarten en in registers. Daarna heeft digitale verwerking en opslag plaats gevonden. Inmiddels heeft het Kadaster ook de oude gegevens uit zijn archieven grotendeels gedigitaliseerd. Via de kadastrale archieven kan men bijv. onderzoek doen naar de bouwhistorie van panden, de eigendomssituatie en begrenzingen van percelen, de veldnamen en plaatselijke aanduidingen, de akten van eigendomsovergang, hypotheken en nog veel meer. Maan Verheijen, oud-medewerker van het Kadaster, zal aan de hand van voorbeelden het nut van de kadastrale archieven bij historisch onderzoek nader toelichten. Ook krijgt u te horen welke gegevens op dit moment reeds beschikbaar zijn en hoe u die kunt raadplegen. De entree bedraagt € 2,-. Graag aanmelden via studiegroep.leudal@hetnet.nl. Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
wo 24-10
van 09:30 tot 15:30


Munsterplein

 

Midweekmarkt

Op woensdag staat op het Munsterplein de Roermondse midweekmarkt. Bij de Munsterkerk en de fraaie Kiosk kunt u terecht bij zo`n 40 kramen, waaronder: de marktbakker, groente en fruit, modeaccessoires, kinderkleding, dames- en herenkleding, damesmode in grote maten (XXL), huishoudelijke artikelen, dierenbenodigdheden, bloemen, kaas, vis, een poulier en Vietnamese loempia`s.
wo 24-10
van 13:00 tot 16:00


Museum het Cuypershuis
Pierre Cuypersstraat 1


Museum het Cuypershuis
 

Demonstratie ambachtelijke houtbewerking en restauratietechnieken

In oktober is de projectkamer van het Cuypershuis tijdelijk `atelier` van Tim Schoenmakers. In de projectkamer wordt een demonstratiefilm getoond over het punteerapparaat. Tim Schoenmakers demonstreert er hoe hout werd bewerkt in Cuypers` kunstwerkplaatsen en hoe dit tegenwoordig wordt gedaan. Het punteerapparaat is een 3D kopieerapparaat, dat Cuypers ontdekte tijdens een reis in Duitsland. Het heeft een grote rol gespeeld in het produceren van beelden. De kennis van het apparaat is tegenwoordig bijna verdwenen. In een demonstratiefilm is dit nu gedocumenteerd voor de collectie van het Cuypershuis. De tijd van de Industriële Revolutie betekent de opkomst van stoommachines en het machinale werken en dus ook de teloorgang van het ambacht en vakmanschap. Oude ambachten en de daarbij behorende kennis gingen grotendeels verloren of werden ingeruild voor nieuwe beroepen. In deze tendens stond juist bij Cuypers het middeleeuwse ambacht en de scholing ervan hoog in het vaandel. Restaurateur Tim Schoenmakers laat het u herleven. Info: www.restauratie-atelier.com en www.cuypershuisroermond.nl.
wo 24-10
van 14:30 tot 15:30


Stadsbibliotheek
Neerstraat 11-13


Bibliorura Roermond
 

Voorlezen voor kinderen bij Bibliorura!

Voorlezen is leuk en supergezellig. In onze mooie nieuwe voorleesruimte op de jeugdafdeling in Roermond wordt elke woensdagmiddag voorgelezen! Elke woensdagmiddag wordt voorgelezen van 14.30-15.30 uur. Van 14.30 -15.00 uur voor kinderen tussen 2 en 4 jaar en van 15.00-15.30 uur voor kinderen tussen 5 en 7 jaar. Heb je zin om te komen genieten van al dit moois? Kom dan gezellig naar de bibliotheek, aanmelden is niet nodig. Info: www.bibliorura.nl.
do 25-10
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Zadelpijn 2: Het verwende nest

‘Zadelpijn en ander damesleed’ was vorig jaar een van de grote theaterklappers en behaalde de tweede plek tijdens de uitreiking van de ‘AVRO Toneel Publieksprijs’. Dezelfde makers en sterrencast presenteren u de opvolger, die is gebaseerd op de bestseller ‘Het verwende nest’ van de succesvolle schrijfster Liza van Sambeek. Nadat de Zadelpijn-vriendinnen eerst zichzelf hebben verbouwd, gaan ze aan de slag met de verbouwing van het grachtenpand dat ze hebben gekocht. Een perfecte basis voor onderling gesteggel en veel hilarische en ontroerende momenten, waarbij echtgenoten, exen en minnaars flink over de tong gaan. ‘Zadelpijn 2: Het verwende nest’ is een voorstelling met alles erop en eraan: een cast om van te smullen, een lach, een traan en lekkere meezingliedjes. En uiteraard stappen de dames nog even op de fiets. Entree: € 30,00. Diner+entree: € 68,50. Hotel+diner+entree: € 115,50. Info: www.bostheaterproducties.nl.
vr 26-10
van 18:30 tot 20:30


Het Trefpunt
Javastraat 31
 

Spokentocht!!! (t/m 8 jaar)

De Haloween spokentocht voor kinderen van t/m 8 jaar. Kom verkleed naar het wijkcentrum in Kemp-Kitskensberg en win een prijs!! Deelname € 1,- per persoon (ook ouders). Let op!!! Opgeven kan uiterlijk t/m woensdag 24 oktober. Meer info: Grietje Koelen, Antillenstraat 41, Carmen Harris 06-22052043 of bij Stichting Wel.Kom Misja Geraedts 06-52562809.
Org: www.welkomroermond.nu.
vr 26-10
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Petra Berger

Het is alweer vijfentwintig jaar geleden dat zangeres Petra Berger de eerste schreden zette van wat een glansrijke carrière zou worden. Samen met haar zus richtte zij in 1987 het duo Chess op en behaalde daarmee haar eerste top 40-notering. Bergers vocale mogelijkheden leidden tot het inslaan van een verrassende muzikale weg, die poprepertoire en licht klassiek verenigt. Het bracht haar groot succes en leverde opvallende cross-over albums op. Tijdens dit bijzondere jubileumconcert komen alle muzikale belevenissen, ervaringen en herinneringen uit de afgelopen vijfentwintig jaar voorbij. Samen met haar liveband brengt Berger het publiek in vervoering met de mooiste songs uit haar repertoire. Entree: € 27,00. Diner+entree: € 65,50. Hotel+diner+entree: € 124,50. Info: www.petraberger.nl.
vr 26-10
vanaf 20:00


ECI Cultuurfabriek

 

Marco Roelofs

Als jochie stond Marco Roelofs met een zelfgetimmerde gitaar voor de spiegel. Hij wilde rockster worden. Jaren later verkocht hij honderdduizenden platen met de Heideroosjes. Veilig verscholen achter het masker van stoere rockartiest vergat hij één ding: volwassen worden. Met terugwerkende kracht belandde hij in de pubertijd, terwijl hij ook in midlifecrisis raakte. ‘KAAL’ is een hilarische, maar op waarheid gebaseerde cabaretvoorstelling, over Marco’s grootste vijand... Marco zelf. Over seks met vage vrouwen, drugs en dakduiven, je pyjamabroek optrekken tot je oksels, het verschil tussen Obama en Osama en diepe eenzaamheid. Absurde verhalen wisselt Roelofs moeiteloos af met een klein liedje. Lachwekkend en pijnlijk. Maar bovenal ‘KAAL’. Zonder masker, zonder kabaal, zonder hoofdhaar. Entree: € 19,00. Kinderen/passen: € 17,50.
za 27-10
van 09:30 tot 16:00


Markt

 

Weekmarkt

Elke zaterdag vindt op de Markt voor het Stadhuis en bij de Kathedraal de gezellige en voordelige weekmarkt plaats met ruim 140 kramen. Het is er bijzonder gezellig! Tijdens een evenement op de Markt (o.a. Kermis, Taptoe) vindt u de weekmarkt op het Munsterplein en omgeving.
za 27-10
van 10:00 tot 17:00


Kloosterwandplein
 

Wekelijkse antiek- en brocantemarkt

De wekelijkse antiek- en brocantemarkt met zo`n 20 handelaren in een zeer gezellige sfeer. Op zoek naar antieke en brocante spullen? Maak een rondje langs de kramen en vindt het koopje van de week! Meubeltjes, klokken, oud servies, beelden, enz...
za 27-10
van 14:30 tot 16:15


St. Christoffel Kathedraal
 

Torenbeklimming Kathedraal

Elke zaterdag kan de ruim tachtig meter hoge toren van de kathedraal worden beklommen om 14.30 uur en 15.30 uur. Onder begeleiding van een gids worden de 267 traptreden opgelopen om vervolgens een bijzonder uitzicht over de bisschopsstad en de Maasplassen te krijgen. De beklimming duurt (heen en terug) in totaal zo’n 40 minuten. Bezoekers passeren onder meer het grote concertorgel en de vijf majestueuze klokken van de kathedraal waarvan de oudste uit 1892 dateert en 4.612 kilo weegt. Op de omgang op zo`n 75 meter hoogte kan in de buitenlucht van het uitzicht in alle windrichtingen worden genoten. Hierboven bevindt zich enkel nog de torenspits met het Christoffelbeeld. Het beeld is 3,57 meter hoog en is voorzien van een laag bladgoud (22 karaats).
De beklimming gebeurt groepsgewijs onder begeleiding. Kinderen onder 7 jaar hebben geen toegang en kinderen tot 16 jaar alleen wanneer zij een volwassene meenemen. Mindervaliden wordt afgeraden om mee naar boven te gaan. Entree: € 2,-; kinderen van 7 tot 12 jaar betalen € 1,- en groepen vanaf 10 personen € 1,50 per persoon. De opbrengst is ten bate van het onderhoud van de kathedraal. Groepen kunnen - op afspraak - ook op andere momenten de toren beklimmen. Groepsafspraak via torenbeklimming@gmail.com.
Info: www.bisdomjubileum.nl/kathedraal-roermond.
za 27-10
van 19:00 tot 22:00


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Nacht van de nacht

Landelijk wordt op zaterdag 27 oktober 2012 tijdens de "Nacht van de nacht" stil gestaan bij het feit dat onze omgeving teveel verlicht wordt. Zelfs gedurende de nacht is het niet meer "echt nacht". Ook bij Bezoekerscentrum Leudal wordt aan dit probleem aandacht geschonken. Zo is er een presentatie over hoe onze (verlichte) aarde er vanuit de ruimte uit ziet, zodat we ons een beetje kunnen voelen als André Kuipers. Daarna volgt uitleg over ons sterrenstelsel met bijzondere aandacht voor de maan. Dit jaar is immers de eerste mens ooit op de maan, de astronaut Neil Armstrong overleden. Tevens wordt bij helder weer, met behulp van een handplanetarium en sterrenkijkers, genoten van het zicht op de sterrenhemel en de maan. Deze is dan bijna vol. Ook is er een avondexcursie door het Leudal. Een spannende ervaring, omdat u in het donker loopt. Tijdens de excursie wordt speciale aandacht besteed aan lichte en donkere plekken in dit natuurgebied en de invloed daarvan op de natuur. Ook ervaart u hoe anders wij in het donker onze zintuigen gebruiken. Misschien hoort u wel een uil. De activiteiten worden begeleid door Leudalgidsen en een amateur sterrenkundige. Deelname: € 4,- per persoon en voor kinderen t/m 12 jaar € 1,50. Let op stevig schoeisel en geschikte kleding. Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
za 27-10
van 19:30 tot 22:30


Het Trefpunt
Javastraat 31
 

Spokentocht!!! (8-14 jaar)

De Haloween spokentocht voor kinderen van 8 t/m 14 jaar. Kom verkleed naar het wijkcentrum in Kemp-Kitskensberg!! Deelname € 1,- per persoon (ook ouders). Let op!!! Opgeven kan uiterlijk t/m woensdag 24 oktober. Meer info: Grietje Koelen, Antillenstraat 41, Carmen Harris 06-22052043 of bij Stichting Wel.Kom Misja Geraedts 06-52562809.
Org: www.welkomroermond.nu.
za 27-10
vanaf 20:00


ECI Cultuurfabriek

 

40Up

Uit het popprogramma van ECI Cultuurfabriek. Met Harry de Winter, Alex van Oostrum en meer. Zie: www.40up.nl
Kaarten € 15,-
Info: www.ecicultuurfabriek.nl.
zo 28-10

Roermondse winkels
 

Elke zondag honderden winkels open!

In Roermond zijn elke zondag honderden winkels geopend. Dat zijn ten minste ruim 100 winkels van het Designer Outlet Centre, de winkels van het Retailpark, de Huis & Tuin Boulevard en een groot deel van de binnenstad. Bovendien diverse supermarkten en meubelzaken.
zo 28-10
van 10:00 tot 12:00


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Stiltewandeling in het Leudal

Stilte is het element waarin grote dingen zichzelf verwezenlijken. Stilte is universeel, zij is van niemand en van ons allemaal. Zij verbindt mensen met elkaar, ongeacht cultuur, religie of politieke overtuiging. Wandelend in stilte, verbonden met de aarde onder je voeten, gebeurt er van alles in je lichaam en je bewustzijn. Fysiek kom je tot rust, je zakt meer in je lijf, je wordt je bewuster van je ademhaling. Ook je zintuigen worden wakker, je ruikt de frisse lucht, hoort bijzondere geluiden, je voelt de wind op je huid of de warmte van de zon, je doet allerlei nieuwe indrukken op en maakt ook lijfelijk contact met de elementen aarde, water, lucht en vuur. Je levenskrachten worden sterker. Dit wil Marja Nijskens (www.ateliermarjanijskens.nl) U laten ervaren tijdens de wandeling en tijdens de korte stops waarin ook enkele grondings-, ademhalings- en natuurbelevingsoefeningen worden gedaan. De tocht gaat onder alle weersomstandigheden door, denk daarom aan geschikte, warme kleding! De kosten voor deelname bedragen €4,50 pp. Aanmelden via 06-15 49 88 86 of marja.nijskens@planet.nl. Info: www.dagvandestilte.nl.
zo 28-10
van 10:00 tot 13:00


Grenspark Maas-Swalm-Nette

Bezoek www.grenspark-msn.nl
 

De grens over in de Nationaalparkregio Meinweg

Na een diapresentatie over Klooster St. Ludwig in café van Kempen wordt grensoverschrijdend gewandeld langs de Rode Beek via Dalheimer Mühle, Sechs Eichen, Kloster St. Ludwig en terug. De wandeling duurt rond 3 uur. U kunt ook vanaf de Dalheimer Mühle om 11 uur opstappen. Trefpunt: Vlodrop, parkeerplaats Vlodrop Station. Begeleiding: Marjo Op het Veld en Geert Hermans.
Info: www.grenspark-msn.nl.
zo 28-10
van 11:30 tot 13:00


Museum het Cuypershuis
Pierre Cuypersstraat 1


Museum het Cuypershuis
 

Cuypers Winterconcert

Herleef de sfeer uit de 19de eeuw, de tijd waarin Pierre Cuypers opgroeide! Het concert `Wiener Melange` brengt muziek uit het Biedermeier tijdperk en wordt verzorgd door Sascha Mommertz (csakan, een romantische blokfluit uit 1830), Annelies Schraa (csakan) en Michiel Niessen (gitaar). Het programma omvat muziek van Heberle, Mozart, Diabelli en Krähmer. Architect en ontwerper Pierre Cuypers is onlosmakelijk verbonden met muziek. Zijn tweede echtgenote Antoinette Alberdingk Thijm was een getalenteerde pianiste en altzangeres. Door de muzikale klanken van haar spel en zang raakte Cuypers geïnspireerd. Deze muzikale verbintenis is zichtbaar door de piano en het muziekkastje, die Cuypers haar schonk als verloving- en als trouwgeschenk. In het Cuypershuis is nog een gipsreliëf te zien, waarop Antoinette al piano spelend is afgebeeld. Deuren open om 11.00 uur. Entree: € 7,- (incl. een drankje in de pauze). Reserveren via telefoonnummer 0475-359102 of museum@roermond.nl o.v.v. Cuypers Winterconcert. Info: www.cuypershuisroermond.nl.
zo 28-10
van 13:30 tot 16:00


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Fietstocht door Leudal

U kunt weer deelnemen aan een prachtige fietstocht in de omgeving van het Leudal. De gidsen van Bezoekerscentrum Leudal zullen een afwisselende tocht voor u samenstellen. Start van de fietstocht is bij de ingang van Bezoekerscentrum Leudal. Onderweg wordt aandacht besteed aan de herfst in het Leudal, maar ook aan de cultuurhistorie die deze omgeving rijk is. Op veel plaatsen vindt u immers boerderijen, kapelletjes en kastelen, waarover veel te vertellen is. Natuurlijk wordt er onderweg even gepauzereerd. Deelname kost € 3,50, kinderen mogen voor €1,00 mee. Het is niet nodig om u aan te melden.
Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
zo 28-10
van 14:00 tot 16:00


Grenspark Maas-Swalm-Nette

Bezoek www.grenspark-msn.nl
 

Heidewandeling

Wandeling in de Beegderheide bij Beegden. Trefpunt: parkeerplaats bij sportveldencomplex "Op Schatte" Baexemerweg, Beegden. Begeleiding: José Daniels-Creemers.
Info: www.grenspark-msn.nl.
zo 28-10
vanaf 16:00


Het Witte Kerkje
Voorstad St. Jacob
 

America Music from the North and South

Op vastelaoveszondaag 18 februari 1917 is fanfare Sint Cornelius – Het Katoenen Dorp opgericht in café Braam. Nu viert de fanfare haar 95-jarig jubileumfeest met een geweldig combi-concert. Het concert staat in het teken van Amerikaanse muziek, zowel uit Noord-Amerika als Zuid-Amerika. De fanfare start het jubileumconcert. Vervolgens neemt de Big Band Boesten onder leiding van Hub Boesten het concert over. Na afloop van het concert is er een gezellig samenzijn en is er de gelegenheid om de fanfare te feliciteren met het jubileum. De entree is gratis.
Info: www.katoenendorp.nl.
zo 28-10
vanaf 16:00


