LocatieTheatergezelschappen

Theatergezelschappen


Amateurtheater is in Roermond altijd op een hoog niveau geweest. In de negentiende eeuw was de "Société Dramatique et Literaire de Ruremunde", ofwel "D'n Dramatique", het bekendste theatergezelschap. De opvoering van de Opera-Bouffe Schinderhannes is hiervan nog een welbekende overlevering, met Roermondse schrijver Emile Seipgens als auteur. Het hedendaagse theater is voortgekomen uit de tijd direct na de Tweede Wereldoorlog, waarin toneelspel weer moest gaan zorgen voor een positieve instelling in Roermond. Voorstellingen zijn vrijwel altijd uitverkocht, dus wees er snel bij, wanneer een voorstelling wordt aangekondigd. Ook in onze kalender treft u ze aan.

 

Speelgroep Gelre

De Speelgroep Gelre (www.speelgroepgelre.nl) zorgt tegenwoordig jaarlijks voor voorstellingen in het Roermondse dialekt. Deze Roermondse amateurtoneelvereniging heeft haar naam te danken aan wijlen Jo Hansen. Hij gaf in 1955 de R.K. Toneelvereniging De Optimisten (opgericht in 1945) de nieuwe naam Speelgroep Gelre. Veel bekende en minder bekende Roermondenaren speelden en spelen theater in deze groep. De Speelgroep Gelre biedt tegenwoordig jaarlijks een komedie in Roermonds dialekt. Zo werd o.a. in 1995 een zeer succesvolle opvoering van Molière's "L'Avare" ten beste gegeven in een vertaling door Jan Huyskens, getiteld "De Barg". In 1999 werd het waargebeurde verhaal over de Roermondse kapper Meulebrook die zijn vrouw vermoorde op de bühne gebracht. Het liefdesdrama "De moord van Meulebrook" was eveneens bewerkt door Jan Huyskens en werd met de speciaal hiervoor opgerichte stichting Moordzaken opgevoerd. Meest recent zijn de opvoeringen van Dwaze (2006), Eine kulturele aovend (2007), Kat op 't Sjpek (2008) en Ingel Bewaar mich (2009).

 

Speelgroep de Kapel

De Speelgroep de Kapel (www.speelgroepkapel.nl) bestaat sinds 1945. De speelgroep brengt jaarlijks luchtige en kluchtige toneelstukken in Roermond dialekt op de bühne in de Roermondse wijk "De Kapel". De opvoeringen vinden veelal plaats aan het einde van het jaar. Het gemeenschapshuis 't Sjoolpaad wordt hiervoor telkens ingericht als theaterzaal. Meest recente voorstellingen: Ut zit in de femilie (2006), Ein ónbesjreve blaad (2007) en Normaal, wie bedoelt geer? (2008). In het Roermondse jaar van Pierre Cuypers (2007-2008) leverde Speelgroep de Kapel met regelmaat een uitstekende Pierre Cuypers in de pesoon van Mart Selder.

 

Opera Bouffe Schinderhannes

Een bijzondere vorm van Roermonds theater is de opvoering van de "Opera-Bouffe Schinderhannes". De "Opera-Bouffe Schinderhannes" (www.schinderhannes.nl) wordt elke zeven jaar opnieuw opgevoerd vanuit het Koninklijk Roermonds Mannenkoor. Het stuk is geschreven door de Roermondse Schrijver Emile Seipgens en behandelt het Faust thema vanuit de Bokkenrijders sage en de historische roversfiguur Schinderhannes. In de recente uitvoering van 2009 stal vooral de werkelijk duivelse Beëlzebub de show.

 

Pierre Cuypers, de Musical

"Pierre Cuypers, de musical" is speciaal geschreven voor het Pierre Cuypersjaar 2007-2008 (www.cuypersroermond.nl), waarmee Roermond haar beroemdste zoon heeft geëerd. Auteur van de musical was de Roermondse stadsdichter Hans van Bergen en Roermondenaar Huub Boesten zorgde voor de arrangementen. Deze musical werd vooralsnog alleen in mei 2008 opgevoerd, maar liefst voor negen uitverkochte zalen van Theaterhotel De Oranjerie! Maar wie weet, kan producent Henk Sillen voor herhalingen zorgen met deze uitstekende Roermond promotie...