LocatieSinti-Bedevaart naar Kapel in 't Zand

Sinti-Bedevaart naar Kapel in 't Zand


Jaarlijks trekken de Sinti naar de Roermondse Kapel in 't Zand om een culturele bedevaart te vieren. Deze Sinti-pelgrimage is 1982 ontstaan en inmiddels tot een nieuwe traditie uitgegroeid. Hele Sintifamilies komen vanuit Nederland en het buitenland jaarlijks in juli naar deze bedevaartplaats in Roermond. Ze plaatsen hun caravan of camper aan de rand van de stad en houden diverse diensten en feesten. Tijdens een processie naar Kapel in 't Zand wordt een beeld van Maria meegedragen.

Iedereen is van harte welkom bij de diensten en festiviteiten. Het is niet enkele een religieuze aangelegenheid. Tijdens het vierdaagse verblijf in Roermond is er ook veel aandacht voor de Sinti cultuur en muziek. Burgers kunnen op een prettige manier kennis maken met de families en hun bijzondere cultuur.

 

Nachtelijke gebedsdienst en processie

De vierdaagse bedevaart wordt de eerste avond officieel geopend met een gebedsdienst rond een kampvuur bij de wagens. De wagens worden gezegend door een hoogwaardigheidsbekleder van het Roermondse bisdom. Indrukwekkend is de processie naar de Kapel in 't Zand. De Sinti dragen daarbij een Mariabeeld naar de Kapel. Bovendien wordt er gebeden in het aangrenzende Kruiswegpark. Uiteraard is er bij de kerkdiensten eigen muziek van Sinti-muzikanten. De bedevaart wordt op zondag afgesloten met een eucharistieviering in de open lucht in het Kruiswegpark. Alleen bij slecht weer wordt uitgeweken naar de Kapel in 't Zand.

 

Meer informatie

Commissie Culturele Sintibedevaart
Roberto Wagner (06-22928940), Nando Rosenberg (06-53428971) en Rello Weiss (06-39194106).

Pastoraat voor Woonwagenbewoners, Sinti en Roma in Nederland - PWN
J. van der Zandt m.s.c., Emmaplein 19 B, 5211 VZ 's-Hertogenbosch
tel. 073-6921399, pwin [at] tiscali [dot] nl

Kapel in 't Zand - Roermond
Pastor J. de Wit, Heinsbergerweg 2, 6045 CH Roermond
tel. 0475-332886, j [dot] dewit [at] centrumdekapel [dot] nl