Grand café de Pauw
 

Kultpodium

Kultpodium, vast maandelijks onderdeel van het Kultpub programma. Op de tweede, derde en vierde zondag van de maand biedt Kultpub ruimte aan muziek, beeldende kunst en cultuur. Kultpodium op de vierde zondag van de maand is er voor het aanstormend band-talent. Er wordt maandelijks ruimte geboden aan twee jonge bandjes om zich te presenteren op het podium van KultPub. Daarnaast staat er een wat doorleefdere band op het podium en zullen de diverse bandleden met elkaar jammen. Een fantastische middag, gepresenteerd door Maarten Bonnemaijers, waarbij beginners podium ervaring op kunnen doen. De entree is gratis. Info: www.kultpub.nl.
zo 28-10
van 17:00 tot 21:30


Café De Weegbrug

 

Danny Giles Band (UK)

Live blues optreden in het enige echte Bluescafé van Roermond: De Weegbrug. Vandaag met: Danny Giles Band (UK). Entree: € 5,-.
Info: www.myspace.com/dannygilesband.
zo 28-10
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Druid

Vijf van Ierlands beste zangers en een band van wereldklasse komen in Druid samen voor deze enerverende show. De zangers nemen je mee op reis door de tijd, in een eerbetoon aan alles wat Iers is. Het sprookjesachtige voorhistorische Ierland, de komst van St. Patrick, de tragische hongersnoden van de negentiende eeuw, de opleving van Ierland als Keltische tijger, hoe de crisis opnieuw alles vraagt van het taaie Ierse doorzettingsvermogen en hoe de Ierse muziekcultuur is doorgedrongen in alle uithoeken van de wereld. De show combineert tijdloze traditionals met klassiekers uit het musical- en poprepertoire, aangevuld met eigen werk. Er is sfeervolle Ierse zang te horen, maar ook werk van Johnny Logan en U2. Een vocale sensatie! Entree: € 28,50. Diner+entree: € 67,00. Hotel+diner+entree: € 114,00. Info: www.druid.ie.
di 30-10
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

The King's Speech

Het Britse drama ‘The King’s Speech’ was met vier Oscars en een Golden Globe de meest bekroonde film van 2010. Theater Nomade brengt het waargebeurde verhaal van de stotterende Britse koning George VI en zijn spraaktherapeut Lionel Logue, dat zich afspeelt aan het Britse hof in de jaren dertig, op de planken. De radio is het nieuwe massamedium. Nadat zijn broer in 1936 aftreedt om een huwelijkskwestie, wordt prins Albert George onverwacht koning. Het oog van de natie is op hem gericht. De Tweede Wereldoorlog staat op uitbreken en de grote vijand wordt geleid door een gevaarlijk goede redenaar, een schril contrast met de stotterende George. Met steun van Logue overwint hij zijn handicap. Theater Nomade brengt de voorstelling in een authentieke historische enscenering, met gebruik van zwart-wit filmfragmenten en documentair radiomateriaal. Entree: € 27,50. Diner+entree: € 66,00. Hotel+diner+entree: € 113,00. Info: www.theaternomade.nl.
wo 31-10
van 09:30 tot 15:30


Munsterplein

 

Midweekmarkt

Op woensdag staat op het Munsterplein de Roermondse midweekmarkt. Bij de Munsterkerk en de fraaie Kiosk kunt u terecht bij zo`n 40 kramen, waaronder: de marktbakker, groente en fruit, modeaccessoires, kinderkleding, dames- en herenkleding, damesmode in grote maten (XXL), huishoudelijke artikelen, dierenbenodigdheden, bloemen, kaas, vis, een poulier en Vietnamese loempia`s.
wo 31-10
van 14:00 tot 16:00


Museum het Cuypershuis
Pierre Cuypersstraat 1


Museum het Cuypershuis
 

Workshop gips ornamenten

Het Cuypershuis biedt een workshop gips ornamenten voor jong en oud! De educatieve werkplaats van het Cuypershuis is weer geopend voor iedereen die creatief aan de slag wil. Tijdens deze workshop staat het materiaal gips centraal, waarmee je gemakkelijk, snel en goedkoop een prachtige `ornament` in het museum achter kunt laten. Voor deelname aan de workshop hoeft niet extra betaald te worden, er geldt alleen entree tot het museum. Aanmelden is niet nodig. Info: www.cuypershuisroermond.nl.
wo 31-10
van 14:30 tot 15:30


Stadsbibliotheek
Neerstraat 11-13


Bibliorura Roermond
 

Voorlezen voor kinderen bij Bibliorura!

Voorlezen is leuk en supergezellig. In onze mooie nieuwe voorleesruimte op de jeugdafdeling in Roermond wordt elke woensdagmiddag voorgelezen! Elke woensdagmiddag wordt voorgelezen van 14.30-15.30 uur. Van 14.30 -15.00 uur voor kinderen tussen 2 en 4 jaar en van 15.00-15.30 uur voor kinderen tussen 5 en 7 jaar. Heb je zin om te komen genieten van al dit moois? Kom dan gezellig naar de bibliotheek, aanmelden is niet nodig. Info: www.bibliorura.nl.
wo 31-10
van 18:00 tot 20:00


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Halloweentocht in Leudal

Voor alle kinderen die van griezelen houden is er een spannende Halloweentocht door het Leudal! Je mag je verkleden als heks, skelet, monster of als een andere enge griezel. Er wordt gestart bij het bakhuisje van de Kloosterhof, te bereiken via de 1e zandweg links vanaf Elisabethsdreef (bij Elivagar), komend vanaf het kruispunt met de Roggelseweg. De Halloweengidsen van Bezoekerscentrum Leudal zorgen na afloop voor een (warme) verassing. Kosten zijn 2,50 euro voor kinderen en 4,- euro voor volwassenen. Omdat het al eind oktober is, raden wij aan om warme kleren, een regenjas en regenlaarzen of stevige dichte schoenen aan te doen. Opgave verplicht via www.bezoekerscentrumleudal.nl.
do 01-11
van 10:00 tot 12:30


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Doorstappen in het Leudal

Bezoekerscentrum Leudal organiseert weer een doorstapwandeling. Start bij de ingang van Bezoekerscentrum Leudal. Het is de bedoeling om flink door te lopen. Onderweg vertellen de leudalgidsen u het één en ander over wat er te zien is; er zal onderweg aandacht worden besteed aan de natuur, die langzaam maar zeker in herfstsferen verkeert. Heeft u zin in een flinke wandeling op een doordeweekse ochtend, kom dan naar het Leudal! Deelname kost € 3,50 p.p. en het is natuurlijk toegestaan om uw hond (aangelijnd) mee te laten lopen.
Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
do 01-11
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Romeo & Julia

Scapino Ballet Rotterdam herneemt ‘Romeo & Julia’, de grote dansproductie die Ed Wubbe maakte voor het vijftigjarig jubileum van het gezelschap in 1995 en tevens het grootste publiekssucces uit de historie van Scapino Ballet. Shakespeare’s beroemde liefdestragedie is een van de hoogtepunten uit de westerse cultuurgeschiedenis. Met het beroemde plot als leidraad verschenen in de loop der eeuwen talloze varianten op het verhaal. Ed Wubbe bracht het terug tot twaalf scènes. Met zijn eigen energieke dansstijl en muziek uit diverse culturele windstreken laat Wubbe zowel het universele en tijdloze als het eigentijdse karakter van het klassieke thema zien. In deze sprankelende remake gebruikt hij ook nieuwe invloeden uit de urban- en hiphopcultuur. Deze spectaculaire voorstelling wordt live voortgestuwd door liefdescomposities uit verschillende culturen, gespeeld door een ensemble van internationale topmusici. Entree: € 32,50. Diner+entree: € 71,00. Hotel+diner+entree: € 118,00. Info: www.scapinoballet.nl.
do 01-11
vanaf 20:00


ECI Cultuurfabriek

 

Tropical12+ Halloween party

Entree: € 3,00 (vvk € 3,00).
vr 02-11
vanaf 08:00


D'n Aje Kirkhaof
Weg langs het kerkhof
 

Bisschop herdenkt voorgangers op Allerzielendag

Op het Oude Kerkhof in Roermond bevindt zich de grafkapel van de overleden bisschoppen van Roermond. Elk jaar op 2 november (Allerzielen) draagt bisschop Frans Wiertz in de kapel een eucharistieviering op voor alle overledenen en voor zijn overleden voorgangers in het bijzonder. Hoewel de Bisschoppelijke Grafkapel niet groot is, is deze eucharistieviering openbaar en zijn alle belangstellenden van harte welkom. Het Oude Kerkhof ligt vlakbij de Kapel In ’t Zand in Roermond. De eucharistieviering op vrijdag 2 november begint om 8.00 uur. Voor publiek is de crypte geopend op de zondag ná Allerheiligen, dus op zondag 4 november, van 10.00 uur tot 16.00 uur.
vr 02-11
vanaf 16:00


Restaurant Lounge 44
 

Aperitivo van Lounge 44

De hele winter door: elke vrijdagmiddag vanaf 16.00 uur een verrassende "Aperitivo" van het huis bij Lounge 44. Een mooie weekafsluiting of een geweldige start van het weekend! Kom genieten bij Lounge44. Info: www.lounge44.nl.
vr 02-11
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

British Pop Invasion – vol. 2

De beste Britse tribute acts nemen u onder begeleiding van een spetterende liveband mee terug naar de jaren zestig. U weet wel, de tijd dat groepen en artiesten als The Kinks, Dusty Springfield, Gerry & The Pacemakers en The Hollies de muzikale lakens uitdeelden. Tot 1963 was het vooral de Amerikaanse muziek die op de radio klonk. Dat veranderde met de komst van vier jongens uit Liverpool. In de slipstream van The Beatles bestormde halverwege de jaren zestig een hele trits Britse popartiesten en bands de Amerikaanse hitlijsten. Deze golf van Brits muzikaal succes staat te boek als ‘The British Invasion’ en duurde van 1964 tot 1969. Tijdens de tweede editie van deze swingende show herleven de muzikale sixties. Entree: € 30,00. Diner+entree: € 68,50. Hotel+diner+entree: € 127,50.
za 03-11
van 09:30 tot 16:00


Markt

 

Weekmarkt

Elke zaterdag vindt op de Markt voor het Stadhuis en bij de Kathedraal de gezellige en voordelige weekmarkt plaats met ruim 140 kramen. Het is er bijzonder gezellig! Tijdens een evenement op de Markt (o.a. Kermis, Taptoe) vindt u de weekmarkt op het Munsterplein en omgeving.
za 03-11
van 13:30 tot 16:00


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Cultuurwandeling

Bezoekerscentrum Leudal organiseert een cultuurwandeling door het Leudal die start bij het bezoekerscentrum. De wandeling wordt zoals gewoonlijk weer begeleid door leudalgidsen. Behalve de prachtige natuur, zijn er in het Leudal ook diverse culturele juweeltjes te bewonderen. Denk maar eens aan de Leumolen of aan de monumentale boerderijen die aan de rand van het natuurgebied te vinden zijn. Bent u geïnteresseerd in deze bezienswaardigheden, of wilt u weten hoe deze gebouwen zijn ontstaan, en waarom ze juist hier te vinden zijn, wandel dan mee. De gidsen vertellen u veel interessante aspecten van het culturele erfgoed van Leudal. Deelname kost € 3,50 p.p. en kinderen mogen voor € 1,00 mee.
Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
za 03-11
vanaf 20:00


ECI Cultuurfabriek

 

Op Sterk Water

Nooit eerder stond er een gevatter en grappiger collectief op de planken dat op unieke wijze avond aan avond een voorstelling volledig vanuit het niets kan laten ontstaan. ALFA is de nieuwe hilarische theatervoorstelling van Op Sterk Water. Al twaalf jaar lang laten deze muzikale en taalvirtuoze comedians aan Nederland zien wat improvisatiecabaret is. Met hun nieuwe voorstelling bevestigen ze deze voorlopersrol. Op Sterk Water verzon een flink aantal nieuwe onderdelen, bedacht een uniek decor en gaf voor het eerst sinds de oprichting een titel aan hun show. ALFA laat zien wie er als eerste waren, wie volhielden en wie er nog altijd bovenop de impro-rots staan. Entree: € 19,50. Kinderen/passen: € 18,00.
zo 04-11

Roermondse winkels
 

Elke zondag honderden winkels open!

In Roermond zijn elke zondag honderden winkels geopend. Dat zijn ten minste ruim 100 winkels van het Designer Outlet Centre, de winkels van het Retailpark, de Huis & Tuin Boulevard en een groot deel van de binnenstad. Bovendien diverse supermarkten en meubelzaken.
zo 04-11
van 10:00 tot 16:00


D'n Aje Kirkhaof
Weg langs het kerkhof
 

Bisschoppelijke Grafkapel open voor publiek

Op het Oude Kerkhof in Roermond bevindt zich de grafkapel van de overleden bisschoppen van Roermond. Elk jaar op 2 november (Allerzielen) draagt bisschop Frans Wiertz in de kapel een eucharistieviering op voor alle overledenen en voor zijn overleden voorgangers in het bijzonder. Het Oude Kerkhof ligt vlakbij de Kapel In ’t Zand in Roermond. Voor publiek is deze crypte vandaag geopend, op de zondag ná Allerheiligen.
zo 04-11
vanaf 13:00


D'n Aje Kirkhaof
Weg langs het kerkhof
 

Rondleiding d'n Aaje Kirkhaof

Maak kennis met de oude kerkhof van Roermond, naar een ontwerp van dr. Pierre Cuypers. De rondleiding leidt langs o.a. het beroemde `graf met de handjes`, de Bisschopskapel en het graf van dr. Pierre Cuypers. De rondleiding start om 13.30 in café Aad Remunj (Herkenbosscherweg 10, schuin tegenover de ingang van de begraafplaats) met een korte fotopresentatie. De rondleiding duurt in principe anderhalf uur. Ervaring leert dat dit door vragen van bezoekers vaak uitloopt tot circa twee uur.
Info: www.oudekerkhofroermond.nl.
zo 04-11
van 14:00 tot 17:00


Museum Historiehuis Roermond,
Neerstraat 11-13


Museum Historiehuis Roermond
 

Gratis rondleidingen door het Historiehuis

Elke eerste zondag van de maand vinden er gratis rondleidingen plaats in het Historiehuis Roermond. Tijdens deze rondleidingen kunt u kennismaken met de oude en minder oude verhalen van Roermond. Hoeveel kloosters telde Roermond in de dertiende eeuw? Hoeveel wereldrecords wielrennen vestigde Roermondenaar Matthieu Cordang? Waarom werd Roermond in 1665 landelijk nieuws? En over welke oorlog had de Roermondse Johanna visioenen? De antwoorden zijn te vinden in het Historiehuis. Ook uw vragen worden vandaag beantwoord tijdens de gratis rondleiding door het levensverhaal van de stad Roermond. U hoeft zich niet van te voren aan te melden voor de rondleidingen die om 14.00, 15.00 en 16.00 geboden worden. Het Historiehuis is vandaag geopend van 13 tot 17 uur. Info: www.historiehuisroermond.nl.
zo 04-11
van 17:30 tot 21:00


Café De Weegbrug

 

Neil Black & Janet Martin

Live blues optreden in het enige echte Bluescafé van Roermond: De Weegbrug. Vandaag met: Neil Black & Janet Martin.
Info: www.nealblack.net en www.janetmartin.com.
zo 04-11
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Soweto Spiritual Singers

Samenzang is misschien wel de grote kracht van de Zuid-Afrikaanse muziekcultuur. Kinderen leren al op jonge leeftijd om samen te zingen, niet alleen in de kerk maar ook op straat. Niet zo vreemd dus dat het land een aantal uitmuntende gospelkoren kent. De Soweto Spiritual Singers behoren tot de top binnen het genre. Ook in ons land is het ensemble na twee eerdere succesvolle tournees zeer geliefd. De veertien zangers en dansers en hun zeskoppige band brengen swingende, weldadige (Zuid-)Afrikaanse gospels en harmonieën, en Amerikaanse spirituals. De Soweto Spiritual Singers werden in Zuid-Afrika bekroond met de ‘SABC Award’ voor ‘Beste Gospel Groep’. Entree: € 33,00. Diner+entree: € 71,50. Hotel+diner+entree: € 118,50.
wo 07-11
van 09:30 tot 15:30


Munsterplein

 

Midweekmarkt

Op woensdag staat op het Munsterplein de Roermondse midweekmarkt. Bij de Munsterkerk en de fraaie Kiosk kunt u terecht bij zo`n 40 kramen, waaronder: de marktbakker, groente en fruit, modeaccessoires, kinderkleding, dames- en herenkleding, damesmode in grote maten (XXL), huishoudelijke artikelen, dierenbenodigdheden, bloemen, kaas, vis, een poulier en Vietnamese loempia`s.
wo 07-11
van 10:00 tot 11:00


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Wandeling voor 55 plussers

Voor alle 55 plussers organiseert Bezoekerscentrum Leudal weer een wandeling door het Leudal met start bij het bezoekerscentrum. De wandeling van een uur wordt begeleid door de leudalgidsen van het bezoekerscentrum. Indien u het arbeidzame leven heeft afgesloten en dus over veel vrije tijd beschikt, heeft u wellicht zin om mee te wandelen. Ga mee op pad en geniet van de herfstsfeer in het Leudal. Misschien zult u tijdens deze wandeling meerdere lotgenoten treffen die het ook prettig vinden om een ochtend door het Leudal te wandelen en te genieten van de natuur. Bovendien vertellen de gidsen u veel over alles wat er onderweg te zien is. Deelname kost € 2,50.
Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
wo 07-11
van 14:30 tot 15:30


Stadsbibliotheek
Neerstraat 11-13


Bibliorura Roermond
 

Voorlezen voor kinderen bij Bibliorura!

