LocatieDe gebrandschilderde ramen van Kapel in 't Zand

De gebrandschilderde ramen van Kapel in 't Zand


De ramen in het schip van de Kapel in ’t Zand werden in de Tweede Wereldoorlog verwoest en naderhand vervangen door kathedraalglas. In de jaren 80 werd de Kapel in ’t Zand gerestaureerd en als sluitstuk werd aan Eugène Laudy (Heerlen, 1921 ) opdracht gegeven nieuwe ramen te ontwerpen. Het sprak vanzelf dat de persoon van Maria in meerdere ramen in beeld werd gebracht, want al eeuwenlang wordt op deze plek Maria vereerd onder de titel Onze Lieve Vrouw in ’t Zand. In de zestien ramen wordt het leven van Jezus in beeld gebracht, juist ook in relatie tot zijn moeder. De ramen werden vervaardigd bij Atelier Flos in Tegelen.

 

Eugène Laudy

Tijdens een studiereis in 1947 naar Italië kwam Eugène Laudy in aanraking met de Byzantijnse en vroegchristelijke schilderingen, die hem zouden inspireren tot een eigen stijl. De zestien gebrandschilderde ramen van de Kapel in ’t Zand zijn exemplarisch voor zijn werk. Laudy overleed in 1995.

 

In boekvorm

De gebrandschilderde ramen van de Roermondse Kapel in ’t Zand zijn op de Monumentendag 2009 opnieuw onder de aandacht gebracht. Aanleiding was de geheel herziene heruitgave van het boekje 'Bijbelfragmenten in glas'. Het boekje werd op Monumentenzondag gepresenteerd tijdens het Besjloet, de eucharistieviering ter afsluiting van het bedevaartseizoen aan de Kapel in 't Zand.

Het nieuwe boekje is een prachtige fullcolour uitgave met heldere meditatieve teksten bij alle uitgebeelde Bijbeltaferelen. De teksten zijn ook toegankelijk voor minder Bijbelvaste belangstellenden. Het is verkrijgbaar voor € 5,- bij de receptie van Colam aan de Heinsbergerweg 2 te Roermond en bij het VVV kantoor op de Markt.