LocatieCharles Ruys de Beerenbrouck, minister-president uit Roermond

Charles Ruys de Beerenbrouck, minister-president uit Roermond


Jonkheer Charles Ruys de BeerenbrouckJonkheer Charles Ruys de Beerenbrouck (1873-1936) is de eerste minister-president van Roermondse origine. Ruys de Beerenbrouck leidde liefst 3 kabinetten namens de Roomsch-Katholieke Staatspartij (RKSP) van 1918 tot 1922, van 1922 tot 1925 en van 1929 tot 1933. Bovendien was hij voorzitter van de Tweede Kamer van 1925 tot 1929 en van 1933 tot 1936. Deze politieke periode wordt aangeduid als het "interbellum".

Na Ruys de Beerenbrouck volgden er nòg twee Roermondse premiers.

Leider van 3 regeringen

Charles Ruys de Beerenbrouck was zoon van Jonkheer Gustave Ruijs de Beerenbrouck die in zijn politieke carrière o.a. minister van justitie, Tweede Kamerlid (namens Maastricht) en gouverneur van Limburg was. Charles had de politiek met de paplepel ingegeven gekregen. In 2005 wordt hij Tweede Kamerlid en in 1918 volgt hij zijn vader op als gouverneur van Limburg. Die periode duurt kort: hij wordt enkele maanden later minister-president namens de RKSP. De katholieken hadden de verkiezingen gewonnen en de katholiek leider, Mgr. Nolens, schoof Charles Ruys de Beerenbrouck naar voren als premier. Dit was noodzakelijk omdat een priester (Nolens) destijds ondenkbaar was als minister-president. Het leverde de spotprent (rechts) op met als onderschrift "Als de ridders geen zin hebben, sturen zij den schildknaap".

Ruys de BeerenbrouckHet eerste kabinet van Ruys de Beerenbrouck moet de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog oplossen, zoals de voedseltekorten en de vlucht van de Duitse keizer naar Nederland. Bovendien kreeg hij te maken met Troelstra's revolutie, die eind 1918 de revolutie in Rusland navolgde. Ruys de Beerenbrouck zorgde in reactie op deze revolutie voor tal van hervormingen, zoals het vrouwenkiesrecht en de achturen werkdag. Zijn laatste kabinet kreeg te maken met de grote depressie: de economische crisis van de jaren dertig. Uit deze tijd komt de kreet "Wie maakt onze centen zoek, dat is Ruijs de Beerenbrouck".

Geboortehuis om de hoek van het stadhuis

Geboortehuis Ruys de BeerenbrouckHet geboortehuis van Charles Ruys de Beerenbrouck staat in Roermond in de Swalmerstraat (nummer 13, de huidige Galerie Aggie Hendrikx). Een plaquette aan de gevel herinnert aan deze eerste Roermondse premier met de woorden "overtuigd christen en staatsman". Er zouden na hem nog twee (katholieke) Roermondenaren het ambt van minister-president bekleden. Overigens was de officiele achternaam tot 1885 Ruijs van Beerenbroek. Vader Gustave liet in dat jaar de naam wijzigen.