Voorlezen is leuk en supergezellig. In onze mooie nieuwe voorleesruimte op de jeugdafdeling in Roermond wordt elke woensdagmiddag voorgelezen! Elke woensdagmiddag wordt voorgelezen van 14.30-15.30 uur. Van 14.30 -15.00 uur voor kinderen tussen 2 en 4 jaar en van 15.00-15.30 uur voor kinderen tussen 5 en 7 jaar. Heb je zin om te komen genieten van al dit moois? Kom dan gezellig naar de bibliotheek, aanmelden is niet nodig. Info: www.bibliorura.nl.
do 08-11
vanaf 19:00


Binnenstad
 

Sint Maartensfeest in de binnenstad

Het najaar doet weer van zich spreken en op vele plaatsen verschijnen reeds de eerste St. Maartenshopen. Het comité Folkloristiese Kienjerfeeste Roermond zet de koopavond van deze donderdag extra luister bij, met de viering van het Sint Maartensfeest (Sinter Merte) in de Roermondse binnenstad. Sinter Merte; de kinderen kennen hem van het grote vuur, de lampions en de rondgang langs de huizen waar ze zingend het een en ander proberen te verdienen. Voor de volwassenen is het de man die zijn mantel deelt met de arme bedelaar. Het Sint Maartensfeest begint in de Munsterkerk met de zegening van de lampions. Vanuit de Munsterkerk vertrekt vervolgens de lampionnenoptocht, onder begeleiding van muziek, via de Steenweg naar de Markt in de binnenstad. Hier wordt vervolgens het verhaal van Sint Maarten opgevoerd en het vuur ontstoken. Iedereen mag deelnemen. Lampions zijn overal verkrijgbaar. Natuurlijk kan je ook een suikerbiet uithollen of zelf een lampion maken. Fakkels zijn echter verboden. Zo zijn er mogelijkheden genoeg om er voor de kinderen in de duisternis van de avond een sfeervolle happening van te maken.
do 08-11
vanaf 20:00


GroenHuis, Godsweerderstraat 2
 

Lezing Natuurhistorisch Genootschap

Op de tweede donderdag van de maand organiseert Kring Roermond van het Natuurhistorisch Genootschap Limburg een lezing over de Roermondse natuur. Er is telkens een spreker met het nodige beeldmateriaal. De toegang is gratis. Vandaag: Bernd Nienhaus over Swalm van oorsprong tot de Nederlandse grens. De lezing is in het Duits. Info: www.nhgl.nl en www.nienhaus-bernd.de.
vr 09-11
vanaf 16:00


Restaurant Lounge 44
 

Aperitivo van Lounge 44

De hele winter door: elke vrijdagmiddag vanaf 16.00 uur een verrassende "Aperitivo" van het huis bij Lounge 44. Een mooie weekafsluiting of een geweldige start van het weekend! Kom genieten bij Lounge44. Info: www.lounge44.nl.
vr 09-11
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Wordt u al Geholpen?

Met Sabine Beens, Bas Bovelander e.a.. Na het grote succes van de voorstellingen ‘‘Allo ‘Allo’ en ‘Schone Schijn’ komt hetzelfde team naar het theater met de Nederlandstalige toneelversie van de in de jaren zeventig immens populaire televisiekomedie ‘Are You Being Served?’. Het o zo Britse en volslagen maffe warenhuis ‘Grace Brothers’ heet u van harte welkom! Misschien zit er nog wel een koopje in voor u. Alle vertrouwde karakters uit de televisiehit zijn van de partij. De wat stramme ‘Captain Peacock’, het kleurrijke hoofd van de damesafdeling ‘Mrs. Slocombe’ en natuurlijk de verwijfde ‘Mr. Humphries’. De medewerkers van de kledingafdeling mogen enkele dagen de geheel nieuwe kampeerafdeling van het warenhuis testen en slaan in hun fantasie behoorlijk op hol Entree: € 27,50. Diner+entree: € 66,00. Hotel+diner+entree: € 125,00. Info: www.wuag.nl.
za 10-11
van 09:30 tot 16:00


Markt

 

Weekmarkt

Elke zaterdag vindt op de Markt voor het Stadhuis en bij de Kathedraal de gezellige en voordelige weekmarkt plaats met ruim 140 kramen. Het is er bijzonder gezellig! Tijdens een evenement op de Markt (o.a. Kermis, Taptoe) vindt u de weekmarkt op het Munsterplein en omgeving.
za 10-11
vanaf 11:00


ECI Cultuurfabriek

 

Matilde Castro - Babyconcert

Voor de allerkleinsten van 4 tot 14 maanden is er nu een unieke belevenis: babyconcerten. In de aanwezigheid van hun ouder(s) of verzorger(s) zijn zij het stralende middelpunt in een spel van licht, kleur en muziek. De ouders wiegen mee op de muziek, terwijl de mondjes van hun baby’s openvallen van verbazing. In dit programma verkennen de baby’s een wereld die zowel ontspannend als stimulerend werkt voor het o zo muzikale oor van de kleintjes. De muziek bestaat uit werken van Bach tot Mozart, nieuw gecomponeerde liedjes, melodieën en soundscapes waarin natuurgeluiden een rol spelen. Er is per concert ruimte voor twintig baby’s en één begeleider op het podium. De rest van de familie mag in de zaal plaatsnemen. Entree: 1 ouder en 1 kind op het podium is € 20,00. 1 ouder en 1 kind op het podium + 1 volwassene in de zaal is € 22,50. 1 ouder en 1 kind op het podium + 2 volwassenen in de zaal is € 25,00. Info: www.babyconcerten.nl.
za 10-11
vanaf 12:00


ECI Cultuurfabriek

 

Matilde Castro - Babyconcert

Voor de allerkleinsten van 4 tot 14 maanden is er nu een unieke belevenis: babyconcerten. In de aanwezigheid van hun ouder(s) of verzorger(s) zijn zij het stralende middelpunt in een spel van licht, kleur en muziek. De ouders wiegen mee op de muziek, terwijl de mondjes van hun baby’s openvallen van verbazing. In dit programma verkennen de baby’s een wereld die zowel ontspannend als stimulerend werkt voor het o zo muzikale oor van de kleintjes. De muziek bestaat uit werken van Bach tot Mozart, nieuw gecomponeerde liedjes, melodieën en soundscapes waarin natuurgeluiden een rol spelen. Er is per concert ruimte voor twintig baby’s en één begeleider op het podium. De rest van de familie mag in de zaal plaatsnemen. Entree: 1 ouder en 1 kind op het podium is € 20,00. 1 ouder en 1 kind op het podium + 1 volwassene in de zaal is € 22,50. 1 ouder en 1 kind op het podium + 2 volwassenen in de zaal is € 25,00. Info: www.babyconcerten.nl.
za 10-11
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

La Traviata (Verdi)

De Staatsopera van Tatarstan brengt La Traviata in een klassieke, traditionele enscenering met een rijke kostumering en de beste solisten uit de Russische Federatie. Een avondje opera zoals opera hoort te zijn! Er is veel geschreven over de vergelijking tussen het leven van Verdi, die ongehuwd samenwoonde met zijn geliefde, en het verhaal van Violetta, de tragische centrale vrouwenrol in deze romantische opera. Een voor die tijd gewaagd thema van een vrouw die van het rechte pad is afgedwaald en uiteindelijk de dood vindt in de armen van haar geliefde. La Traviata is een aaneenschakeling van schitterende, herkenbare melodieën, waaronder het natuurlijk niet te ontbreken ‘Brindisi’ (drinklied). Entree: € 49,50. Diner+entree: € 88,00. Hotel+diner+entree: € 147,00.
zo 11-11

Roermondse winkels
 

Elke zondag honderden winkels open!

In Roermond zijn elke zondag honderden winkels geopend. Dat zijn ten minste ruim 100 winkels van het Designer Outlet Centre, de winkels van het Retailpark, de Huis & Tuin Boulevard en een groot deel van de binnenstad. Bovendien diverse supermarkten en meubelzaken.
zo 11-11
van 13:30 tot 16:00


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Wandeling naar de Uilentoren

U kunt weer deelnemen aan een wandeling naar de Uilentoren bij huize "De Bedelaar". Vertrek is bij restaurant "De Busjop", Busschopsweg 9 te Heythuysen. Dankzij vele inspanningen van Studiegroep Leudal is de Uilentoren vorig jaar weer in oude glorie hersteld. Reden om deze markante plek in het Leudal eens te bezoeken en van gidsen te vernemen wat de betekenis van deze toren is. Professor Dubois, die in huize "De Bedelaar" heeft gewoond, bouwde de toren. Professor Dubois heeft een belangrijke rol gespeeld in het onderzoek naar de schakel tussen aap en mens. Wandel mee en leer van alles over de Uilentoren en professor Dubois. De wandeling wordt georganiseerd door Bezoekerscentrum Leudal, in samenwerking met Studiegroep Leudal. Deelname aan de wandeling kost € 4,50, kinderen mogen voor € 2,50 mee. Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
zo 11-11
vanaf 14:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Nijntje, de musical

Wie kent de avonturen van Nijntje niet? Iedereen houdt van het beroemde konijntje, dat de hoofdrol speelt in deze sprankelende musical, die al meer dan 120.000 bezoekers trok. Nijntje en de andere leden van de familie Pluis beleven hierin van alles: verkleedpartijtjes, een dagje naar het strand en een gezellig verjaardagsfeest. Zal de grootste wens van Nijntje in vervulling gaan? Wie nieuwsgierig is moet zeker komen kijken! Al tien jaar lang is deze voorstelling een feest van herkenning voor liefhebbers van de verhalen van Dick Bruna. De puntige liedteksten van Ivo de Wijs, de levendige muziek van Joop Stokkermans en het vrolijke spel zorgen voor een heerlijke middag. Entree: € 17,50. Kinderen/passen: € 15,00. Info: www.nijntje.nl.
zo 11-11
vanaf 14:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Salon Remunj viert de elfde van de elfde

De tweede salon van het jubileumseizoen van Salon Remunj valt op de `elfde van de elfde`. Columnist Jo Wijnen zal hier op zijn manier aandacht aan besteden. Als schrijfster is Carmen Cremers uitgenodigd om over haar boek `Weg van de Steenen Trappen` te komen vertellen. Dit boek is een eerbetoon aan haar moeder. Het beschrijft haar zoektocht naar haar identiteit en waarom zij in de Steenen Trappen terecht is gekomen. De muzikale gasten zijn Rianne Kriechel-Mans (fluit) en Hélène Dütz (gitaar). In `Kalle mit` wordt beeldend kunstenaar Leo Scholl aan u voorgesteld. Geschilderde teksten in verschillende lagen en richtingen over elkaar heen domineren zijn werk. Tot slot komt Lucien Jansen, secretaris van de Stichting Ruimte, iets vertellen over nieuwe acties van deze stichting. De entree is 5 euro. Info: www.salonremunj.nl.
zo 11-11
vanaf 16:00


Grand café de Pauw
 

KultJam

Kultjam, vast maandelijks onderdeel van het Kultpub programma. Op de tweede, derde en vierde zondag van de maand biedt Kultpub ruimte aan muziek, beeldende kunst en cultuur. Kultjam op de tweede zondag van de maand is de maandelijkse Jazz/Blues Jamsessie met hoogstaande hoofdgasten begeleidt door Jazz Departement o.l.v. Coen van Dam. De presentatie is in handen van Maarten Bonnemaijers. De entree is gratis. Info: www.kultpub.nl.
zo 11-11
vanaf 16:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Nijntje, de musical

Wie kent de avonturen van Nijntje niet? Iedereen houdt van het beroemde konijntje, dat de hoofdrol speelt in deze sprankelende musical, die al meer dan 120.000 bezoekers trok. Nijntje en de andere leden van de familie Pluis beleven hierin van alles: verkleedpartijtjes, een dagje naar het strand en een gezellig verjaardagsfeest. Zal de grootste wens van Nijntje in vervulling gaan? Wie nieuwsgierig is moet zeker komen kijken! Al tien jaar lang is deze voorstelling een feest van herkenning voor liefhebbers van de verhalen van Dick Bruna. De puntige liedteksten van Ivo de Wijs, de levendige muziek van Joop Stokkermans en het vrolijke spel zorgen voor een heerlijke middag. Entree: € 17,50. Kinderen/passen: € 15,00. Info: www.nijntje.nl.
di 13-11
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Guido Weijers

2012 het eind van de wereld? Nee joh, dit is pas het begin! Cabaretier Guido Weijers is terug in het theater! Na een break in 2011 is dit alweer de zesde keer dat hij `De Oudejaarsconference` voor z`n rekening neemt. Jaarlijks kijken miljoenen mensen thuis op de bank naar deze conference, maar: live in het theater is NOG veel leuker dan op TV! Maak er een avond uit van! Dat wordt een stortvloed aan actuele grappen, slimme doordenkertjes en recht voor z`n raap humor! Entree: € 28,00. Diner+entree: € 66,50. Hotel+diner+entree: € 113,50. Info: www.guidoweijers.nl.
wo 14-11
van 09:30 tot 15:30


Munsterplein

 

Midweekmarkt

Op woensdag staat op het Munsterplein de Roermondse midweekmarkt. Bij de Munsterkerk en de fraaie Kiosk kunt u terecht bij zo`n 40 kramen, waaronder: de marktbakker, groente en fruit, modeaccessoires, kinderkleding, dames- en herenkleding, damesmode in grote maten (XXL), huishoudelijke artikelen, dierenbenodigdheden, bloemen, kaas, vis, een poulier en Vietnamese loempia`s.
wo 14-11
van 14:30 tot 15:30


Stadsbibliotheek
Neerstraat 11-13


Bibliorura Roermond
 

Voorlezen voor kinderen bij Bibliorura!

Voorlezen is leuk en supergezellig. In onze mooie nieuwe voorleesruimte op de jeugdafdeling in Roermond wordt elke woensdagmiddag voorgelezen! Elke woensdagmiddag wordt voorgelezen van 14.30-15.30 uur. Van 14.30 -15.00 uur voor kinderen tussen 2 en 4 jaar en van 15.00-15.30 uur voor kinderen tussen 5 en 7 jaar. Heb je zin om te komen genieten van al dit moois? Kom dan gezellig naar de bibliotheek, aanmelden is niet nodig. Info: www.bibliorura.nl.
wo 14-11
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

De Nieuwe Snaar

Tijd voor de laatste ronde: De Nieuwe Snaar maakt haar laatste tournee. Van verstilde emotie tot vrolijke chaos, ze is zonder meer één van de opmerkelijkste acts die rondlopen in de lage landen. Met hun duizelingwekkende instrumentarium van bizarre muziekmachines maakte de groep in haar geschiedenis elf volwaardige theatervoorstellingen. Nu is het tijd voor de laatste ronde. Na 30 jaar achten de vier muzikanten de tijd meer dan rijp om nog een laatste gulle graai te doen in het roemrijke verleden, het stof weg te blazen en de vaal geworden steentjes op te poetsen tot wonderschone parels. Nog één ultieme keer droogkomisch muziekvariété vol absurde en visuele grappen. Entree: € 28,00. Diner+entree: € 66,50. Hotel+diner+entree: € 113,50. Info: www.denieuwesnaar.be.
do 15-11
van 10:00 tot 12:30


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Doorstappen in het Leudal

Bezoekerscentrum Leudal organiseert weer een doorstapwandeling. Start en einde is bij de kerk in Buggenum. Het is de bedoeling om flink door te lopen. De gidsen stellen een mooie wandeling voor u samen. Dit keer zullen zij u meenemen naar het afwateringskanaal, de Bouxweerd en de velden tussen Buggenum en Neer, waar u kunt genieten van een wijds uitzicht. Wandel mee en leer ook dit gedeelte van de gemeente Leudal kennen! Deelname kost € 3,50 p.p. en het is natuurlijk toegestaan om uw hond (aangelijnd) mee te laten lopen.
Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
do 15-11
van 10:00 tot 12:30


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Doorstappen in het Leudal

Bezoekerscentrum Leudal organiseert weer een doorstapwandeling. Er wordt gelopen vanaf de kerk in Buggenum. Het is de bedoeling om flink door te lopen. De gidsen stellen een mooie wandeling voor u samen. Dit keer zullen zij u meenemen naar het afwateringskanaal, de Bouxweerd en de velden tussen Buggenum en Neer, waar genoten kan worden van een wijds uitzicht. Wandel mee en leer ook dit gedeelte van Midden-Limburg kennen. Deelname kost € 3,50 p.p. en het is natuurlijk toegestaan om uw hond (aangelijnd) mee te laten lopen. Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
do 15-11
vanaf 20:00


ECI Cultuurfabriek

 

Snip en Snap: Ja, dit is Revue!

