LocatieEmile Seipgens


Emile Seipgens, schrijver

Emile SeipgensEmile Seipgens (1837-1896) is in Roermond vooral bekend als schrijver van de Opera-Bouffe "Schinderhannes". Hij werd als zoon van een Roermondse bierbrouwer geboren. Al tijdens zijn (priester)studie aan het Roermondse Bisschoppelijk College schreef hij gedichten die gepubliceerd werden door het Roermondse Letterkundige Genootschap "De Lelie". Hij werd secretaris van het genootschap en ondertekende als zodanig ook het document dat dr. Pierre Cuypers als lid van het genootschap vastlegde. Gedichten van zijn hand op 17 jarige leeftijd zijn o.a. "de laatste Noorman" en "De Vadermoord". Later schrijft hij o.a. "Ne waor Marie, ne waor?" en "Miserere".

 

Schinderhannes beeldenroute

U kunt de personages uit de Opera-Bouffe Schinderhannes van de Roermondse schrijver Emile Seipgens als beeldenroute tegenkomen in de binnenstad van Roermond. De route loopt vanaf het beeld van Emile Seipgens bij de Steenen Brug (hoek Roersingel-Brugstraat) tot aan het beeld van kastelein Schwarze Peter op de hoek Heilige Geeststraat-Pollartstraat.

 

Sinds 1970 zijn er telkens nieuwe beelden toegevoegd om uiteindelijk in 2002 tot de huidige beeldengroep te komen. De kunstwerken zijn geschonken door individuele ondernemers, winkeliersverenigingen en de gemeente Roermond. Ze zijn overigens regelmatig slachtoffer geworden van vernieling en diefstal. De huidige beelden van de geliefden uit de Opera (Schinderhannes en Florenske) zijn beide nieuwe ontwerpen, na de diefstal van de eerste versies. Bovendien staan de meeste beelden inmiddels niet meer op hun oorspronkelijke plek.