LocatieLouis Beel, minister-president uit Roermond

Louis Beel, minister-president uit Roermond


Louis BeelLouis Beel (1902-1977) was Roermond's tweede minister-president. Namens de Katholieke Volkspartij (KVP) leidde hij twee naoorlogse regeringen: van 1946 tot 1948 en van 1958 tot 1959. Louis Beel stond bekend als de "Onderkoning van Nederland". Hij was een vooraanstaande, vertrouwde adviseur van koningin Juliana en stond als formateur aan de wieg van meerdere centrumrechtse kabinetten in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw. Hij was minister-president, lid van de Tweede Kamer, minister, lid van de Raad van State, vicepresident van de Raad van State, Hoge Vertegenwoordiger van de Kroon en minister van Staat.

  

Studie en carrière, verzet tegen NSB

Louis Beel volgde na het gymnasium van het Bisschoppelijk College de studie gemeenteadministratie aan de Katholieke Leergangen in Roermond. Gedurende deze studie was hij ambtenaar bij de gemeente Roermond. Vervolgens studeerde hij rechten in Nijmegen en kwam uiteindelijk in dienst bij de gemeente Eindhoven. Hier nam hij begin 1942 ontslag na de benoeming van een NSB burgemeester. Hij dook in 1944 enige tijd onder en rapporteerde na de bevrijding van zuidelijk Nederland in London aan koningin Wilhelmina. Als leider van de naoorlogse regering moest hij Nederland middels de Marshall hulp ("spinazie") weer als Popey uit het moeras trekken.

 

Greet Hofmans affaire

Beel (midden) met leden van zijn eerste kabinetLouis Beel onderzocht in 1956 de Greet Hofmans-affaire. Hij leidde hiervoor het driemanschap dat hij met Pieter Sjoerds Gerbrandy en jonkheer Alidius Tjarda van Starkenborgh Stachouwer vormde. Beel moest zijn ministerschap opzeggen om dit onderzoek te kunnen verrichten.

Eerder had hij overigens al bemiddeld tussen koningin Juliana en prins Bernhard tijdens hun huwelijkscrisis (mede als gevolg van de bemoeienissen van Greet Hofmans).

 

Politiek

Beel tijdens een radio uitzendingNa de Tweede Wereldoorlog werd Louis Beel minister van Binnenlandse Zaken en zorgde in die rol voor de naoorlogse zuiveringen. Het volgende kabinet droeg zijn naam. Hij werd premier en was o.a. verantwoordelijk voor de dekolonialisatie en voor de zuivering van het overheidsapparaat. Het waren de jaren van de Rooms-Rode regeringen. Na het eerste kabinet Beel vervulde hij meerdere ministerschappen en was hij vice-premier onder Drees. In 1958 formeerde hij zijn tweede kabinet, na de val van het kabinet Drees IV. Al in 1959 schreef hij nieuwe verkiezingen uit, waarmee een einde kwam aan de Rooms-Rode samenwerking. Louis Beel werd vervolgens vicepresident van de Raad van State en bleef dit tot 1972. Zijn politieke handelwijze als regelaar en bruggenbouwer leverde hem de bijnaam "de Sfinx" op.

 

Omslag boek BeelRoermond

Louis Beel woonde in Roermond achtereenvolgens in de Slachthuisstraat, Willem II-singel en de Schuitenberg. Zijn vader was hier veearts en directeur van de keuringsdienst voor vee en vlees. De Roermondse stichting Rura zorgt in 1995 voor een biografie van de hand van dr. Lambert Giebels met als titel: "Beel, van vazal tot onderkoning". Het boek is nog verkrijgbaar bij Rura (www.rura.nl).