Het Amsterdams Kleinkunst Festival maakt jaarlijks een productie rond een historisch cabaretthema. ‘Snip en Snap: Ja, dit is Revue!’ blijkt van een dergelijk hoog niveau dat een tournee langs de theaters volgt. De voorstelling is losjes gebaseerd op waargebeurde feiten uit de revuegeschiedenis. Een avondje revue, dat was meedromen met komische sketches, dans, muziek en veren. Willy Walden en Piet Muyselaar maakten furore als de dames Snip en Snap en werden wereldberoemd in Nederland. Nu slijt Willy zijn dagen in het verzorgingshuis. Hij krijgt bezoek van Piets geest, met wie hij nog iets af te sluiten heeft. In hun herinneringen nemen de twee u mee naar de liedjes en verhalen van toen. Op weg naar De Grote Finale. Entree: € 19,50. Kinderen/passen: € 18,00.
do 15-11
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Philippe Geubels

Van vakkenvuller naar zalenvuller! Hij is één van de drukst bezette mediafiguren van Vlaanderen. Met zijn debuutprogramma ‘Droog’ was de naam van Philippe Geubels in Vlaanderen direct gevestigd. Na deze bliksemcarrière daar is nu Nederland aan de beurt. Zij die erbij waren in de kolkende Julliet-tent op Lowlands hebben het nog steeds over deze droogkomische, innemende Vlaming met zijn herkenbare lijzige stemgeluid. De reacties op zijn tweede programma waren unaniem lovend en nu komt Geubels naar ons land met ‘Made in Belgium’, een speciaal voor de Nederlandse theaters samengesteld programma van alle hoogtepunten uit zijn Belgische shows. Dat wordt een lange, uiterst plezante zit. Entree: € 22,50. Diner+entree: € 61,00. Hotel+diner+entree: € 108,00. Info: www.philippegeubels.nl.
vr 16-11
vanaf 16:00


Restaurant Lounge 44
 

Aperitivo van Lounge 44

De hele winter door: elke vrijdagmiddag vanaf 16.00 uur een verrassende "Aperitivo" van het huis bij Lounge 44. Een mooie weekafsluiting of een geweldige start van het weekend! Kom genieten bij Lounge44. Info: www.lounge44.nl.
vr 16-11
vanaf 20:00


ECI Cultuurfabriek

 

Eddy et les Vedettes

Eddy et les Vedettes is de populaire Vlaamse muziekgroep rond zanger Frank Mercelis. De groep brengt met Les Meilleurs Succès een wervelende Franse avond met klassiekers van o.a. Serge Gainsbourg, Salvatore Adamo, Plastic Bertrand en vele anderen. Kortom: dé vedetten uit vervlogen tijden. Les Meilleurs Succès zit bomvol Franse popklassiekers en stijlvolle chansons. Sommige krijgen een verrassende interpretatie, andere leunen sterker aan tegen het origineel. Les Meilleurs Succès staat 100% garant voor een aanstekelijke, ontroerende, op sommige momenten hilarische, maar vooral hartverwarmende avond. Een feest der herkenning! Entree: € 18,50. Kinderen/passen: € 17,00.
za 17-11

Roerkade
 

Landelijke intocht Sinterklaas

De landelijke intocht van Sinterklaas is dit jaar in Roermond! Ja, ja, de goedheiligman vaart vanuit Spanje via Roermond ons land binnen! En de NOS is er bij! Dus niet alleen live in de stad maar ook live op tv te zien! Kom kijken of blijf thuis kijken...
Info: www.roermond.nl
za 17-11
van 09:30 tot 16:00


Markt

 

Weekmarkt

Elke zaterdag vindt op de Markt voor het Stadhuis en bij de Kathedraal de gezellige en voordelige weekmarkt plaats met ruim 140 kramen. Het is er bijzonder gezellig! Tijdens een evenement op de Markt (o.a. Kermis, Taptoe) vindt u de weekmarkt op het Munsterplein en omgeving.
za 17-11
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Woodstock – The Story

Woodstock 1969. Een boer stelde zijn weiland beschikbaar voor het meest legendarische festival ooit. Het festival dat drie dagen duurde, maar nog decennia lang blijft doorklinken. Herbeleef het gevoel van flower power, hippies, de mooiste songs en de beste muziek van de artiesten en bands van het festival. Dit fantastische concert is omlijst met theater, prachtige videobeelden en presentatie. Een onvergetelijke avond waarbij jong en oud volledig wordt meegenomen in het gevoel van Woodstock. Met muziek van: The Who, Melanie, Santana, Joe Cocker, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jefferson Airplane, Crosby Stills & Nash, Creedence Clearwater Revival en meer! Entree: € 30,00. Diner+entree: € 68,50. Hotel+diner+entree: € 127,50. Info: www.woodstockthestory.nl.
za 17-11
vanaf 22:30


Café De Weegbrug

 

Dicky Greenwood Band (NL)

Live blues optreden in het enige echte Bluescafé van Roermond: De Weegbrug. Vandaag met: Dicky Greenwood Band (NL).
Info: www.dickygreenwood.nl.
zo 18-11

Roermondse winkels
 

Elke zondag honderden winkels open!

In Roermond zijn elke zondag honderden winkels geopend. Dat zijn ten minste ruim 100 winkels van het Designer Outlet Centre, de winkels van het Retailpark, de Huis & Tuin Boulevard en een groot deel van de binnenstad. Bovendien diverse supermarkten en meubelzaken.
zo 18-11
van 11:30 tot 13:00


Museum het Cuypershuis
Pierre Cuypersstraat 1


Museum het Cuypershuis
 

Cuypers Winterconcert

Herleef de sfeer uit de 19de eeuw, de tijd waarin Pierre Cuypers opgroeide! Het tweede Cuypers Winterconcert in Cuypershuis: romantische liederen uit diverse opera`s, uitgevoerd door sopraan Severine Joordens en pianiste Hilde Pisters. Architect en ontwerper Pierre Cuypers is onlosmakelijk verbonden met muziek. Zijn tweede echtgenote Antoinette Alberdingk Thijm was een getalenteerde pianiste en altzangeres. Door de muzikale klanken van haar spel en zang raakte Cuypers geïnspireerd. Deze muzikale verbintenis is zichtbaar door de piano en het muziekkastje, die Cuypers haar schonk als verloving- en als trouwgeschenk. In het Cuypershuis is nog een gipsreliëf te zien, waarop Antoinette al piano spelend is afgebeeld. Deuren open om 11.00 uur. Entree: € 7,- (incl. een drankje in de pauze). Reserveren via telefoonnummer 0475-359102 of museum@roermond.nl o.v.v. Cuypers Winterconcert. Info: www.cuypershuisroermond.nl.
zo 18-11
van 13:30 tot 16:00


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Natuurwandeling door het Leudal

Bezoekerscentrum Leudal organiseert weer een natuurwandeling: een mooie en leerzame tocht. Start is bij Bezoekerscentrum Leudal aan de Roggelseweg 58 in Haelen. De wandeling wordt begeleid door de gidsen van het bezoekerscentrum. Zij kunnen u veel vertellen over de natuur. Bovendien wijzen de gidsen u op de mooiste plekjes die het Leudal rijk is. Genoeg reden dus om mee te wandelen en onderweg veel te leren over de natuur in het Leudal! Deelname kost € 3,50 p.p., kinderen mogen voor € 1,00 mee.
Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
zo 18-11
vanaf 16:00


ECI Cultuurfabriek

 

Kultfabriek

Kultfabriek, vast maandelijks onderdeel van het Kultpub programma. Op de tweede, derde en vierde zondag van de maand biedt Kultpub ruimte aan muziek, beeldende kunst en cultuur. Kultfabriek op de derde zondag van de maand is er voor de maandelijkse literaire gasten met landelijke bekendheid. Er is bovendien een open podium voor aanstormend poetryslam talent en voor leden van Young Poets. De muzikale omlijsting is van huiscomponist Thomas de Bruin. En de presentatie is in handen van onze Roermondse dichtster Danny Danker. De entree is gratis. Info: www.kultpub.nl.
di 20-11
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Freek de Jonge

Job Kribbe is de eerste clown in zes generaties Kribbe die niet van nature leuk is. De zoektocht naar het waarom brengt hem bij Jezus, die hem op zijn beurt naar de Pool met de Beer leidt. Deze reeks van schijnbaar toevallige gebeurtenissen markeren het ontstaan van Evangelisch Kerstcircus Kribbe dat nu al weer tien jaar met veel succes langs de Bible Belt toert. Maar het kan over een maand ook zo weer helemaal anders zijn, want de naam van de trapeziste die Jobs leven ingrijpend zal veranderen is nog niet eens gevallen. “Een avondje Freek stijgt nog altijd uit boven een avondje met de meeste cabaretiers.” (de Volkskrant) Entree: € 27,50. Diner+entree: € 66,00. Hotel+diner+entree: € 113,00. Info: www.freekdejonge.nl.
wo 21-11
van 09:30 tot 15:30


Munsterplein

 

Midweekmarkt

Op woensdag staat op het Munsterplein de Roermondse midweekmarkt. Bij de Munsterkerk en de fraaie Kiosk kunt u terecht bij zo`n 40 kramen, waaronder: de marktbakker, groente en fruit, modeaccessoires, kinderkleding, dames- en herenkleding, damesmode in grote maten (XXL), huishoudelijke artikelen, dierenbenodigdheden, bloemen, kaas, vis, een poulier en Vietnamese loempia`s.
wo 21-11
van 14:30 tot 15:30


Stadsbibliotheek
Neerstraat 11-13


Bibliorura Roermond
 

Voorlezen voor kinderen bij Bibliorura!

Voorlezen is leuk en supergezellig. In onze mooie nieuwe voorleesruimte op de jeugdafdeling in Roermond wordt elke woensdagmiddag voorgelezen! Elke woensdagmiddag wordt voorgelezen van 14.30-15.30 uur. Van 14.30 -15.00 uur voor kinderen tussen 2 en 4 jaar en van 15.00-15.30 uur voor kinderen tussen 5 en 7 jaar. Heb je zin om te komen genieten van al dit moois? Kom dan gezellig naar de bibliotheek, aanmelden is niet nodig. Info: www.bibliorura.nl.
wo 21-11
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt

Met de muziek van Veldhuis & Kemper! Bastiaan Ragas speelt de hoofdrol in deze herkenbare, muzikale en satirische theatershow, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Kluun. Kluun beschrijft in dit komische boek voor aanstaande vaders wat er allemaal op je afkomt als je vrouw zwanger is. Bastiaan speelt en zingt samen met zijn vrouw (gespeeld door actrice en moeder Jacqueline Boot) het openhartige verhaal van de bevruchting tot en met de bevalling. Je bent zowel toeschouwer als deel van deze avond. Samen worden de hormonale ervaringen gedeeld, sekstaboes doorbroken en verhalen uitgewisseld. ‘Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’ is een theatershow vol waarheden, leugens en herkenning. Entree: € 25,00. Diner+entree: € 63,50. Hotel+diner+entree: € 110,50.
do 22-11
van 12:00 tot 15:30


Museum het Cuypershuis
Pierre Cuypersstraat 1


Museum het Cuypershuis
 

Workshop Cuypers-decoraties

Maak een eigen kunstvoorwerp geïnspireerd door Cuypers! Bezoek voor de feestdagen het Cuypershuis eens op een creatieve manier. Onder begeleiding van Joni Hendrix van het interieur & decoratie bureau LEF (www.uheeftlef.nl) raakt u geïnspireerd door de sjablonen van architect/ontwerper Pierre Cuypers. Het programma bestaat uit een inspiratieroute door het museum en een `handen uit de mouwen` workshop, waarbij u een gebruiksvoorwerp decoreert in Cuypers` stijl. De kosten bedragen € 28,50 p.p., inclusief entree tot het museum, materialen en twee consumpties. Afhankelijk van het voorwerp dat u uitkiest om te beschilderen komt er een meerprijs van 10 tot maximaal 30 euro bij. De keuzelijst is te vinden op de website van LEF en het Cuypershuis. Natuurlijk kan er ook zelf een voorwerp mee worden gebracht. Geef dit aan bij de aanmelding via info@uheeftlef.nl (uiterlijk 16 november). Als extraatje is er, voor of na de workshop, een thee arrangement in het Cuypershuis te reserveren van Chocolade- en koffiewinkel La Bontà! Het arrangement omvat o.a. broodrolletjes, noten, knabbelkaasjes, fruit en natuurlijk de handgemaakte bonbonnetjes en de huisgemaakte chocoladetaart niet. Vraag ernaar via museum@roermond.nl. Info: www.uheeftlef.nl en www.cuypershuisroermond.nl.
vr 23-11
vanaf 16:00


Restaurant Lounge 44
 

Aperitivo van Lounge 44

De hele winter door: elke vrijdagmiddag vanaf 16.00 uur een verrassende "Aperitivo" van het huis bij Lounge 44. Een mooie weekafsluiting of een geweldige start van het weekend! Kom genieten bij Lounge44. Info: www.lounge44.nl.
vr 23-11
vanaf 20:00


ECI Cultuurfabriek

 

Jeroen van Merwijk

Hij heeft geen eigen reality soap of glossy magazine. Jeroen van Merwijk kan zijn tijd wel beter besteden. Wars van de waan van de dag trekt hij langs de kleine theaterzalen van Nederland. Een man met zijn gitaar, zijn poëzie en zijn opvattingen. Die niets anders wil dan de vruchten van zijn enorme cabarettalent te delen met de crème de la crème van het Nederlandse theaterpubliek. Want, in zijn eigen woorden: “Bescheidenheid is een geweldige deugd, ik ben blij dat ik haar heb”. Trouw: “...hij is er juist om dingen te zeggen die mensen niet willen horen, maar die wel waar zijn... subtiel, speels, intelligent en gevarieerd. Hij kan prachtige liedjes schrijven die uit het hart komen en hij heeft idealen en verloochent die niet.” Entree: € 19,00. Kinderen/passen: € 17,50.
za 24-11
van 09:30 tot 16:00


Markt

 

Weekmarkt

Elke zaterdag vindt op de Markt voor het Stadhuis en bij de Kathedraal de gezellige en voordelige weekmarkt plaats met ruim 140 kramen. Het is er bijzonder gezellig! Tijdens een evenement op de Markt (o.a. Kermis, Taptoe) vindt u de weekmarkt op het Munsterplein en omgeving.
za 24-11
van 12:00 tot 17:00


Harmonie Paviljoen
Florasingel 40
 

Speelgoedmarkt

De Koninklijke Harmonie van Roermond organiseert een speelgoedmarkt in het Harmonie Paviljoen op Hoogvonderen. Er is speelgoed in alle soorten en maten te koop. Ideaal om nog voor de Sinterklaasinkopen even te komen snuffelen op deze Speelgoedmarkt! Entree € 2,00 (inclusief consumptie en traktatie).
za 24-11
vanaf 15:00


Stadhuis, Markt
 

Uitreiking Halewijnprijs

De Halewijnprijs 2012 wordt vandaag uitgereikt aan Marita de Sterck. De Halewijnprijs, literatuurprijs van de stad Roermond, wordt jaarlijks uitgereikt aan auteurs die al voorbij hun debuut zijn, maar bij het grote publiek nog niet voldoende bekend. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een kleinplastiek in brons van de kunstenaar Dick van Wijk. In het verleden is de prijs gewonnen door auteurs als Tommy Wieringa, Allard Schröder en Arjen Duinker. Juryleden Halewijnprijs 2012: Annelies Eisinga, Danny Habets, Pon Kranen en Philo Offermans. Presentatie: Hans van Bergen en Joost Janssen. Info: halewijnliteratuurprijs.
za 24-11
vanaf 19:30


ECI Cultuurfabriek

 

Anneke van Giersbergen

Uit het popprogramma van ECI Cultuurfabriek. Anneke van Giersbergen, formerly known as Agua de Annique. Zie: www.annekevangiersbergen.com
Kaarten € 14,-
Info: www.ecicultuurfabriek.nl.
za 24-11
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Midlife!

Wat zou jij doen als je van je partner een jaar ‘los’ mocht gaan? De dromerige, charmante maar wat naïeve Robert (Alfred van den Heuvel) zit in een midlifecrisis. Sandra (Kiki Classen), de vrouw van zijn beste vriend Hans (Han Oldigs), spoort hem aan tot het vieren van een tweede jeugd. Zijn humoristische vrouw en rots in de branding (Barbara Pouwels), weet al snel wat haar te doen staat. Ze laat hem een jaar vrij, een jaar time-out om uit te zoeken wat hij wil en wie hij is. De wereld is een snoepwinkel en hij kan niet kiezen. Hij duikt het leven in, nog een keer los ... maar wat doet zij? Midlife! is een sprankelende relatiekomedie met een scherp randje. Entree: € 26,00. Diner+entree: € 64,50. Hotel+diner+entree: € 123,50.
za 24-11
vanaf 20:00


ECI Cultuurfabriek

 

Firma MES

In het najaar van 2010 krijgt regisseur Thomas Schoots een telefoon te leen. Hij treft op het apparaat 263 sms-berichten, vier foto’s en twee filmpjes aan van de vorige eigenaar: een zekere Anouk. In ‘VOLG’ gaat Schoots met schrijfster Laia Fàbregas op zoek naar de grenzen van privacy. Gefascineerd door de gegevens uit de telefoon duiken ze in het leven van Anouk. Waar woont ze? Waar werkt ze? Heeft ze een relatie? Wie is toch die Job die ze ’s avonds smst? Firma MES is een jong Haags theatergezelschap, dat uitdagende stukken maakt over mensen van vlees en bloed, op zoek naar houvast. ‘VOLG’ gaat over wanneer nieuwsgierigheid gevaarlijk wordt. “Hilarisch en unheimisch. Een spannende zoektocht in het leven van een doodgewone vrouw.” (de Volkskrant) Entree: € 17,50. Kinderen/passen: € 16,00.
za 24-11
vanaf 22:30


Café De Weegbrug

 

Eric Steckel Band (USA)

Live blues optreden in het enige echte Bluescafé van Roermond: De Weegbrug. Vandaag met: Eric Steckel Band (USA). Entree: € 10,-.
Info: www.ericsteckel.com.
zo 25-11

Roermondse winkels
 

Elke zondag honderden winkels open!

