LocatieEmile Seipgens, schrijver

Emile Seipgens, schrijver


Emile SeipgensEmile Seipgens (1837-1896) is in Roermond vooral bekend als schrijver van de Opera-Bouffe "Schinderhannes". Hij werd als zoon van een Roermondse bierbrouwer geboren. Al tijdens zijn (priester)studie aan het Roermondse Bisschoppelijk College schreef hij gedichten die gepubliceerd werden door het Roermondse Letterkundige Genootschap "De Lelie". Hij werd secretaris van het genootschap en ondertekende als zodanig ook het document dat dr. Pierre Cuypers als lid van het genootschap vastlegde. Gedichten van zijn hand op 17 jarige leeftijd zijn o.a. "de laatste Noorman" en "De Vadermoord". Later schrijft hij o.a. "Ne waor Marie, ne waor?" en "Miserere".

 

Wijnand Thönissen's cover van het boek over Seipgens uit 1987Schinderhannes

Emile werd lid en later voorzitter van de Société Dramatique et Literaire de Ruremunde, waarvoor hij in 1864 de Opera-Bouffe "Schinderhannes" schreef. Hij combineerde hierin het Faust-thema met de legende van de rovershoofdman Johann Bückler (Schinderhannes). Hij schijnt er echter ook de toenmalige Roermondse politiek mee op de korrel te hebben genomen. Tegenwoordig wordt "De Schinderhannes elke 7 jaar in Roermond opgevoerd. Meer informatie vindt u op www.schinderhannes.nl.

 

Voor de Société Dramatique et Literaire de Ruremunde schrijft hij ook "De leste Schlaag of Vrije Verkiezingen in Limburg" en "Een Fransch krijgsgevangene". Met dit laatste stuk wint "d'n dramatique" een internationalen tooneelwedstrijd in Brussel, waarna Seipgens en het toneelgezelschap een groots ontvangst in Roermond krijgt.

 

Verboden schrijver

Zijn priesterstudie heeft Seipgens nooit afgerond. Hij trouwde met de Duitse Anna Berentzen en werd vader van 4 kinderen. Pas op latere leeftijd verlaat hij Roermond om Duitse taal- en letterkunde te studeren. Hij is uiteindelijk leraar geworden in Leiden, waar hij ook secretaris werd van de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde. Hij bleef schrijven, o.a. de novelle "Rooien Hannes" en veel kritische stukken over de positie van de kerk. Deze vooral kritische stukken leidden er uiteindelijk toe dat hij door het Katholieke Roermond van die tijd tot ongewenst en zelfs verboden schrijver werd betiteld.

 

Roermonds eerbetoon

Het beeld van Emile Seipgens, door Wijnand Thönissen en Dick van WijkInmiddels weten we in Roermond wel beter. Ter gelegenheid van zijn 150e geboortejaar is in 1987 een bronzen standbeeld geplaatst, als sluitstuk van de Schinderhannes beeldenroute. In hetzelfde jaar is een boek verschenen over zijn leven, geschreven door historicus Peter Nissen en uitgegeven door de Stichting Rura (www.rura.nl). De Opera-Bouffe "Schinderhannes" wordt tegenwoordig om de zeven jaar wordt opgevoerd, voor het laatst in 2009. In 1896 is Emile Seipgens in Leiden overleden en met het nodige eerbetoon begraven. Aan de gevel van zijn geboortehuis aan de Roermondse Jezuïetenstraat 7 prijkt tegenwoordig een plaquette.