LocatieMaas- en Scheepvaartmuseum

Maas- en Scheepvaartmuseum


De grootste binnenhaven van Nederland ligt in Maasbracht bij Roermond. In het gebouw van de oude schippersbeurs is een museum (www.maas-en-scheepvaartmuseum.nl) ingericht om de historie van de binnenvaart en de Maasbrachter haven te presenteren. Het museum geeft een mooie indruk van het leven aan boord van binnenvaartschepen op de Maas en op het Julianakanaal. Het informeert tevens over de grootste scheepsramp uit de Nederlandse geschiedenis. Met de grote hoeveelheid binnenwateren in Midden-Limburg is een bezoek aan dit museum eigenlijk een must.

 

Schepenkerkhof

In 1944 was de haven van Maasbracht het decor van Nederlands grootste scheepsramp ooit. Op 30 september werden alle 240 schepen in de haven door de Duitsers opgeblazen. Van het resterende schepenkerkhof staat in het museum een maquette met uiteraard een beschrijving van deze gruwelijke daad. Bovendien is in 2004 een bronzen sculptuur van een aantal scheepswrakken bij de haven geplaatst, ontwerper: Frans Jansen.

 

Zeiltjalk Nooit Volmaakt

Een van de weinige "overlevenden" van de scheepsramp is de Zeiltjalk Nooit Volmaakt. Dit vrachtschip uit 1889 ligt in de haven, voor het museum. Het is het pronkstuk van de collectie en is door gepensioneerde schippers volledig gerestaureerd. Het schip is tot 1984 in gebruik geweest en biedt, tijdens een rondleiding, een levensechte schippersbeleving. Het is een waar drijvend monument.

 

Bezoekersinformatie

Maas- en Scheepvaartmuseum
Havenstraat 7 (eerste verdieping)
6051CS Maasbracht
Tel: 0475-465873
www.maas-en-scheepvaartmuseum.nl
In overleg kunt u dagelijks een rondleiding krijgen door oud-schippers met bezichtiging van het museum, de haven en de sluis.

 

Openingstijden

Het hele jaar:
    Woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur 
    Overige dagen mogelijk op afspraak, tel: 0475 - 465873

Gesloten: Eerste Paasdag, Eerste Kerstdag, Nieuwjaarsdag.