In Roermond zijn elke zondag honderden winkels geopend. Dat zijn ten minste ruim 100 winkels van het Designer Outlet Centre, de winkels van het Retailpark, de Huis & Tuin Boulevard en een groot deel van de binnenstad. Bovendien diverse supermarkten en meubelzaken.
zo 25-11
van 09:00 tot 13:00


Natuurgebied
De Driestruik
bij de Keulsebaan
 

Opschonen Pelopoel

Kom werken in de Driestruik: vrijwilligers helpen de natuur een handje! Stevig schoeisel is gewenst. Voor gereedschap wordt gezorgd. De Driestruik is een stuifduinenrij die ongeveer 12.000 jaar geleden is ontstaan. Driesch is een oud/Nederlands woord voor verzamelplaats van het vee, vooral schapen, die vanuit Melick op de Melickse heide gingen grazen. Door de aanleg van de IJzeren Rijn in 1878 en het industrieterrein Heide rond 1970 is dit gebied geen onderdeel meer van de grote Melickse Heide. Wel is er een kleine verbindingszone langs de N 293, vooral voor de das. Bij de aanleg van het nieuwe industrieterrein Heide Zuid is de Driestruik gespaard vanwege zeldzame soorten als de zandhagedis en de knoflookpad. Door de verbindingszone, waarin de vijvers voor het regenwater van het industrieterrein liggen, is er nu samen met de andere stuifduinenrij van de Breidberg een natuurgebied van ruim 60 hectare ontstaan. In de Driestruik zijn grove dennen en Amerikaanse eik voor de houtproductie geplant. Deze worden nu geleidelijk `geoogst“. Het terrein dreigt dicht te groeien door meerdere oorzaken. Vrijwilligers van de werkgroep Driestruik maken plekken weer open en bestrijden de bospest (Amerikaanse vogelkers). Ook trekken ze snel groeiende berken en dennen om de heide weer een kans te geven, vooral voor dieren als de zandhagedis.
Info: www.driestruik.nl.
zo 25-11
van 10:00 tot 13:00


Grenspark Maas-Swalm-Nette

Bezoek www.grenspark-msn.nl
 

De grens over in de Nationaalparkregio MeinWeg

Na een diapresentatie over Klooster St. Ludwig in café van Kempen wordt grensoverschrijdend gewandeld langs de Rode Beek via Dalheimer Mühle, Sechs Eichen, Kloster St. Ludwig en terug. De wandeling duurt rond 3 uur. U kunt ook vanaf de Dalheimer Mühle om 11 uur opstappen. Trefpunt: Vlodrop, parkeerplaats Vlodrop Station. Begeleiding: Marjo Op het Veld en Geert Hermans.
Info: www.grenspark-msn.nl.
zo 25-11
van 12:00 tot 15:30


Museum het Cuypershuis
Pierre Cuypersstraat 1


Museum het Cuypershuis
 

Workshop Cuypers-decoraties

Maak een eigen kunstvoorwerp geïnspireerd door Cuypers! Bezoek voor de feestdagen het Cuypershuis eens op een creatieve manier. Onder begeleiding van Joni Hendrix van het interieur & decoratie bureau LEF (www.uheeftlef.nl) raakt u geïnspireerd door de sjablonen van architect/ontwerper Pierre Cuypers. Het programma bestaat uit een inspiratieroute door het museum en een `handen uit de mouwen` workshop, waarbij u een gebruiksvoorwerp decoreert in Cuypers` stijl. De kosten bedragen € 28,50 p.p., inclusief entree tot het museum, materialen en twee consumpties. Afhankelijk van het voorwerp dat u uitkiest om te beschilderen komt er een meerprijs van 10 tot maximaal 30 euro bij. De keuzelijst is te vinden op de website van LEF en het Cuypershuis. Natuurlijk kan er ook zelf een voorwerp mee worden gebracht. Geef dit aan bij de aanmelding via info@uheeftlef.nl (uiterlijk 16 november). Als extraatje is er, voor of na de workshop, een thee arrangement in het Cuypershuis te reserveren van Chocolade- en koffiewinkel La Bontà! Het arrangement omvat o.a. broodrolletjes, noten, knabbelkaasjes, fruit en natuurlijk de handgemaakte bonbonnetjes en de huisgemaakte chocoladetaart niet. Vraag ernaar via museum@roermond.nl. Info: www.uheeftlef.nl en www.cuypershuisroermond.nl.
zo 25-11
vanaf 16:00


Grand café de Pauw
 

Kultpodium

Kultpodium, vast maandelijks onderdeel van het Kultpub programma. Op de tweede, derde en vierde zondag van de maand biedt Kultpub ruimte aan muziek, beeldende kunst en cultuur. Kultpodium op de vierde zondag van de maand is er voor het aanstormend band-talent. Er wordt maandelijks ruimte geboden aan twee jonge bandjes om zich te presenteren op het podium van KultPub. Daarnaast staat er een wat doorleefdere band op het podium en zullen de diverse bandleden met elkaar jammen. Een fantastische middag, gepresenteerd door Maarten Bonnemaijers, waarbij beginners podium ervaring op kunnen doen. De entree is gratis. Info: www.kultpub.nl.
zo 25-11
vanaf 16:00


Restaurant Lounge 44
 

Wild-party!

Na een gepast ontvangst om 16.00 uur treft u bij Lounge 44 winterse "wild" gerechten, gelardeerd met entertainment. Kosten € 22,50 p.p. Kaartverkoop vanaf 1 november bij Lounge44. Info: www.lounge44.nl.
di 27-11
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Aspects of Love

De musical ‘Aspects of Love’ wordt ongetwijfeld één van de spetterende hoogtepunten van het komend seizoen. Zat u bij musicals als ‘Joseph’ en ‘Zorro’ op het puntje van uw stoel, dan mag deze nieuwe reismusical van Joop van den Ende Theaterproducties zeker niet op uw verlanglijstje ontbreken. Lone van Roosendaal, René van Kooten en Ernst Daniël Smid vertolken onder andere de titelrollen in de meeslepende musical ‘Aspects of Love’, een intrigerende musical van Adrew Lloyd Webber. Hij baseerde zich op de gelijknamige roman van David Garnett, die vijf personages, drie generaties en zes amoureuze verhoudingen opvoert. De jonge Engelsman Alex wordt, al reizend door Frankrijk, hopeloos verliefd op de actrice Rose. Hij verleidt haar om mee te gaan naar de villa van zijn flamboyante oom George. Rose valt echter als een blok voor de onconventionele George. Het is de opmaat tot een gepassioneerde en langdurige rondedans van verovering, verraad en verlies. ‘Aspects of Love’ is een verhaal over de ongrijpbare facetten van liefde en verlangen. De regie is in handen van Paul Eenens Entree: € 47,00. Diner+entree: € 85,50. Hotel+diner+entree: € 132,50.
wo 28-11
van 09:30 tot 15:30


Munsterplein

 

Midweekmarkt

Op woensdag staat op het Munsterplein de Roermondse midweekmarkt. Bij de Munsterkerk en de fraaie Kiosk kunt u terecht bij zo`n 40 kramen, waaronder: de marktbakker, groente en fruit, modeaccessoires, kinderkleding, dames- en herenkleding, damesmode in grote maten (XXL), huishoudelijke artikelen, dierenbenodigdheden, bloemen, kaas, vis, een poulier en Vietnamese loempia`s.
wo 28-11
van 13:30 tot 16:00


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Kinderactiviteit Bezoekerscentrum Leudal

Kinderen van de basisschoolleeftijd zijn weer welkom bij Bezoekerscentrum Leudal voor een spannende en leuke natuurmiddag. Ze maken dan een wandeling door het Leudal en zullen onderweg veel te weten komen over de natuur. Het wordt vast en zeker een leuke middag. De gidsen gaan met de kinderen samen al spelend en verkennend door het bos en de kinderen mogen ook zelf spelletjes noemen die dan (indien mogelijk) uitgevoerd worden. Op die manier beleven ze een echte "samen-doen-dag" met naar verwachting een boel plezier. Stevige kleding en schoenen die tegen een stootje kunnen, een goed humeur en iets te nuttigen tijdens de pauze is alles wat ze verder nodig hebben. Kosten zijn € 3,50 p.p. Aub aanmelden bij Bezoekerscentum Leudal, tel: 0475-497010 of via bezoekerscentrumleudal@leudal.nl.
Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
wo 28-11
van 14:30 tot 15:30


Stadsbibliotheek
Neerstraat 11-13


Bibliorura Roermond
 

Voorlezen voor kinderen bij Bibliorura!

Voorlezen is leuk en supergezellig. In onze mooie nieuwe voorleesruimte op de jeugdafdeling in Roermond wordt elke woensdagmiddag voorgelezen! Elke woensdagmiddag wordt voorgelezen van 14.30-15.30 uur. Van 14.30 -15.00 uur voor kinderen tussen 2 en 4 jaar en van 15.00-15.30 uur voor kinderen tussen 5 en 7 jaar. Heb je zin om te komen genieten van al dit moois? Kom dan gezellig naar de bibliotheek, aanmelden is niet nodig. Info: www.bibliorura.nl.
wo 28-11
vanaf 15:00


ECI Cultuurfabriek

 

De Pepernotenfabriek

Danny en zijn vrienden zijn bakkers in de Pepernotenfabriek van Sinterklaas. Eigenlijk zouden ze veel liever muziek willen maken, maar de gemene directeur heeft muziek ten strengste verboden in zijn fabriek. Als hij even niet oplet pakken Danny en zijn vriendjes toch stiekem hun instrumenten en spelen ze allerlei Sinterklaas- en rock ’n roll-liedjes. Ook bakken ze pepernoten, maar niet alle pepernoten zijn pluis. Van sommige pepernoten ga je stoute dingen doen... Als Controlepiet besluit er een te proeven, gaat het mis! Hij probeert allerlei stoute streken uit te halen en ze moeten hem proberen te vangen voordat Sinterklaas binnenkomt. Als dat maar goed afloopt! Entree: € 11,50. Kinderen/passen: € 9,50.
wo 28-11
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Aspects of Love

De musical ‘Aspects of Love’ wordt ongetwijfeld één van de spetterende hoogtepunten van het komend seizoen. Zat u bij musicals als ‘Joseph’ en ‘Zorro’ op het puntje van uw stoel, dan mag deze nieuwe reismusical van Joop van den Ende Theaterproducties zeker niet op uw verlanglijstje ontbreken. Lone van Roosendaal, René van Kooten en Ernst Daniël Smid vertolken onder andere de titelrollen in de meeslepende musical ‘Aspects of Love’, een intrigerende musical van Adrew Lloyd Webber. Hij baseerde zich op de gelijknamige roman van David Garnett, die vijf personages, drie generaties en zes amoureuze verhoudingen opvoert. De jonge Engelsman Alex wordt, al reizend door Frankrijk, hopeloos verliefd op de actrice Rose. Hij verleidt haar om mee te gaan naar de villa van zijn flamboyante oom George. Rose valt echter als een blok voor de onconventionele George. Het is de opmaat tot een gepassioneerde en langdurige rondedans van verovering, verraad en verlies. ‘Aspects of Love’ is een verhaal over de ongrijpbare facetten van liefde en verlangen. De regie is in handen van Paul Eenens Entree: € 47,00. Diner+entree: € 85,50. Hotel+diner+entree: € 132,50.
do 29-11
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Aspects of Love

De musical ‘Aspects of Love’ wordt ongetwijfeld één van de spetterende hoogtepunten van het komend seizoen. Zat u bij musicals als ‘Joseph’ en ‘Zorro’ op het puntje van uw stoel, dan mag deze nieuwe reismusical van Joop van den Ende Theaterproducties zeker niet op uw verlanglijstje ontbreken. Lone van Roosendaal, René van Kooten en Ernst Daniël Smid vertolken onder andere de titelrollen in de meeslepende musical ‘Aspects of Love’, een intrigerende musical van Adrew Lloyd Webber. Hij baseerde zich op de gelijknamige roman van David Garnett, die vijf personages, drie generaties en zes amoureuze verhoudingen opvoert. De jonge Engelsman Alex wordt, al reizend door Frankrijk, hopeloos verliefd op de actrice Rose. Hij verleidt haar om mee te gaan naar de villa van zijn flamboyante oom George. Rose valt echter als een blok voor de onconventionele George. Het is de opmaat tot een gepassioneerde en langdurige rondedans van verovering, verraad en verlies. ‘Aspects of Love’ is een verhaal over de ongrijpbare facetten van liefde en verlangen. De regie is in handen van Paul Eenens Entree: € 47,00. Diner+entree: € 85,50. Hotel+diner+entree: € 132,50.
vr 30-11
vanaf 16:00


Restaurant Lounge 44
 

Aperitivo van Lounge 44

De hele winter door: elke vrijdagmiddag vanaf 16.00 uur een verrassende "Aperitivo" van het huis bij Lounge 44. Een mooie weekafsluiting of een geweldige start van het weekend! Kom genieten bij Lounge44. Info: www.lounge44.nl.
vr 30-11
vanaf 20:00


ECI Cultuurfabriek

 

Luider & Van Donselaar

Luider en Van Donselaar, een beetje vreemd maar wel lekker, hebben landelijk een grote fanbasis. Revue, cabaret, muziek... alles stoppen zij in hun programma. En tussen alle hilariteit door is er ook nog ruimte voor prachtige kleinkunstliedjes. Vergis u niet: deze dames zijn publieksfavoriet! Voordat Luider & Van Donselaar een punt zetten achter hun cabaretcarrière, gaan ze ‘Nog één keer strak’. Na tien jaar is de cirkel rond: van de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival naar uitverkochte zalen en een grote schare fans. En juist vanwege hun trouwe publiek zetten ze hun kolderieke humor nog een laatste maal op de planken. De dolkomische dames brengen hun grootste hits, aangevuld met nieuw materiaal. Entree: € 18,00. Kinderen/passen: € 16,50.
vr 30-11
vanaf 21:00


Binnenstad
 

Kweijelaovend met live smartlappen

De liefhebbers van tranentrekkers, levensliederen en meezingers komen weer geheel aan hun trekken! De Kweijelaovend, oftewel de Remunjse Sjmartlappeaovend vindt voor de 9e keer plaats! Met net als elk jaar een vette knipoog naar de succesvolle Dweijelaovend: live muziek in de beste kroegen van de binnenstad. Noteer maar alvast in de agenda`s van de komende jaren: eerste vrijdag van september is Dweijele, laatste vrijdag van november is Kweijele! Zakdoeken vol tranen en meezingen kan geheel gratis bij:
Zwartbroekplein e.o.
C`est L`Amour en de Amstel Club
Roerkade e.o.
De Verleiding, Du Pont, De Zwarte Ruiter, Locus, Dux, De Kade, Matisse, `t Brunke en Resistent
Stationsplein e.o.
De King, Jill Murphys, de Tramhalte en Le Journal Info: www.facebook.com/events/484212768267176/.
za 01-12
van 09:30 tot 16:00


Markt

 

Weekmarkt

Elke zaterdag vindt op de Markt voor het Stadhuis en bij de Kathedraal de gezellige en voordelige weekmarkt plaats met ruim 140 kramen. Het is er bijzonder gezellig! Tijdens een evenement op de Markt (o.a. Kermis, Taptoe) vindt u de weekmarkt op het Munsterplein en omgeving.
za 01-12
vanaf 20:00


ECI Cultuurfabriek

 

Ronald Smink

Rap, grappig en origineel. Elke samenleving kent wel een goedaardige gek. Eén die dagelijkse gebruiken totaal ontwricht en verzeild raakt in de vreemdste situaties. Zo ook Ronald Smink. Na het winnen van het Groninger Studenten Cabaret Festival startte hij in 2009 met ‘Bor Knok’, een absurde voorstelling vol gebaren en met een Friese tongval. De humor van de uit Joure afkomstige cabaretier werd hierna door Het Parool al in het rijtje van Bert Visscher en Jochem Myjer geplaatst. Ronald levert regelmatig een bijdrage aan Vara Humor Tv. In ‘Bonanza’ is Ronald nog sneller en energieker, maar ook teder en gevoeliger geworden. Hij laat in ‘Bonanza’ zijn gedachtes de vrije loop. Reken dus wederom op een absurde voorstelling met fantasierijke verhalen. Entree: € 17,50. Kinderen/passen: € 16,00.
za 01-12
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Don KosakenChor Russland

O.l.v. dirigent: Marcel Verhoeff. Het Don KosakenChor Russland: een begrip in heel Europa. Dit Russische professionele gezelschap heeft zich een absolute toppositie verworven op alle grote Europese concertpodia. Naast de traditionele gezangen uit het oude Rusland worden ook liederen uitgevoerd uit de jaren ’60 en ’70 die momenteel in Rusland enorm populair zijn. Ontroerende teksten en meeslepende melodieën worden vanuit het hart gezongen: dit is de beleving van de ziel van Rusland. Het koor blijft het repertoire vernieuwen en bulkt van muzikaliteit, energie en uitbundigheid en is daarom ook een graag geziene gast in landen als Israël, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Nederland. Entree: € 35,00. Diner+entree: € 73,50. Hotel+diner+entree: € 132,50. Info: www.donkosak.com.
zo 02-12

Roermondse winkels
 

Elke zondag honderden winkels open!

