LocatieECI Cultuurfabriek

ECI Cultuurfabriek


Met de opening van de ECI Cultuurfabriek heeft Roermond een bundeling gerealiseerd van een viertal culturele voorzieningen in de stad: het CK-theater, het Centrum voor de Kunsten, het Jongerencentrum De Azijnfabriek en het Filmhuis Roermond. Als toetje is hier het restaurant One (met Michelin ster) aan toegevoegd.

Theateraanbod
De ECI Cultuurfabriek gaat door op het pad dat in Roermond was ingezet met het CK-theater. Terwijl Theaterhotel De Oranjerie (van Van der Valk) het grote publiek bedient, zet de ECI Cultuurfabriek de kleinschalige, culturele producties op het podium. Experimenteel en exclusiever van aard. Zelf noemt de ECI Cultuurfabriek het een zo breed mogelijk programma, waarbij vernieuwend, gewaagd, kwetsbaar en talent centraal staan. Het theater heeft 240 zitplaatsen. Lekker intiem.

Poppodium
Het oorspronkelijke jongerencentrum de Azijnfabriek heeft plaatsgemaakt voor een waar poppodium. Een intieme smoezeligheid is vervangen door toegankelijkheid. Kleinschaligheid kan nu uitgebreid worden tot grootschaligheid met in de grote zaal ruimte voor 1400 bezoekers. De reguliere popzaal biedt vertier voor zo’n 600 bezoekers. Grotere acts worden er afgewisseld met nieuw talent. Het aanbod is voor elk wat wils: pop, blues, dance, techno, rock, jazz, metal, drum 'n bass, hip-hop.

Filmhuisaanbod
Na zo’n twaalf jaar trouwe dienst als vrijwillige website voor het Filmhuis Roermond, zijn wij als roermond.com uiteraard verknocht geraakt aan het filmhuisaanbod. De ECI Cultuurfabriek heeft dat aanbod fors uitgebreid met wekelijks vier films die dagelijks vertoond worden. En dat kan vooral dankzij de twee filmzalen die de ECI Cultuurfabriek rijk is met resp. 54 en 78 zitplaatsen plus 2 of 3 rolstoelplaatsen.

Cursusaanbod
Het Centrum voor de Kunsten is vanuit klaslokalen van de voormalige Rijks HBS nu gehuisvest in de kantoorruimtes van het voormalige ECI fabriekscomplex. Er is met een forse ambitie gedacht om het aantal cursisten met 50 procent te laten toenemen, dus sla nu uw slag en kies een cursus in het uitgebreide aanbod!

Vastgoedproject
Het volledig vervallen fabriekscomplex van ECI (Electro Chemische Industrie) is met rijksmiddelen, provinciemiddelen, regiofondsmiddelen en gemeentegeld opgeknapt. Nou ja, opgeknapt? Een overvloed aan smerige graffiti zit nog op de muren, van zandstralen is nog nooit gehoord en het enkel glas zorgt ongetwijfeld voor een stevige energierekening. Waar de 17 miljoen aan belastinggeld is ingestoken is voor een leek zo lastig te zien. Maar goed, de ECI Cultuurfabriek past zo wel mooi in het politieke tijdsbeeld van opvallende vastgoedprojecten. En het project moet een aanjaagfunctie vervullen voor de nieuwe woonwijk Roerdelta die rondom de ECI Cultuurfabriek moet verrijzen. Jammer dat de wisselwerking met de binnenstad die de vier oorspronkelijke culturele voorzieningen boden nu verloren is. Maar hoe dan ook, er is wel een puike cultuurtempel voor teruggekomen!

Bezoekersinformatie

ECI Cultuurfabriek
ECI 13
Postbus 199
6040 AD, Roermond
Tel: 0475-317171
www.ecicultuurfabriek.nl