LocatieCuypershuis Roermond

Cuypershuis Roermond


Sinds 2011 eert Roermond haar grootste zoon met een compleet op hem gericht museum: het Cuypershuis Roermond. Het betreft hier de beroemde Roermondse architect, bouwheer en ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921). Hij is bekend van o.a. het Rijksmuseum, Centraal Station en het Vondelpark in Amsterdam, het Kasteel de Haar bij Utrecht en meer dan honderd kerken in heel Nederland. Niet alleen ontwierp en bouwde hij de gebouwen, hij ontwierp ook de interieuren en zorgde voor vele details. Voorbeelden hiervan zijn de troon in de Haagse Troonzaal (bekend van de troonrede) en het servies en bestek van Kasteel Haarzuilen. Pierre Cuypers heeft een ongekend stempel op Nederland gedrukt en Roermond besteedt daar eindelijk de passende aandacht aan.

 

Logisch vervolg op het Cuypersjaar

In 2007 en 2008 vond in Roermond (en elders in Nederland) het Cuypersjaar plaats. Dit jaar markeerde de afronding van de inventarisatie van de Cuypersarchieven in het Nederlands Architectuur Instituut (NAI). Die inventarisatie heeft vele jaren in beslag genomen, doordat zijn archief met ruim 175 meter kastlengte verreweg het grootste van het NAI is. Deze ongeëvenaarde bouwmeester werd tijdens het Cuypersjaar geëerd met o.a. een geheel nieuwe musical, diverse exposities, boeken (waaronder een grootse biografie door Cuyperskenner Wies van Leeuwen) en nieuwe beeldjes op de Roermondse toeristische bewegwijzering. Het leidde ook tot de website www.cuypersroermond.nl. De opening van het Cuypershuis is het logische gevolg van al deze aandacht.

 

Uitgebreide vaste collectie en wisselexposities

Het Cuypershuis biedt een compleet inzicht in het leven van Cuypers. Zijn jeugdjaren die leiden tot zijn studie bouwkunst in Antwerpen, zijn familieleven als echtgenoot en vader, zijn werkwijze als representant van 'arts and crafts' en als meester van de neogotiek. Uiteraard krijgt een bezoeker ook een beeld van het bijzonder omvangrijke oeuvre van de man die volgens hedendaagse begrippen een rasondernemer, architect, aannemer, projectontwikkelaar, producent, designer, politicus en netwerker pur sang was.

 

Museumlocatie

Het Cuypershuis is gevestigd in het oude woonhuis en de werkplaatsen van Pierre Cuypers en zijn toenmale compagnon Stolzenberg. Het gebouw is ingrijpend gerestaureerd, waarbij vele oude elementen weer zichtbaar zijn geworden. De locatie was voorheen in gebruik als Stedelijk Museum Roermond. De collectie van het Stedelijk Museum wordt nu verdeeld over het Cuypershuis, de stadsgeschiedenis in het Historiehuis (in de stadsbibliotheek) en een centrum voor moderne kunst en design in de ECI Cultuurcentrale (vanaf september 2012).

 

Bezoekersinformatie

Pierre Cuypersstraat 1
6041 XG Roermond
Tel: 0475-359102
museum [at] roermond [dot] nl
www.cuypershuisroermond.nl
Parkeertip: Parkeergarage De Oranjerie (5 minuten lopen)
Entree: € 6,-. CJP-pas: € 2,-. Groepen, 7 t/m 18 jaar, 65+: € 4,-. Kinderen t/m 6 jaar en Museumkaarthouders gratis.

 

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag: 11.00-16.30 uur. Maandag gesloten.
Gesloten op 1 januari, Carnavalszondag, -maandag en -dinsdag, Goede Vrijdag, Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag en Eerste en Tweede Kerstdag.