In Roermond zijn elke zondag honderden winkels geopend. Dat zijn ten minste ruim 100 winkels van het Designer Outlet Centre, de winkels van het Retailpark, de Huis & Tuin Boulevard en een groot deel van de binnenstad. Bovendien diverse supermarkten en meubelzaken.
zo 02-12
van 13:30 tot 16:00


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Cultuurwandeling

Bezoekerscentrum Leudal organiseert een cultuurwandeling door het Leudal. De wandeling wordt zoals gewoonlijk weer begeleid door leudalgidsen. Behalve de prachtige natuur, zijn er in het Leudal ook diverse culturele juweeltjes te bewonderen. Denk maar eens aan de Leumolen of aan de monumentale boerderijen die aan de rand van het natuurgebied te vinden zijn. Bent u geïnteresseerd in deze bezienswaardigheden, of wilt u weten hoe deze gebouwen zijn ontstaan, en waarom ze juist hier te vinden zijn, wandel dan mee. De gidsen zullen u veel interessante aspecten van het culturele erfgoed van Leudal kunnen vertellen. Deelname kost € 3,50 p.p. en kinderen mogen voor € 1,00 mee.
Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
zo 02-12
van 14:00 tot 17:00


Museum Historiehuis Roermond,
Neerstraat 11-13


Museum Historiehuis Roermond
 

Gratis rondleidingen door het Historiehuis

Elke eerste zondag van de maand vinden er gratis rondleidingen plaats in het Historiehuis Roermond. Tijdens deze rondleidingen kunt u kennismaken met de oude en minder oude verhalen van Roermond. Hoeveel kloosters telde Roermond in de dertiende eeuw? Hoeveel wereldrecords wielrennen vestigde Roermondenaar Matthieu Cordang? Waarom werd Roermond in 1665 landelijk nieuws? En over welke oorlog had de Roermondse Johanna visioenen? De antwoorden zijn te vinden in het Historiehuis. Ook uw vragen worden vandaag beantwoord tijdens de gratis rondleiding door het levensverhaal van de stad Roermond. U hoeft zich niet van te voren aan te melden voor de rondleidingen die om 14.00, 15.00 en 16.00 geboden worden. Het Historiehuis is vandaag geopend van 13 tot 17 uur. Info: www.historiehuisroermond.nl.
wo 05-12
van 09:30 tot 15:30


Munsterplein

 

Midweekmarkt

Op woensdag staat op het Munsterplein de Roermondse midweekmarkt. Bij de Munsterkerk en de fraaie Kiosk kunt u terecht bij zo`n 40 kramen, waaronder: de marktbakker, groente en fruit, modeaccessoires, kinderkleding, dames- en herenkleding, damesmode in grote maten (XXL), huishoudelijke artikelen, dierenbenodigdheden, bloemen, kaas, vis, een poulier en Vietnamese loempia`s.
wo 05-12
van 14:30 tot 15:30


Stadsbibliotheek
Neerstraat 11-13


Bibliorura Roermond
 

Voorlezen voor kinderen bij Bibliorura!

Voorlezen is leuk en supergezellig. In onze mooie nieuwe voorleesruimte op de jeugdafdeling in Roermond wordt elke woensdagmiddag voorgelezen! Elke woensdagmiddag wordt voorgelezen van 14.30-15.30 uur. Van 14.30 -15.00 uur voor kinderen tussen 2 en 4 jaar en van 15.00-15.30 uur voor kinderen tussen 5 en 7 jaar. Heb je zin om te komen genieten van al dit moois? Kom dan gezellig naar de bibliotheek, aanmelden is niet nodig. Info: www.bibliorura.nl.
wo 05-12
vanaf 15:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Het Grote Sinterview

De laatste jaren komt de goedheiligman op uitnodiging van opperpraatjesmaker Jochem van Gelder naar de theaters om prangende vragen van alle praatjesmakers van Nederland te beantwoorden. Sinterklaas, wie kent hem niet? We weten toch alles van hem? Hoewel, de grote vraag rondom Sinterklaas bleef tot nog toe een groot geheim: is hij verliefd? Deze en andere brandende kindervragen heeft de Sint vanuit Spanje beloofd te beantwoorden. Hij neemt zelfs zijn eigen fotoboek en exclusieve homevideo’s mee. Heb jij ook een vraag voor Sinterklaas? Kom dan naar het theater en lever je vraag voorafgaand aan de voorstelling in bij de speciale sinterklaasbalie. Entree: € 17,50. Kinderen/passen: € 17,50. Info: www.sinterview.nl.
do 06-12
van 10:00 tot 12:30


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
 

Doorstappen in het Leudal

Bezoekerscentrum Leudal organiseert weer een doorstapwandeling. Er wordt gestart bij Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58, Haelen. Het is de bedoeling flink door te lopen. De gidsen stellen een mooie wandeling voor u samen. Wellicht komt u op plaatsen in het Leudal, waar u nog nooit geweest bent. Onderweg zullen de gidsen u het één en ander vertellen over de natuur, die al bijna in wintersferen verkeert. Genoeg reden om mee te wandelen! Deelname kost € 3,50 p.p. en het is natuurlijk toegestaan om uw hond (aangelijnd) mee te laten lopen.
Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
do 06-12
vanaf 20:00


ECI Cultuurfabriek

 

Tropical12+ Winter Wonderland Indoor Festival

Entree: € 3,00 (vvk € 3,00).
vr 07-12
vanaf 16:00


Restaurant Lounge 44
 

Aperitivo van Lounge 44

De hele winter door: elke vrijdagmiddag vanaf 16.00 uur een verrassende "Aperitivo" van het huis bij Lounge 44. Een mooie weekafsluiting of een geweldige start van het weekend! Kom genieten bij Lounge44. Info: www.lounge44.nl.
vr 07-12
vanaf 20:00


ECI Cultuurfabriek

 

Signe Tollefsen

Van Signe-met-bloemetjes naar Signe-met-ballen, dat is in een notendop de nieuwe voorstelling van de Nederlandse/Amerikaanse/Noorse/Britse zangeres Signe Tollefsen. Als vanouds trekt ze alle registers open en put ze uit de punten van haar tenen, het diepst van haar longen en alle kamers van haar hart. Het leidde er al toe dat ze er bij de ‘Grote Prijs’ vandoor ging met de publieks- én juryprijs, dat Mathilde Santing één van haar nummers coverde, dat ze op tournee ging met Pavement’s Stephen Malkmus, dat ze speelde op grote podia in Canada, Engeland en de Verenigde Staten en dat in De Wereld Draait Door tafelheer Jan Mulder volledig van zijn stuk raakte en slechts kon stamelen: “Zo bloedmooi”. Entree: € 18,00. Kinderen/passen: € 16,50.
vr 07-12
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Annie

ANNIE is terug! Het kleine, brutale weesmeisje met het hart van goud, een koppie vol rode krullen en haar ondeugende hond slijt haar dagen in het weeshuis van de altijd liederlijk bezopen Miss Hannigan. Dan wordt Annie gevraagd om Kerstmis te vieren bij een van de rijkste mannen van Amerika: Oliver Warbucks. Wat voor de norse en onaardige Warbucks begint als een reclamestunt, eindigt als een vriendschap voor het leven tussen de miljonair en het straatschoffie. De musical zit vol onvergetelijk hits als ‘Tomorrow’, ‘Maybe’ en ‘It’s a hard knock life’. In deze geheel nieuwe versie ziet u Jenny Arean en Gerrie van der Klei afwisselend, als de gemene Miss Hannigan en Tony Neef als Oliver Warbucks. Sluit Annie in uw hart als nooit tevoren! Entree: € 39,50. Diner+entree: € 78,00. Hotel+diner+entree: € 137,00. Info: www.theaterhits.nl.
za 08-12
van 09:30 tot 16:00


Markt

 

Weekmarkt

Elke zaterdag vindt op de Markt voor het Stadhuis en bij de Kathedraal de gezellige en voordelige weekmarkt plaats met ruim 140 kramen. Het is er bijzonder gezellig! Tijdens een evenement op de Markt (o.a. Kermis, Taptoe) vindt u de weekmarkt op het Munsterplein en omgeving.
za 08-12
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Annie

ANNIE is terug! Het kleine, brutale weesmeisje met het hart van goud, een koppie vol rode krullen en haar ondeugende hond slijt haar dagen in het weeshuis van de altijd liederlijk bezopen Miss Hannigan. Dan wordt Annie gevraagd om Kerstmis te vieren bij een van de rijkste mannen van Amerika: Oliver Warbucks. Wat voor de norse en onaardige Warbucks begint als een reclamestunt, eindigt als een vriendschap voor het leven tussen de miljonair en het straatschoffie. De musical zit vol onvergetelijk hits als ‘Tomorrow’, ‘Maybe’ en ‘It’s a hard knock life’. In deze geheel nieuwe versie ziet u Jenny Arean en Gerrie van der Klei afwisselend, als de gemene Miss Hannigan en Tony Neef als Oliver Warbucks. Sluit Annie in uw hart als nooit tevoren! Entree: € 39,50. Diner+entree: € 78,00. Hotel+diner+entree: € 137,00. Info: www.theaterhits.nl.
za 08-12
vanaf 20:00


ECI Cultuurfabriek

 

Dance Works Rotterdam

In ‘Codex’ van Dance Works Rotterdam zoekt choreograaf André Gingras naar waar de grens ligt tussen kunst en provocatie. Hoe ver kunnen we in onze samenleving gaan? Wat is acceptabel en wanneer wordt extreem obsceen? We zien zeven mannelijke acrobaten, dansers en circusartiesten die het uiterste van hun lichaam vragen. In een adrenalinerush stuwen zij zichzelf naar steeds grotere hoogtes. De angst voor het gevaar en de smaak van de zoete overwinning leiden tot een continue confrontatie. Waar ligt hun fysieke grens? Gingras mixt in ‘Codex’ dans met salto’s, backflips en freerunning voor een explosief danstheaterspektakel in een decor van Atelier Van Lieshout. Entree: € 19,00. Kinderen/passen: € 17,50.
za 08-12
vanaf 20:00


Ursulakapel, Voogdijstraat 24
 

Concert Als de Zon

Groot concert rond de componist Dietrich Lohff. Wereldpremière van de cantate "Als de zon" van de Duitse componist Dietrich Lohff op 3 gedichten van de Israëlische dichter Ronny Someck. Stem des Volks Maastricht o.l.v. Edward Berden brengt het concert met een orkest van 18 muzikanten begeleidt het koor. De Duitse componist en de Israëlische dichter komen naar Nederland om de uitvoeringen bij te wonen. Wie is Dietrich Lohff? Deze hedendaagse Duitse componist kenmerkt zich door een gemakkelijke toegankelijkheid en door een eigen, zeer expressief klankidioom. Lohff componeerde o.a het Requiem für einen polnischen Jungen, een persoonlijke getuigenis tegen het fascisme. Verder schreef hij de cantate Von der Würde aller Menschen, dit in het kader van het 60-jarig bestaan van de Verklaring van de rechten van de mens. Speciaal voor de Stem des Volks schreef hij in 2011 het stuk Als de zon. De Israëlische dichter Ronny Someck is een kritische dichter, even geëngageerd als Lohff. Hij is geboren in Irak en groeide op in Israël. Someck heeft inmiddels 11 dichtbundels geschreven (in het Hebreeuws) en won diverse grote prijzen.
Entree 12,50 (<12 jr. gratis). Piano: Gisela Douwes, soliste: Poppeia Berden (sopraan). Info: www.stemdesvolks.org.
zo 09-12

Roermondse winkels
 

Elke zondag honderden winkels open!

In Roermond zijn elke zondag honderden winkels geopend. Dat zijn ten minste ruim 100 winkels van het Designer Outlet Centre, de winkels van het Retailpark, de Huis & Tuin Boulevard en een groot deel van de binnenstad. Bovendien diverse supermarkten en meubelzaken.
zo 09-12
vanaf 15:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Annie

ANNIE is terug! Het kleine, brutale weesmeisje met het hart van goud, een koppie vol rode krullen en haar ondeugende hond slijt haar dagen in het weeshuis van de altijd liederlijk bezopen Miss Hannigan. Dan wordt Annie gevraagd om Kerstmis te vieren bij een van de rijkste mannen van Amerika: Oliver Warbucks. Wat voor de norse en onaardige Warbucks begint als een reclamestunt, eindigt als een vriendschap voor het leven tussen de miljonair en het straatschoffie. De musical zit vol onvergetelijk hits als ‘Tomorrow’, ‘Maybe’ en ‘It’s a hard knock life’. In deze geheel nieuwe versie ziet u Jenny Arean en Gerrie van der Klei afwisselend, als de gemene Miss Hannigan en Tony Neef als Oliver Warbucks. Sluit Annie in uw hart als nooit tevoren! Entree: € 39,50. Diner+entree: € 78,00. Hotel+diner+entree: € 125,00. Info: www.theaterhits.nl.
zo 09-12
vanaf 16:00


Grand café de Pauw
 

KultJam

Kultjam, vast maandelijks onderdeel van het Kultpub programma. Op de tweede, derde en vierde zondag van de maand biedt Kultpub ruimte aan muziek, beeldende kunst en cultuur. Kultjam op de tweede zondag van de maand is de maandelijkse Jazz/Blues Jamsessie met hoogstaande hoofdgasten begeleidt door Jazz Departement o.l.v. Coen van Dam. De presentatie is in handen van Maarten Bonnemaijers. De entree is gratis. Info: www.kultpub.nl.
zo 09-12
vanaf 19:30


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Annie (succesoptie)

ANNIE is terug! Het kleine, brutale weesmeisje met het hart van goud, een koppie vol rode krullen en haar ondeugende hond slijt haar dagen in het weeshuis van de altijd liederlijk bezopen Miss Hannigan. Dan wordt Annie gevraagd om Kerstmis te vieren bij een van de rijkste mannen van Amerika: Oliver Warbucks. Wat voor de norse en onaardige Warbucks begint als een reclamestunt, eindigt als een vriendschap voor het leven tussen de miljonair en het straatschoffie. De musical zit vol onvergetelijk hits als ‘Tomorrow’, ‘Maybe’ en ‘It’s a hard knock life’. In deze geheel nieuwe versie ziet u Jenny Arean en Gerrie van der Klei afwisselend, als de gemene Miss Hannigan en Tony Neef als Oliver Warbucks. Sluit Annie in uw hart als nooit tevoren! Entree: € 39,50. Diner+entree: € 78,00. Hotel+diner+entree: € 125,00. Info: www.theaterhits.nl.
di 11-12
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Acda en de Munnik

Ze zijn de gangmakers op hun ‘eigen’ feest! En een feestje bouwen dat kunnen ze. Het is alweer een tijd geleden dat Thomas Acda en Paul de Munnik elkaar tegen het lijf liepen op de Kleinkunstacademie in Amsterdam: een ontmoeting met gevolgen. ‘’t Heerst’ wordt een muzikaal cabaretprogramma rond de beproefde as Thomas Acda en Paul de Munnik. Met vanouds medewerking van David Middelhoff. Spitsvondigheden gelardeerd met schitterende muziek zijn hun handelsmerk. Maar eigenlijk weet je nooit echt waar je aan toe bent.. zeg JIJ nee, dan zeggen ZIJ ja en andersom! Eén ding is zeker: in hun nieuwe voorstelling voldoen Acda en de Munnik niet aan de verwachtingen. Integendeel, ze overtreffen die verwachtingen ruimschoots Entree: € 28,00. Diner+entree: € 66,50. Hotel+diner+entree: € 113,50. Info: www.acdaendemunnik.nl.
wo 12-12
van 09:30 tot 15:30


Munsterplein

 

Midweekmarkt

Op woensdag staat op het Munsterplein de Roermondse midweekmarkt. Bij de Munsterkerk en de fraaie Kiosk kunt u terecht bij zo`n 40 kramen, waaronder: de marktbakker, groente en fruit, modeaccessoires, kinderkleding, dames- en herenkleding, damesmode in grote maten (XXL), huishoudelijke artikelen, dierenbenodigdheden, bloemen, kaas, vis, een poulier en Vietnamese loempia`s.
wo 12-12
van 14:30 tot 15:30


Stadsbibliotheek
Neerstraat 11-13


Bibliorura Roermond
 

Voorlezen voor kinderen bij Bibliorura!

