LocatieJacob Hiegentlich, schrijver

Jacob Hiegentlich, schrijver


Jacob Hiegentlich (1907-1940) is dankzij Stichting Rura weer onder de Roermondse aandacht gebracht. Als 15-jarige scholier schreef hij zijn eerste gedichtenbundel "Die rote Nacht, Spätjahr". In zijn werk neemt hij veelal Roermondse vooraanstaande burgers op de korrel. Zijn vader, de Roermondse textielhandelaar Sallie Hiegentlich, kocht de volledige oplage van zijn op 17-jarige leeftijd geschreven eerste roman "Het zotte vleesch". De inhoud van het boek zou de Roermondse burgers teveel kunnen beledigen. De oplage werd vernietigd, maar een bewaard gebleven exemplaar heeft in 2007 geleid tot een herdruk door Stichting Rura ter herdenking van zijn 100ste geboortedag.

 

Joodse kijk op katholiek Roermond

Vanuit zijn joodse achtergrond had Jacob Hiegentlich een eigen kijk op het katholieke Roermond van het begin van de vorige eeuw. Zijn scherpe pen zorgde in die tijd voor de nodige opschudding. Zijn strijd tegen antisemitisme en de opkomst van het fascisme waren belangrijke drijfveren die in zijn verhalen weerklonken. Ook zijn homoseksualiteit speelde een rol in zijn werk.

 

Zelfmoord

Hij studeerde Nederlands in Amsterdam en werd werkzaam als leraar Nederlands in Naarden. Vanaf 1935 richtte hij zich op zijn schrijverschap, waarna de romans "Het vochtige park" (1935), "Onbewoonbare wereld" (1937) en "Schipbreuk te Luik" (1938) verschijnen. De roman "Met de stroom mee" wordt in 1946 postuum gepubliceerd. Naast zijn romans schrijft hij talloze verhalen, o.a. onder de pseudoniem David Josua Castro. Jacob Hiegentlich pleegt kort na het bombardement op Rotterdam en de capitulatie in 1940 zelfmoord in zijn woonplaats Amsterdam.

 

Gebundelde heruitgave

Bij de heruitgave van "Het zotte vleesch" heeft Stichting Rura nog meer van zijn stukken in het boekwerk vervat: de novellen; "Mirjam", "Provincie" en "Vlucht uit de Vrouwenwereld" en vele gedichten waaronder zijn eerste gedichtenbundel "Die rote Nacht, Spätjahr". Bovendien heeft Peter Nissen een biografische schets toegevoegd. Het boek is nog verkrijgbaar via Stichting Rura (www.rura.nl).

 

Monument voor Joodse slachtoffers Roermond

Jacob Hiegentlich wordt in Roermond ook herdacht middels een monument waarop zijn naam samen met de 132 andere Roermondse Joodse slachtoffers van de vervolging in de Tweede Wereldoorlog. Het monument staat op het binnenterrein van de synagoge aan de Hamstraat 20 in Roermond. De Stichting Rura heeft het initiatief genomen voor de oprichting van dit monument. De synagoge is regelmatig opengesteld voor publiek. Op het monument staan ook de namen van zijn naaste familieleden: Sallie Hiegentlich, Salomon Jacob Hiegentlich, Cesar Hiegentlich en Joseph Hiegentlich.