LocatieHans van Bergen, stadsdichter

Hans van Bergen, stadsdichter


Hans van Bergen (1958) is Roermond's eerste officiële stadsdichter. In 2004 won hij deze verkiezing en sindsdien is hij niet meer weg te denken uit literair Roermond. Zijn eerste stadsgedicht schreef hij voor de nieuwjaarsreceptie op 5 januari 2005 van gemeente Roermond. Als stadsdichter schrijft hij jaarlijks diverse stadsgedichten die ingaan op actualiteit en politiek met betrekking tot Roermond. Hij zorgt bij raadsvergaderingen voor een poëtische en kritische inleiding. Bovendien is hij betrokken bij tal van Roermondse evenementen. Ruim zes jaar na zijn verkiezing werd deze functie wegbezuinigd. Onbegrijpelijke (intellectuele) armoede bij iedereen die zich stadsbestuurder durft te noemen. Lof der zotheid! 

 

Ervaren creatief schrijver

Hans van Bergen heeft een journalistieke opleiding die hij aanvankelijk als journalist bij dagblad De Limburger in de dagelijkse praktijk heeft gebracht. In 1984 maakt hij de overstap naar het creatieve schrijven (hoewel dat natuurlijk bij De Limburger ook mogelijk is...). Hij maakt carrière als schrijver van scenario's voor o.a. films, hoorspelen en documentaires. Daarnaast schrijft hij een poëziebundel en publiceert hij diverse literaire werken.

 

Pierre Cuypers, de Musical

Voor de viering van het Cuypersjaar in 2007-2008, waarmeer Roermond's beroemdste zoon dr. Pierre Cuypers geëerd werd, schreef Hans van Bergen het scenario van "Pierre Cuypers, de Musical" (www.pierrecuypersdemusical.com). Hij doet uitgebreid onderzoek naar de grote bouwmeester en kruipt als het ware "in de huid van" de architect. De musical kent in mei 2009 liefst 9 uitverkochte uitvoeringen.

 

Stadsdichtersfestival, literaire prijs en Passie

Als stadsdichter is Hans van Bergen betrokken bij tal van evenementen in Roermond. Hij zorgt er, samen met de stichting Literatuurstad Roermond (www.literatuurstad.nl) voor dat Roermonds een jaarlijks stadsdichtersfestival heeft met bijdragen uit heel Nederland en België. Met dezelfde stichting organiseert hij de jaarlijkse uitreiking van de Halewijn-literatuurprijs van de stad Roermond. Met zijn "Uur van de Passie" zorgt Hans van Bergen voor een toegankelijke combinatie van literatuur, muziek en kunst. In 2009 vindt deze "passie" telkens plaats op de vierde zondag van de maand. Op onze agenda vindt u details.

 

Meer info

www.hansvanbergen.nl