Voorlezen is leuk en supergezellig. In onze mooie nieuwe voorleesruimte op de jeugdafdeling in Roermond wordt elke woensdagmiddag voorgelezen! Elke woensdagmiddag wordt voorgelezen van 14.30-15.30 uur. Van 14.30 -15.00 uur voor kinderen tussen 2 en 4 jaar en van 15.00-15.30 uur voor kinderen tussen 5 en 7 jaar. Heb je zin om te komen genieten van al dit moois? Kom dan gezellig naar de bibliotheek, aanmelden is niet nodig. Info: www.bibliorura.nl.
do 13-12
vanaf 20:00


GroenHuis, Godsweerderstraat 2
 

Lezing Natuurhistorisch Genootschap

Op de tweede donderdag van de maand organiseert Kring Roermond van het Natuurhistorisch Genootschap Limburg een lezing over de Roermondse natuur. Er is telkens een spreker met het nodige beeldmateriaal. De toegang is gratis. Info: www.nhgl.nl.
do 13-12
vanaf 20:00


ECI Cultuurfabriek

 

Sven Ratzke

Glamourcabaretier Sven Ratzke fascineert al jaren met zijn nachtclubshows, waarin hij met de allure van een popster chansons vervlecht met revue en performance. Uitverkochte shows in New York en Berlijn, optredens in Mexico, Zürich, Wenen en Londen. Vergezeld door de briljante jazzpianist Charly Zastrau reist dit ontembare podiumbeest de hele wereld over. In ‘NachtSpiele Christmas Special’ creëert hij een kerstsfeer à la Ratzke met eigen nummers en het inmiddels tot cult verheven erotische liefdesduet tussen Merkel en Sarkozy. Uiteraard passeren ook Bowie en Brel, absurde improvisaties en de mooiste liedjes uit zijn recente ‘NachtSpiele’ de revue. Bij Ratzke zit u warm, met glühwein, lebkuchen, kerststollen en bitterballen. Entree: € 19,00. Kinderen/passen: € 17,50.
do 13-12
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Toonkunstkoor Roermond

Al jarenlang heeft het koor door zijn jaarlijkse concerten een belangrijke plaats in het muziekleven in Midden-Limburg en vooral in dat van Roermond. Door de optredens binnen en buiten de provincie, zelfs buiten de landsgrenzen, fungeert het koor als culturele ambassadeur van de stad. Tijdens de donkere dagen voor Kerstmis voert het Toonkunstkoor Roermond vier cantates van dit meesterwerk uit. Er wordt samengewerkt met Barokorkest Concerto Vivo en internationale solisten onder leiding van dirigent Pieter Cox. Het concert wordt uitgevoerd met authentieke instrumenten. Bijzonder om dit werk live in Roermond te horen!. Jauchzet, frohlocket: een stralend begin van de Kersttijd! Entree: € 30,00. Info: www.toonkunstkoorroermond.nl.
vr 14-12
vanaf 16:00


Restaurant Lounge 44
 

Aperitivo van Lounge 44

De hele winter door: elke vrijdagmiddag vanaf 16.00 uur een verrassende "Aperitivo" van het huis bij Lounge 44. Een mooie weekafsluiting of een geweldige start van het weekend! Kom genieten bij Lounge44. Info: www.lounge44.nl.
vr 14-12
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

De Bonbonfabriek

Met: Jon van Eerd, Johnny Kraaykamp jr., Anouk van Nes en Karel Simons. Jon van Eerd belandt in een gierende en hilarische wervelwind van chocolade bonbons. Als de inmiddels zo bekende Harrie Vermeulen weet hij zich nauwelijks staande te houden tussen de tonnen cacao en de opstuivende poedersuiker. Met piepende radars en krakende lopende banden worden er zoveel mogelijk bonbons uitgeperst om een deadline van 30.000 bonbons te halen. Maar de verouderde machines en een louche figuur gooien roet in de cacao. In een hysterische draaikolk van lekkernijen komen aan de lopende band de meest onmogelijke situaties voorbij die zullen zorgen voor de inmiddels zo bekende bulderlach die we in de zalen van Jon van Eerd kennen. Entree: € 30,00. Diner+entree: € 68,50. Hotel+diner+entree: € 127,50. Info: www.debonbonfabriek.nl.
vr 14-12
vanaf 20:00


ECI Cultuurfabriek

 

John Mayall & The Bluesbreakers

Uit het popprogramma van ECI Cultuurfabriek. Blues-rocklegende John Mayall brengt een bezoek aan Roermond! In zijn band The Bluesbreakers - de meest invloedrijke blues-rockband aller tijden - hebben ooit muzikanten gespeeld als Eric Clapton, Jack Bruce, Peter Green, John McVie, Mick Fleetwood, Mick Taylor en Walter Trout. Zie: www.johnmayall.com. Kaarten € 30,-
Info: www.ecicultuurfabriek.nl.
vr 14-12
vanaf 20:00


ECI Cultuurfabriek

 

Butter Beans

De twee dominante zussen voeren het hoogste woord. Marlous zingt, speelt gitaar en banjo. Carmen zingt en is een “mean fiddler”. Broer Izak is sociaal een beetje “anders” maar wel een geniale multi-instrumentalist. Lobbes Johan op contrabas vindt alles best. Er suddert alleen wel iets. Komt het familiegeheim boven water? Butter Beans speelt muziek waar je vrolijk van wordt. Stringband muziek uit de Amerikaanse traditie met een vette knipoog. Bluegrass, country en een randje jazz. Johnny Cash, Dolly Parton, Patsy Clyne, Katy Perry en een heleboel traditionals en originals. Muziek die je even alles doet vergeten. Laat je meeslepen met de opzwepende en aanstekelijke muziek van deze ietwat gestoorde, maar muzikale familie. Wat eten we vanavond: Butter Beans dus. Entree: € 18,00. Kinderen/passen: € 16,50.
za 15-12
van 09:30 tot 16:00


Markt

 

Weekmarkt

Elke zaterdag vindt op de Markt voor het Stadhuis en bij de Kathedraal de gezellige en voordelige weekmarkt plaats met ruim 140 kramen. Het is er bijzonder gezellig! Tijdens een evenement op de Markt (o.a. Kermis, Taptoe) vindt u de weekmarkt op het Munsterplein en omgeving.
za 15-12
vanaf 19:30


ECI Cultuurfabriek

 

Paddy's Heavy Circus

Uit het popprogramma van ECI Cultuurfabriek. Kaarten € 8,-
Info: www.ecicultuurfabriek.nl.
za 15-12
vanaf 20:00


ECI Cultuurfabriek

 

Kitty Courbois

Kitty Courbois, één van onze grootste actrices, vierde onlangs haar vijftigjarig toneeljubileum. Bij deze gelegenheid ontving zij de naar haar vernoemde Courbois-Parel, een nieuwe toneelprijs die zij naar eigen inzicht door kan geven aan een volgende actrice. In ‘Parels van Poëzie’ draagt Kitty Courbois haar lievelingsgedichten voor, afgewisseld met persoonlijke bespiegelingen over de repertoirekeuze en haar persoonlijke band met de auteurs. Zo zullen gedichten van Vasalis, Hans Lodeizen, Remco Campert, Judith Herzberg, Hugo Claus en Gerard Reve deel uitmaken van deze intieme literaire theaterproductie. Entree: € 19,50. Kinderen/passen: € 18,00.
za 15-12
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

De Bonbonfabriek

Met: Jon van Eerd, Johnny Kraaykamp jr., Anouk van Nes en Karel Simons. Jon van Eerd belandt in een gierende en hilarische wervelwind van chocolade bonbons. Als de inmiddels zo bekende Harrie Vermeulen weet hij zich nauwelijks staande te houden tussen de tonnen cacao en de opstuivende poedersuiker. Met piepende radars en krakende lopende banden worden er zoveel mogelijk bonbons uitgeperst om een deadline van 30.000 bonbons te halen. Maar de verouderde machines en een louche figuur gooien roet in de cacao. In een hysterische draaikolk van lekkernijen komen aan de lopende band de meest onmogelijke situaties voorbij die zullen zorgen voor de inmiddels zo bekende bulderlach die we in de zalen van Jon van Eerd kennen. Entree: € 30,00. Diner+entree: € 68,50. Hotel+diner+entree: € 127,50. Info: www.debonbonfabriek.nl.
zo 16-12

Roermondse winkels
 

Elke zondag honderden winkels open!

In Roermond zijn elke zondag honderden winkels geopend. Dat zijn ten minste ruim 100 winkels van het Designer Outlet Centre, de winkels van het Retailpark, de Huis & Tuin Boulevard en een groot deel van de binnenstad. Bovendien diverse supermarkten en meubelzaken.
zo 16-12
van 09:00 tot 13:00


Natuurgebied
De Driestruik
bij de Keulsebaan
 

Bomen kappen

Kom werken in de Driestruik: vrijwilligers helpen de natuur een handje! Stevig schoeisel is gewenst. Voor gereedschap wordt gezorgd. De Driestruik is een stuifduinenrij die ongeveer 12.000 jaar geleden is ontstaan. Driesch is een oud/Nederlands woord voor verzamelplaats van het vee, vooral schapen, die vanuit Melick op de Melickse heide gingen grazen. Door de aanleg van de IJzeren Rijn in 1878 en het industrieterrein Heide rond 1970 is dit gebied geen onderdeel meer van de grote Melickse Heide. Wel is er een kleine verbindingszone langs de N 293, vooral voor de das. Bij de aanleg van het nieuwe industrieterrein Heide Zuid is de Driestruik gespaard vanwege zeldzame soorten als de zandhagedis en de knoflookpad. Door de verbindingszone, waarin de vijvers voor het regenwater van het industrieterrein liggen, is er nu samen met de andere stuifduinenrij van de Breidberg een natuurgebied van ruim 60 hectare ontstaan. In de Driestruik zijn grove dennen en Amerikaanse eik voor de houtproductie geplant. Deze worden nu geleidelijk `geoogst“. Het terrein dreigt dicht te groeien door meerdere oorzaken. Vrijwilligers van de werkgroep Driestruik maken plekken weer open en bestrijden de bospest (Amerikaanse vogelkers). Ook trekken ze snel groeiende berken en dennen om de heide weer een kans te geven, vooral voor dieren als de zandhagedis.
Info: www.driestruik.nl.
zo 16-12
vanaf 16:00


ECI Cultuurfabriek

 

Kultfabriek

Kultfabriek, vast maandelijks onderdeel van het Kultpub programma. Op de tweede, derde en vierde zondag van de maand biedt Kultpub ruimte aan muziek, beeldende kunst en cultuur. Kultfabriek op de derde zondag van de maand is er voor de maandelijkse literaire gasten met landelijke bekendheid. Er is bovendien een open podium voor aanstormend poetryslam talent en voor leden van Young Poets. De muzikale omlijsting is van huiscomponist Thomas de Bruin. En de presentatie is in handen van onze Roermondse dichtster Danny Danker. De entree is gratis. Info: www.kultpub.nl.
zo 16-12
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

The Tenors

Er lijkt geen einde te komen aan het succes van The Tenors. De twaalf vocale helden zien er dan ook goed uit, zijn charmant en kunnen bovenal erg mooi zingen. Ze pakken hun publiek in met een uitmuntende vocale show, met harmonische zang en een hoop humor. De sfeer tijdens optredens van deze toptalenten is feestelijk, het repertoire is herkenbaar en breed, met muziek uit deze en de vorige eeuw, waarop het vaak goed meezingen is. Pop, swing, jazz, de fraaiste operastukken en uiteraard Ierse folksongs, alles passeert de revue. Kippenvel gegarandeerd. Entree: € 37,50. Diner+entree: € 76,00. Hotel+diner+entree: € 123,00.
di 18-12
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Peter en de Wolf

Voor jong en oud! Eerder speelde deze ‘Peter en de Wolf’ al met groot succes in Theater Carré in Amsterdam en stond ook in Antwerpen, Londen en New York. Speciaal in Roermond wordt deze groots opgezette, vernieuwende productie nog een keer gebracht door een bekende verteller, een orkest van zes muzikanten en een tableau van tien dansers. De voorstelling bestaat uit een gloednieuwe eerste akte, gevolgd door de originele compositie uit 1936. In ‘Peter en de Wolf’ wordt elk personage vertolkt door een klassiek instrument. De vertelling gaat over Peter die met hulp van zijn vrienden een wolf vangt. Peters tijdloze avonturen met vogel, eend en kat worden met grootse visuele flair ten tonele gebracht. Entree: € 30,00. Diner+entree: € 68,50. Hotel+diner+entree: € 115,50. Info: www.peter-and-the-wolf.com.
wo 19-12
van 09:30 tot 15:30


Munsterplein

 

Midweekmarkt

Op woensdag staat op het Munsterplein de Roermondse midweekmarkt. Bij de Munsterkerk en de fraaie Kiosk kunt u terecht bij zo`n 40 kramen, waaronder: de marktbakker, groente en fruit, modeaccessoires, kinderkleding, dames- en herenkleding, damesmode in grote maten (XXL), huishoudelijke artikelen, dierenbenodigdheden, bloemen, kaas, vis, een poulier en Vietnamese loempia`s.
wo 19-12
van 14:30 tot 15:30


Stadsbibliotheek
Neerstraat 11-13


Bibliorura Roermond
 

Voorlezen voor kinderen bij Bibliorura!

Voorlezen is leuk en supergezellig. In onze mooie nieuwe voorleesruimte op de jeugdafdeling in Roermond wordt elke woensdagmiddag voorgelezen! Elke woensdagmiddag wordt voorgelezen van 14.30-15.30 uur. Van 14.30 -15.00 uur voor kinderen tussen 2 en 4 jaar en van 15.00-15.30 uur voor kinderen tussen 5 en 7 jaar. Heb je zin om te komen genieten van al dit moois? Kom dan gezellig naar de bibliotheek, aanmelden is niet nodig. Info: www.bibliorura.nl.
wo 19-12
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
 

Gruppo Sportivo

Eigenwijs en origineel. Gruppo Sportivo is hard op weg de langst bestaande band van Nederland te worden. Hoe komt dat? Hun albums (vijftien stuks!) klinken nooit hetzelfde, de groep weet hoe je een pakkende melodie schrijft en de leden hebben nog steeds enorme lol in muziek maken. In deze theatershow legt Gruppo Sportivo uit hoe het album ‘10 Mistakes’ tot stand kwam, om de plaat vervolgens integraal te spelen. Voor de pauze vertelt Hans Vandenburg waargebeurde sterke verhalen over onder meer de foute eerste single, maffe Italianen, drugs en seks in de band, hotelperikelen en creatieve roadies. Tussendoor laat de band horen waar ze muzikaal gezien al die jaren de inspiratie vandaan haalden. Entree: € 24,50. Diner+entree: € 63,00. Hotel+diner+entree: € 110,00. Info: www.grupposportivo.com.
vr 21-12
vanaf 16:00


Restaurant Lounge 44
 

Aperitivo van Lounge 44

De hele winter door: elke vrijdagmiddag vanaf 16.00 uur een verrassende "Aperitivo" van het huis bij Lounge 44. Een mooie weekafsluiting of een geweldige start van het weekend! Kom genieten bij Lounge44. Info: www.lounge44.nl.
vr 21-12
vanaf 20:00


ECI Cultuurfabriek

 

Piepschuim

Een alles onthullende en niets maskerende voorstelling over knellende zaken. In ‘veel te strakke broeken’ wordt er van alles gesuggereerd, maar uiteindelijk niets blootgelegd, want Piepschuim stelt dat het allemaal wel wat ruimer gezien mag worden. Ook het tweede theaterprogramma van de succesvolle muzikale cabaretgroep Piepschuim staat bol van wonderlijke gedachtekronkels, geraffineerde muziek en aanstekelijk enthousiasme. Met een enorme dosis energie spelen Cor, Jacco en Robbert een prikkelende en hilarische voorstelling. Piepschuim bepaalt wat de mode wordt, want Piepschuim heeft de broek aan. Entree: € 17,50. Kinderen/passen: € 16,00.
za 22-12
van 09:30 tot 16:00


Markt

 

Weekmarkt

Elke zaterdag vindt op de Markt voor het Stadhuis en bij de Kathedraal de gezellige en voordelige weekmarkt plaats met ruim 140 kramen. Het is er bijzonder gezellig! Tijdens een evenement op de Markt (o.a. Kermis, Taptoe) vindt u de weekmarkt op het Munsterplein en omgeving.
zo 23-12

Roermondse winkels
 

Elke zondag honderden winkels open!

In Roermond zijn elke zondag honderden winkels geopend. Dat zijn ten minste ruim 100 winkels van het Designer Outlet Centre, de winkels van het Retailpark, de Huis & Tuin Boulevard en een groot deel van de binnenstad. Bovendien diverse supermarkten en meubelzaken.
zo 23-12
vanaf 16:00


Grand café de Pauw
 

Kultpodium

Kultpodium, vast maandelijks onderdeel van het Kultpub programma. Op de tweede, derde en vierde zondag van de maand biedt Kultpub ruimte aan muziek, beeldende kunst en cultuur. Kultpodium op de vierde zondag van de maand is er voor het aanstormend band-talent. Er wordt maandelijks ruimte geboden aan twee jonge bandjes om zich te presenteren op het podium van KultPub. Daarnaast staat er een wat doorleefdere band op het podium en zullen de diverse bandleden met elkaar jammen. Een fantastische middag, gepresenteerd door Maarten Bonnemaijers, waarbij beginners podium ervaring op kunnen doen. De entree is gratis. Info: www.kultpub.nl.
ma 24-12
vanaf 23:00


St. Christoffel Kathedraal
 

Pontificale kerstnachtmis

Bisschop Frans Wiertz gaat traditiegetrouw op kerstavond voor in de pontificale kerstnachtmis in de kathedraal. Deze wordt dit jaar vocaal mede opgeluisterd door mannenkoor Sint Caecilia uit Linne. De viering is vrij toegankelijk (er hoeven dus niet vooraf kaarten voor besteld te worden) en er zijn geen gereserveerde plaatsen. De kerk is een uur voor aanvang van de viering geopend.
di 25-12
vanaf 12:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
  Foto: Hans Ursem

Cirque d'Hiver

Hooggeëerd Publiek! Welkom op het 30e Cirque d`Hiver, het traditionele wintercircus van Roermond. Stijlvol gepresenteerd in de gastvrije ambiance van het mooiste circustheater van Zuid-Nederland. Laat U zich meevoeren in het sprookje dat Circus heet. In een zinderende entourage wordt U getrakteerd op de crème de la crème van de internationale circuswereld. Clowns, acrobaten, jongleurs en nummers met dieren staan garant voor weergaloze optredens in de Roermondse piste. Kom dat zien! Entree: € 37,50. Kinderen t/m 12 jaar en 65 plus: € 22,50. Info: www.circusroermond.nl.
di 25-12
vanaf 16:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
  Foto: Hans Ursem

Cirque d'Hiver

Hooggeëerd Publiek! Welkom op het 30e Cirque d`Hiver, het traditionele wintercircus van Roermond. Stijlvol gepresenteerd in de gastvrije ambiance van het mooiste circustheater van Zuid-Nederland. Laat U zich meevoeren in het sprookje dat Circus heet. In een zinderende entourage wordt U getrakteerd op de crème de la crème van de internationale circuswereld. Clowns, acrobaten, jongleurs en nummers met dieren staan garant voor weergaloze optredens in de Roermondse piste. Kom dat zien! Entree: € 37,50. Kinderen t/m 12 jaar en 65 plus: € 22,50. Info: www.circusroermond.nl.
wo 26-12
van 10:30 tot 13:00


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
  Leudal: natuur van Roermond...

