LocatieHet oude kerkhof

Het oude kerkhof


Het oude kerkhof van Roermond (www.oudekerkhofroermond.nl) is een bijzonder monument. Het stamt uit 1785, kort nadat het verbod werd uitgevaardigd om overledenen niet meer te begraven in kerken en binnen de stadsmuren. De locatie nabij de Kapel in 't Zand was destijds nog een veld buiten de stad waar al een kleine Joodse begraafplaats lag. Het kerkhof wordt in Roermond d´n Aje Kirkhoaf genoemd. Het kerkhof laat nog altijd de splitsing zien tussen de verschillende religies die Roermond rijk is en was: Rooms-Katholiek, Protestants en Joods. De religies zijn fysiek op het kerkhof gescheiden door hoge muren. De huidige indeling van de begraafplaats is een gevolg van een ontwerp van dr. Pierre Cuypers die in 1858 als stadsarchitect van Roermond zorgde voor een nieuwe lineaire indeling naar het voorbeeld van de Luikse begraafplaats Robermont.

 

Graf met de handjes

Wellicht zelfs wereldberoemd is het "graf met de handjes". Feitelijk zijn het twee graven. Ze liggen aan weerszijden van de muur die het katholieke deel van het protestantse deel van het kerkhof gescheiden houdt. Op het katholieke deel ligt jonkvrouwe van Aefferden begraven. Zij was getrouwd met de protestantse kolonel van Gorkum. Het huwelijk zorgde destijds voor de nodige opschudding vanwege de verschillende religieuze achtergronden en vanwege het feit dat hij, in tegenstelling tot haar, niet van adel was. Ze zijn na ruim 40 jaar huwelijk gestorven, waarna hun graven middels de handjes met elkaar verbonden werden als blijvende blijk van hun liefde.

 

Bisschoppen en dr. Pierre Cuypers

Op het oude kerkhof staat de Bisschopskapel. In de crypte van de kapel zijn sinds 1853 alle bisschoppen van het Bisdom Roermond begraven. De enige uitzondering betreft bisschop Moors, de voorganger van bisschop Gijsen, die in zijn eigen geboorteplaats Tungelroy werd begraven. In de schaduw van de Bisschopskapel ligt het familiegraf van Roermond's beroemdste zoon, dr. Pierre Cuypers. Het grafmonument werd door de architect en bouwmeester zelf ontworpen en is een en al katholieke symboliek. Het monument en met name de beelden zijn in 2004-2005 ingrijpend gerestaureerd. Op de site van Rura vindt u onder "Projecten" een uitgebreid verslag (www.rura.nl).

 

Locatie bij Kapel in 't Zand

Het oude kerkhof ligt aan de Weg langs het kerkhof, nabij de Kapel in 't Zand. Een bezoek aan het kerkhof kan mooi gecombineerd worden met een bezoek aan deze Kapel en aan het Kruiswegpark, dat eveneens een ontwerp van dr. Pierre Cuypes is. Op de website van d'n Aje Kirkhoaf (www.oudekerkhofroermond.nl) vindt u bovendien details over rondleidingen. De Stichting Oude Kerkhof zorgt voor deze rondleidingen en is o.a. ook actief bezig met onderhoud en restauratie van deze bijzondere begraafplaats. Donaties zijn overigens zeer welkom.