Kerstwandeling door het Leudal

Bezoekerscentrum Leudal organiseert op Tweede Kerstdag een mooie wandeling door het Leudal. De wandeling wordt begeleid door de gidsen van het bezoekerscentrum. Wij hopen allemaal op een witte kerst, zodat ook de natuur zich op haar mooist zal laten zien. Na alle kerstmaaltijden bent u wellicht toe aan een beetje frisse lucht. Een goede gelegenheid dus om even in beweging te komen. Bovendien zullen de leudalgidsen zorgen voor een mooie kerstroute, zodat zelfs deze wandeling in kerstsfeer zal verlopen. Start is bij Bezoekerscentrum Leudal. Deelname kost € 3,50 p.p., kinderen mogen voor € 1,00 mee. Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
wo 26-12
vanaf 12:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
  Foto: Hans Ursem

Cirque d'Hiver

Hooggeëerd Publiek! Welkom op het 30e Cirque d`Hiver, het traditionele wintercircus van Roermond. Stijlvol gepresenteerd in de gastvrije ambiance van het mooiste circustheater van Zuid-Nederland. Laat U zich meevoeren in het sprookje dat Circus heet. In een zinderende entourage wordt U getrakteerd op de crème de la crème van de internationale circuswereld. Clowns, acrobaten, jongleurs en nummers met dieren staan garant voor weergaloze optredens in de Roermondse piste. Kom dat zien! Entree: € 37,50. Kinderen t/m 12 jaar en 65 plus: € 22,50. Info: www.circusroermond.nl.
wo 26-12
van 14:30 tot 15:30


Stadsbibliotheek
Neerstraat 11-13


Bibliorura Roermond
 

Voorlezen voor kinderen bij Bibliorura!

Voorlezen is leuk en supergezellig. In onze mooie nieuwe voorleesruimte op de jeugdafdeling in Roermond wordt elke woensdagmiddag voorgelezen! Elke woensdagmiddag wordt voorgelezen van 14.30-15.30 uur. Van 14.30 -15.00 uur voor kinderen tussen 2 en 4 jaar en van 15.00-15.30 uur voor kinderen tussen 5 en 7 jaar. Heb je zin om te komen genieten van al dit moois? Kom dan gezellig naar de bibliotheek, aanmelden is niet nodig. Info: www.bibliorura.nl.
wo 26-12
vanaf 16:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
  Foto: Hans Ursem

Cirque d'Hiver

Hooggeëerd Publiek! Welkom op het 30e Cirque d`Hiver, het traditionele wintercircus van Roermond. Stijlvol gepresenteerd in de gastvrije ambiance van het mooiste circustheater van Zuid-Nederland. Laat U zich meevoeren in het sprookje dat Circus heet. In een zinderende entourage wordt U getrakteerd op de crème de la crème van de internationale circuswereld. Clowns, acrobaten, jongleurs en nummers met dieren staan garant voor weergaloze optredens in de Roermondse piste. Kom dat zien! Entree: € 37,50. Kinderen t/m 12 jaar en 65 plus: € 22,50. Info: www.circusroermond.nl.
do 27-12
vanaf 14:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
  Foto: Hans Ursem

Cirque d'Hiver

Hooggeëerd Publiek! Welkom op het 30e Cirque d`Hiver, het traditionele wintercircus van Roermond. Stijlvol gepresenteerd in de gastvrije ambiance van het mooiste circustheater van Zuid-Nederland. Laat U zich meevoeren in het sprookje dat Circus heet. In een zinderende entourage wordt U getrakteerd op de crème de la crème van de internationale circuswereld. Clowns, acrobaten, jongleurs en nummers met dieren staan garant voor weergaloze optredens in de Roermondse piste. Kom dat zien! Entree: € 37,50. Kinderen t/m 12 jaar en 65 plus: € 22,50. Info: www.circusroermond.nl.
do 27-12
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
  Foto: Hans Ursem

Cirque d'Hiver

Hooggeëerd Publiek! Welkom op het 30e Cirque d`Hiver, het traditionele wintercircus van Roermond. Stijlvol gepresenteerd in de gastvrije ambiance van het mooiste circustheater van Zuid-Nederland. Laat U zich meevoeren in het sprookje dat Circus heet. In een zinderende entourage wordt U getrakteerd op de crème de la crème van de internationale circuswereld. Clowns, acrobaten, jongleurs en nummers met dieren staan garant voor weergaloze optredens in de Roermondse piste. Kom dat zien! Entree: € 37,50. Kinderen t/m 12 jaar en 65 plus: € 22,50. Info: www.circusroermond.nl.
vr 28-12
van 13:30 tot 16:00


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
  Leudal: natuur van Roermond...

Nestkastjes timmeren bij Bezoekerscentrum Leudal

Alle kinderen van 6 t/m 12 jaar zijn weer welkom bij Bezoekerscentrum Leudal. Ze gaan dan met z`n allen nestkastjes timmeren, die achteraf mee naar huis meegaan. Samen gaan we ervoor zorgen dat de vogels in het komende voorjaar een veilige plek krijgen om te broeden. Misschien heb je al een plekje in gedachten waar je het nestkastje op gaat hangen. Maar eerst zullen we de handen uit de mouwen moeten steken. Kom dus ook en help de vogels een handje bij het bouwen van hun nestje! Kosten zijn € 10,00 per persoon (= incl. het nestkastje). Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
vr 28-12
vanaf 14:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
  Foto: Hans Ursem

Cirque d'Hiver

Hooggeëerd Publiek! Welkom op het 30e Cirque d`Hiver, het traditionele wintercircus van Roermond. Stijlvol gepresenteerd in de gastvrije ambiance van het mooiste circustheater van Zuid-Nederland. Laat U zich meevoeren in het sprookje dat Circus heet. In een zinderende entourage wordt U getrakteerd op de crème de la crème van de internationale circuswereld. Clowns, acrobaten, jongleurs en nummers met dieren staan garant voor weergaloze optredens in de Roermondse piste. Kom dat zien! Entree: € 37,50. Kinderen t/m 12 jaar en 65 plus: € 22,50. Info: www.circusroermond.nl.
vr 28-12
vanaf 16:00


Restaurant Lounge 44
  Loungen bij Lounge 44

Aperitivo van Lounge 44

De hele winter door: elke vrijdagmiddag vanaf 16.00 uur een verrassende "Aperitivo" van het huis bij Lounge 44. Een mooie weekafsluiting of een geweldige start van het weekend! Kom genieten bij Lounge44. Info: www.lounge44.nl.
vr 28-12
van 19:00 tot 21:30


Bezoekerscentrum Leudal
Roggelseweg 58, Haelen

Bezoekerscentrum Leudal
  Leudal: natuur van Roermond...

Vollemaanswandeling

De leudalgidsen van Bezoekerscentrum Leudal nemen u mee op een wandeling door de nachtelijke natuur. We hopen op een heldere hemel, want volgens de kalender is het die dag volle maan. De leudalgidsen nemen u mee naar diverse plekken in het bos, die zelfs in de avond mooi zijn. U hoeft niet bang te zijn dat u verdwaalt, want de leudalgidsen weten zelfs in het donker de weg terug te vinden! Kom dus met ons mee en geniet van de natuur in de maneschijn! Start is bij de ingang van Bezoekerscentrum Leudal. Kosten bedragen € 3,50 per persoon, kinderen mogen voor € 1,00 mee. Info: www.bezoekerscentrumleudal.nl.
vr 28-12
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
  Foto: Hans Ursem

Cirque d'Hiver

Hooggeëerd Publiek! Welkom op het 30e Cirque d`Hiver, het traditionele wintercircus van Roermond. Stijlvol gepresenteerd in de gastvrije ambiance van het mooiste circustheater van Zuid-Nederland. Laat U zich meevoeren in het sprookje dat Circus heet. In een zinderende entourage wordt U getrakteerd op de crème de la crème van de internationale circuswereld. Clowns, acrobaten, jongleurs en nummers met dieren staan garant voor weergaloze optredens in de Roermondse piste. Kom dat zien! Entree: € 37,50. Kinderen t/m 12 jaar en 65 plus: € 22,50. Info: www.circusroermond.nl.
vr 28-12
vanaf 21:00


ECI Cultuurfabriek

  Niet van echt te ...

Coldplace & Snow Petrol

Tribute bands voor Coldplay en Snow Patrol! Coldplace wordt gevormd door Coldplay fans en voor Coldplay fans en is een tribute band met een waanzinnige kwaliteit en veel ervaring in de tribute scene. Snow Petrol: Shut your eyes and think of Snow Petrol! Geen A, maar met de E van Energie en Enthousiasme. Entree: € 14,00 (vvk € 11,00).
za 29-12
van 09:30 tot 16:00


Markt

 

Weekmarkt

Elke zaterdag vindt op de Markt voor het Stadhuis en bij de Kathedraal de gezellige en voordelige weekmarkt plaats met ruim 140 kramen. Het is er bijzonder gezellig! Tijdens een evenement op de Markt (o.a. Kermis, Taptoe) vindt u de weekmarkt op het Munsterplein en omgeving.
za 29-12
vanaf 14:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
  Foto: Hans Ursem

Cirque d'Hiver

Hooggeëerd Publiek! Welkom op het 30e Cirque d`Hiver, het traditionele wintercircus van Roermond. Stijlvol gepresenteerd in de gastvrije ambiance van het mooiste circustheater van Zuid-Nederland. Laat U zich meevoeren in het sprookje dat Circus heet. In een zinderende entourage wordt U getrakteerd op de crème de la crème van de internationale circuswereld. Clowns, acrobaten, jongleurs en nummers met dieren staan garant voor weergaloze optredens in de Roermondse piste. Kom dat zien! Entree: € 37,50. Kinderen t/m 12 jaar en 65 plus: € 22,50. Info: www.circusroermond.nl.
za 29-12
vanaf 17:30


ECI Cultuurfabriek

  Klantuh!

Productiehuis Brabant: Klandizie

Voorstelling en film, met toelichting van de regiseur Marie-José van der Linden. Entree € 6,00. Vroeger was er de buurtkroeg, de kerk en de winkeliersvereniging met al zijn maten erin. Nu worden Bertus en zijn zaak omringd door vreemden met totaal andere denk- en levenswijzen. Terwijl zijn zoon wegdroomt en het allochtone buurmeisje de vader-zoon-relatie bepaald niet verbetert, blijft pa intens naar overzicht en zekerheid verlangen. Hij zet alles op alles om het leven zoals hij het kent te behouden en maakt zijn wereld kleiner en kleiner. Tot er enkel en alleen een overzichtelijke winkel van een aantal vierkante meters overblijft. Klandizie vertelt het klassieke verhaal van de kleine man die ten onder gaat in de grote wereld en niet in staat is om het tij te keren. Een licht-neurotische en tragikomische theatervoorstelling met een poëtische laag waar alle gore vooroordelen zachtjes maar wrang doorheen schemeren. Met filmprogramma over een bijna verdwenen fenomeen: de kleine middenstand in het dorp. Info: www.ecicultuurfabriek.nl.
za 29-12
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
  Foto: Hans Ursem

Cirque d'Hiver

Hooggeëerd Publiek! Welkom op het 30e Cirque d`Hiver, het traditionele wintercircus van Roermond. Stijlvol gepresenteerd in de gastvrije ambiance van het mooiste circustheater van Zuid-Nederland. Laat U zich meevoeren in het sprookje dat Circus heet. In een zinderende entourage wordt U getrakteerd op de crème de la crème van de internationale circuswereld. Clowns, acrobaten, jongleurs en nummers met dieren staan garant voor weergaloze optredens in de Roermondse piste. Kom dat zien! Entree: € 37,50. Kinderen t/m 12 jaar en 65 plus: € 22,50. Info: www.circusroermond.nl.
za 29-12
vanaf 20:30


ECI Cultuurfabriek

  Last night the DJ ...

Finale DJ Contest

Met een vette lasershow, goede dj`s, een cameraploeg en leuke extra`s wordt dit een dik feest. Met La Fuente, bekend van onder andere Solar, Extrema en vrijwel alle toonaangevende clubs en festvials in Nederland en buitenland, zal deze avond komen rocken als nooit te voren. De line up word compleet gemaakt door niemand minder dan DJ Admin, berucht van onder andere out-rageous festival en splashbeats, Y-MOR, bekend van vele (inter)nationale house evenementen, en `local heroe` MC Farid. Tevens zal er op deze avond de finale plaatsvinden van de grote DJ contest ``de beste dj van Zuid Nederland``. De finalisten zullen strijden voor de prijzen op deze avond. Entree: € 10,00 (vvk €7,50).
zo 30-12

Roermondse winkels
 

Elke zondag honderden winkels open!

In Roermond zijn elke zondag honderden winkels geopend. Dat zijn ten minste ruim 100 winkels van het Designer Outlet Centre, de winkels van het Retailpark, de Huis & Tuin Boulevard en een groot deel van de binnenstad. Bovendien diverse supermarkten en meubelzaken.
zo 30-12
van 10:00 tot 13:00


Grenspark Maas-Swalm-Nette

Bezoek www.grenspark-msn.nl
  MSN Grenspark: de tuin van Roermond...

De grens over in de Nationaalparkregio MeinWeg

Na een diapresentatie over Klooster St. Ludwig in café van Kempen wordt grensoverschrijdend gewandeld langs de Rode Beek via Dalheimer Mühle, Sechs Eichen, Kloster St. Ludwig en terug. De wandeling duurt rond 3 uur. U kunt ook vanaf de Dalheimer Mühle om 11 uur opstappen. Trefpunt: Vlodrop, parkeerplaats Vlodrop Station. Begeleiding: Marjo Op het Veld en Geert Hermans.
Info: www.grenspark-msn.nl.
zo 30-12
van 13:00 tot 16:00


Museum het Cuypershuis
Pierre Cuypersstraat 1


Museum het Cuypershuis
  Hout volgens Pierre Cuypers

Demonstratie ambachtelijke houtbewerking en restauratietechnieken

De projectkamer van het Cuypershuis is tijdelijk `atelier` van Tim Schoenmakers. Tim Schoenmakers demonstreert er hoe hout werd bewerkt in Cuypers` kunstwerkplaatsen met een punteerapparaat en hoe dit tegenwoordig wordt gedaan. Het punteerapparaat is een 3D kopieerapparaat, dat Cuypers ontdekte tijdens een reis in Duitsland. Het heeft een grote rol gespeeld in het produceren van beelden. De kennis van het apparaat is tegenwoordig bijna verdwenen. In een demonstratiefilm is dit nu gedocumenteerd voor de collectie van het Cuypershuis. De tijd van de Industriële Revolutie betekent de opkomst van stoommachines en het machinale werken en dus ook de teloorgang van het ambacht en vakmanschap. Oude ambachten en de daarbij behorende kennis gingen grotendeels verloren of werden ingeruild voor nieuwe beroepen. In deze tendens stond juist bij Cuypers het middeleeuwse ambacht en de scholing ervan hoog in het vaandel. Restaurateur Tim Schoenmakers laat het u live herleven. Info: www.restauratie-atelier.com en www.cuypershuisroermond.nl.
zo 30-12
vanaf 14:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
  Foto: Hans Ursem

Cirque d'Hiver

Hooggeëerd Publiek! Welkom op het 30e Cirque d`Hiver, het traditionele wintercircus van Roermond. Stijlvol gepresenteerd in de gastvrije ambiance van het mooiste circustheater van Zuid-Nederland. Laat U zich meevoeren in het sprookje dat Circus heet. In een zinderende entourage wordt U getrakteerd op de crème de la crème van de internationale circuswereld. Clowns, acrobaten, jongleurs en nummers met dieren staan garant voor weergaloze optredens in de Roermondse piste. Kom dat zien! Entree: € 37,50. Kinderen t/m 12 jaar en 65 plus: € 22,50. Info: www.circusroermond.nl.
zo 30-12
vanaf 16:00


Het Witte Kerkje
Voorstad St. Jacob
  Gaef 'm van ketoen!

Fanfare St. Cornelius – Het Katoenen Dörp slaat nieuwe weg in

Fanfare St. Cornelius – Het Katoenen Dorp slaat een nieuwe weg in en gaat verder als Muziekensemble ’t Ketoene Dörp. De fanfare heeft al 95 jaar haar roots in Roermond en is bij vele mensen bekend. Na uitvoerig besproken te hebben wat de nieuwe vorm zou worden en in zou houden, is er besloten om een muziekensemble te worden. De voornaamste redenen hiervoor zijn dat de vereniging veel meer vrijheid heeft in haar muziek- en concertkeuze. De vereniging ziet de toekomst rooskleurig in. De overgang naar een muziekensemble is een unieke keuze in de Limburgse blaasmuziekwereld. Het muziekensemble presenteert zich vandaag aan het publiek door middel van een Oudjaarsconcert. Voorafgaand aan dit concert zal waarnemend burgemeester van Roermond, Henk van Beers, de openingshandeling verrichten. Het concert zal bestaan uit een mix van kerstmuziek en andere muziek, waarbij ook een aantal zangnummers voorbij zullen komen. Het muziekensemble staat onder leiding van dirigent Bart Deckers. De entree is geheel gratis. Het belooft een mooie middag te worden die u niet mag missen!
zo 30-12
vanaf 20:00


De Oranjerie

Theaterhotel de Oranjerie
  Foto: Hans Ursem

Cirque d'Hiver

Hooggeëerd Publiek! Welkom op het 30e Cirque d`Hiver, het traditionele wintercircus van Roermond. Stijlvol gepresenteerd in de gastvrije ambiance van het mooiste circustheater van Zuid-Nederland. Laat U zich meevoeren in het sprookje dat Circus heet. In een zinderende entourage wordt U getrakteerd op de crème de la crème van de internationale circuswereld. Clowns, acrobaten, jongleurs en nummers met dieren staan garant voor weergaloze optredens in de Roermondse piste. Kom dat zien! Entree: € 37,50. Kinderen t/m 12 jaar en 65 plus: € 22,50. Info: www.circusroermond.nl.
ma 31-12
vanaf 21:00


Restaurant Lounge 44
  Ice White Party!

New Years Eve: Ice White Party!

Sfeervol en stijlvol het nieuwe jaar in! Met gepaste ontvangst vanaf 21.00 uur, uiteraard Champagne om 00.00 uur. Met DJ en FingerFoods. € 22,50 p.p. Kaartverkoop vanaf 1 december bij Lounge44. Info: www.lounge44.nl.


Verder met de kalender van 2013